Mještani Malog Brezovika tvrde da je komšija suzio korito rijeke Rastovac

Tepavčević kazao "VIjestima" da mu je namjera bila da sanira korito i uradi tzv. "obaloutvrde" zbog plavljenja rijeke, ali da će, zbog prijave dijela mještana, materijal koji je bio pripremljen ukloniti i prekinuti proces dobijanja odobrenja saniranja korita

11609 pregleda 4 komentar(a)
Foto: Svetlana Mandić
Foto: Svetlana Mandić

Mještani Malog Brezovika, kraj Nikšića, njih oko 50, čija imanja se nalaze pored rijeke Rastovac, potpisali su peticiju kojom od nadležnih organa traže da njihov komšija, Dalibor Tepavčević, ukloni kamenje i zemlju koju je istovario u korito pomenute rijeke čime je, kako tvrde, isto suzio, što je dovelo do dodatnog plavljenja njihovih imanja.

"To što je nasuto zemlje i kamenja sužava korito i diže nivo rijeke uvis i tamo pozadi se diže blato i pravi jezero. Onda plave njive, a na jednom mjestu je opasno i za kuću. To do sada nije bilo", kaže Dragiša Drašković.

Njegov rođak Mišo Drašković ističe da u tom dijelu rijeka plavi, ali da se nikada nije desilo da im toliko imanja budu poplavljena kao prošle godine a razlog su, kako tvrdi, zemlja i kamenje koje je njihov komšija izručio u korito rijeke.

Rastovac
foto: Svetlana Mandić

"Mora čovjeku da bude jasno da ako naspe korito, da nivo vode podiže. Koliko smo upoznati, ovdje je prošle godine izručeno oko sedam kamiona. Imao je neki plan da uredi korito s obje strane, ali mislim da prvo treba pripremiti teren, pa onda to uraditi. Prvo je doćerao materijal i iskipao i kao posle će da odradi. Trebalo je da pita Upravu za vode da mu daju plan i program kako to da odradi, da se korito rijeke ne sužava i da protok vode bude kao i do sad. Komunalna policija je stopirala te radove i rekla da ne može dalje da se radi dok se ne dobije dozvola. Od tog momenta nije bilo nikakvih angažovanja", kaže Mišo Drašković.

Mišo Drašković
Mišo Draškovićfoto: Svetlana Mandić

Tvrdi da su komšiju na vrijeme upozorili da ne može da sužava korito rijeke jer će to izazvati poplave, ali da nije bio zainteresovan za saradnju.

"Kao prošle godine nijedne nije toliko poplavilo i to je odraz ovoga tu. Da ste vidjeli prošlu jesen i zimu – ljudima koji siju žito i kukuruz sve je bilo poplavljeno. Zato su ljudi koja imaju imanja uz korito, njih 48, potpisali peticiju koju ćemo poslati svim relevantnim službama, počev od gradonačelnika, Uprave zo vodu, nevladinih organizacija“, kazao je Mišo Drašković.

Rastovac
foto: Svetlana Mandić

Njegov prezimenjak Dragiša ističe da mještani traže samo da komšija, koji je prije nekoliko godina kupio imanje u Malom Brezoviku, vrati korito rijeke u prvobitno stanje.

"Ne tražimo ništa, samo da vrati u prvobitno stanje, da makne zemlju i kamenje, očisti i proširi korito. On neka radi, srećno mu bilo, ali da ne pritiska korito i diže nivo pozadi", poručio je stariji Drašković.

Dragiša Drašković
Dragiša Draškovićfoto: Svetlana Mandić

Mišo ističe da se mještani trude da, koliko su u mogućnosti, čiste korito i da do sada nijesu imali pomoć nadležnih institucija.

Tepavčević: Ukloniću materijal i obustaviti proces dobijanja odobrenja

Kako je Tepavčević kazao "VIjestima" namjera mu je bila da sanira korito i uradi tzv. "obaloutvrde" zbog plavljenja rijeke, ali da će, zbog prijave dijela mještana, materijal koji je bio pripremljen ukloniti i prekinuti proces dobijanja odobrenja saniranja korita.

"Poznato je da se potok tokom velikih voda izliva, plavi okolne livade i zahvata veći dio suprotne obale, koja je plića, pa tamo pravi akumulaciju, dok na desnoj obali, prema našim parcelama, pravi veću eroziju. Opšte je poznato da se nadležni organi uprave u poslednje gotovo tri i po decenije ne upuštaju u obavezu vođenja računa o ugroženim područjima", istakao je Tepavčević.

Prema njegovim riječima, razlog za učestale poplave koje se dešavaju zadnjih decenija je, između ostalog, i u činjenici da se korita ne čiste i da su prirodnim procesima sužena "pa ne mogu da prime nagli priliv atmosferskih voda, koji u normalnom slučaju čistog vodotoka ne bi bio problematičan".

Bonus video: