Protest roditelja učenika OŠ "Milorad Musa Burzan", ne žele problematičnog učenika u svom odjeljenju

Direktorica OŠ „Musa Burzan“ Milica Vuković ne odgovara na pozive redakcije. Prema nezvaničnim informacijama, Centar za socijalni rad u svom mišljenju napominje da OŠ „Milorad Musa Burzan“ nema kapaciteta da primi tog učenika

29011 pregleda 264 reakcija 49 komentar(a)
Sa protesta u OS "Milorad Musa Burzan", Foto: Privatna arhiva
Sa protesta u OS "Milorad Musa Burzan", Foto: Privatna arhiva

Roditelji OŠ „Milorad Musa Burzan“ neće dozvoliti da se u odjeljenje sedmog razreda prebaci problematični učenik, koji je prethodno godinama pravio probleme u OŠ „Oktoih“ na Zabjelu.

To su jutros poručili na protestu ispred škole.

Direktorica OŠ „Musa Burzan“ Milica Vuković kazala je Vijestima da je škola jasno obrazložila Ministarstvu prosvjete objektivne razloge zbog kojih ne može da primi tog đaka.

"Apelovali smo na Ministarstvo prosvjete da revidira svoju odluku. Mi smo škola sa 1.701 učenikom u 64 odjeljenja, čija psihološko-pedagoška služba stalno radi i ne želimo da eskaliraju problemi vršnjačkog nasilja. Naša škola ima dovoljno svojih problema, a u ovom trenutku uvaljen nam je vruć krompir", rekla je Vuković.

Istakla je da Ministarstvo mora naći bolji model, "što zbog tog djeteta i njegovih roditelja, što zbog ostale djece i roditelja".

"Nijesmo škola koja diksriminiše, ali ponavljam da postoje objektivni razlozi zbog kojih ne možemo da primimo tog đaka,a koje Ministarstvo uporno ne uvažava", rekla je Vuković.

Očekujemo i odgovore Ministarstva prosvjete u vezi sa ovim slučajem.

Prema nezvaničnim informacijama, Centar za socijalni rad u svom mišljenju napominje da OŠ „Milorad Musa Burzan“ nema kapaciteta da primi tog učenika.

"Vijesti" su i ranije pisale o višegodišnjim problemima djece, roditelja, nastavnika i uprave OŠ "Oktoih" sa ovim dječakom.

Premještaj u drugu školu najteža je vaspitna mjera iz Zakona o osnovnom obrazovanju.

Zakon predviđa da učenik kome je izrečena vaspitna mjera premještaja u drugu školu, može biti i preseljen, ali uz mišljenje roditelja i saglasnost škole u koju se premješta.

"Ako škola u koju se učenik premješta nije saglasna da upiše učenika, o izvršenju vaspitne mjere odlučuje komisija koju obrazuje Ministarstvo. Komisija prije donošenja odluke obavezno pribavlja mišljenje roditelja i direktora škole u koju se učenik premješta. Protiv odluke komisije iz stava 3 ovog člana ne može se voditi upravni spor“, stoji u Zakonu.

"Vijesti" su posljednji put o ovom učeniku pisale u martu, kada nam se obratila majka drugog đaka OŠ "Oktoih".

"Moje dijete ne ide u školu. Ne želi da ide u školu. Strah ga je, iako je nasilnik nedavno prebačen u drugo odjeljenje, jer će ga sretati između časova“, kazala je tada Podgoričanka, čiji je identitet poznat redakciji.

Ona je tada ispričala da njeno dijete godinama psihički i verbalno ugnjetava vršnjak, od kojeg je pretrpio i fizičko nasilje.

Njeno dijete nije i jedino koje ima problem sa dvanaestogodišnjakom iz podgoričke Osnovne škole “Oktoih”. Ona nije jedini roditelj koji je školu molio za pomoć u vezi sa istim djetetom.

”Godinama moje dijete, i ne samo ono, trpi maltretiranje tog dječaka. Taj dječak uglavnom želi da dokazuje da je važan i glavni preko one djece koja su mirna i nisu vaspitana da nasiljem odgovaraju”, ispričala je majka.

Kako tvrdi, iz škole su saopštili da su preduzeli sve što su mogli, što, prema njenim riječima, nikako nije dovoljno.

Zbog toga je nasilnika prijavila policiji, ali je dobila odgovor da ne postoje sankcije za djecu do 14 godina, pa se obratila i tužilaštvu.

"I šta roditelju preostaje? Da uzme stvar u svoje ruke i odgovara za to?”, upitala je Podgoričanka.

Iz OŠ tada “Oktoih” nisu odgovarali na pitanja “Vijesti”.

Bonus video: