Specijalni tužioci u Sudskom savjetu

Premještaj dvoje sudija iz Nikšića u Podgoricu pratile brojne neregularnosti

30627 pregleda 8 komentar(a)
Odluci Sudskog savjeta protivio se predsjednik nikšićkog suda, Foto: Luka Zekovic
Odluci Sudskog savjeta protivio se predsjednik nikšićkog suda, Foto: Luka Zekovic

Specijalno državno tužilaštvo (SDT) formiralo je krivični predmet po prijavi Agencije za sprečavanje korupcije o odluci Sudskog savjeta da dvoje sudija Osnovnog suda u Nikšiću uputi u Podgoricu.

To je “Vijestima” potvrdio portparol SDT, državni tužilac Vukas Radonjić.

“Agencija za sprečavanje korupcije 4. septembra ove godine, podnijela Specijalnom državnom tužilaštvu prijavu povodom odluke Sudskog savjeta da dvoje sudija Osnovnog suda u Nikšiću uputi u Osnovni sud u Podgorici, tokom prošle godine, po kojoj je formiran krivični predmet, radi utvrđivanja osnova sumnje da je učinjeno krivično djelo iz njegove stvarne nadležnosti. U toku je izviđaj”, piše u odgovoru SDT-a.

Iz ASK-a su ranije saopštili da su po prijavi zviždača dokumentaciju u vezi sa navodima iz prijave proslijedili tužilaštvu na dalje postupanje.

“Vijesti” su prethodno objavile da Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) sumnja da je Sudski savjet na čelu sa predsjednicom Vesnom Simović Zvicer, suprotno zakonima, donio odluku o upućivanju dvoje sudija nikšićkog Osnovnog suda u Podgoricu.

Prema dokumentaciji do koje je došao MANS, Sudski savjet je 21. aprila prošle godine obavijestio predsjednika Osnovnog suda u Nikšiću Vukotu Vujačića da su na sjednici održanoj tog dana ocijenili da dvoje sudija tog suda, Mirzu Ademovića i Vanju Vujović, treba privremeno uputiti u Podgoricu.

Međutim, u zapisniku sa te sjednice nema rasprave u vezi sa tim slučajem, a to pitanje, tvrde iz MANS-a, nije ni bilo na dnevnom redu.

“To demantuje i Odluka koju je 18. maja 2022. donijela upravo Simović Zvicer u ime Sudskog savjeta, a u kojoj navodi da se to dvoje sudija upućuju u Osnovni sud u Podgorici na osnovu zaključka tog tijela. U toj odluci konstatuje se da je Sudski savjet na sjednici od 18. maja zaključio da je ‘cjelishodno donijeti odluku o privremenom upućivanju Mirze Ademovića i Vanje Vujović, sudija Osnovnog suda u Nikšiću, na vrijeme do jedne godine u Osnovni sud u Podgorici’”, tvrde u MANS-u.

Ukazuju da zapisnik sa te sjednice, objavljen na sajtu Sudskog savjeta, pokazuje da na njoj nije odlučivano o privremenom upućivanju bilo kog sudije u podgorički Osnovni sud, već je konstatovano da nije utvrđena lista kandidata i to za trajno upućivanje sudija u druge sudove “jer prijavljeni kandidati nemaju rezultate rada u posljednje tri godine, odnosno nemaju ocjenu rada”.

Odgovarajući na te tvrdnje, iz Sudskog savjeta su rekli da su na 15. sjednici, održanoj 29. 04. 2022. godine razmatrani dopisi predsjednika dva suda, kao i obraćanja sudija Osnovnog suda u Nikšiću Ademovića i Vujovićeve, kao i da je Savjet nakon diskusije odložio donošenje odluke o upućivanju u podgorički sud za narednu sjednicu.

Tvrde da su odluku o privremenom upućivanju dvoje sudija donijeli na narednoj, 16. sjednici održanoj 18. 05. 2022, ali da previdom nije konstatovana u zapisniku, kroz dopunu dnevnog reda.

“Saglasno članu 21 Poslovnika Sudskog savjeta odluka je donijeta ako je za istu glasala većina svih članova Sudskog savjeta, što je u konkretnom i ispoštovano. Sudski savjet može, uz pristanak sudije, na vrijeme do jedne godine uputiti u drugi sud istog ili nižeg stepena, između ostalog i zbog postojanja velikog broja neriješenih predmeta koji se sa postojećim brojem sudija ne može riješiti ili iz opravdanih razloga bude dovedeno u pitanje redovno vršenje poslova u sudu u koji se sudija upućuje”, navodi se u odgovoru Sudskog savjeta.

Prema dokumentaciji MANS-a, premještanju sudija u Podgorici bezuspješno se protivio predsjednik Osnovnog suda u Nikšiću Vukota Vujačić, koji je predsjednici Sudskog savjeta poslao dopis u kojem navodi da bi prebacivanjem Ademovića i Vujovićeve “nastupila veća šteta za Osnovni sud Nikšić i za stranke u predmetima koje duže, nego li korist za Osnovni sud Podgorica”.

Vujačić je upozorio da bi u slučaju da to dvoje sudija budu prebačeni u Podgoricu došlo do odlaganja ročišta, pa bi stranke bile oštećene kada je u pitanju princip suđenja u razumnom roku, što bi vodilo podnošenju takozvanih kontrolnih zahtjeva i nastupanja štete po državu. U MANS-u tvrde da se Savjet potpuno oglušio na upozorenja Vujačića.

Sudski savjet je 18. maja 2023. godine odlučio da se sudija Ademović trajno prebaci u sud u Podgorici, iako on nije ispunjavao zakonske uslove, tvrde u MANS-u.

Podsjećaju da član 86 stav 3 Zakona o sudskom savjetu i sudijama jasno propisuje da Sudski savjet sačinjava listu kandidata za raspoređivanje prema rezultatima rada u posljednje tri godine, odnosno “prema ocjeni rada koju je sudija ostvario u skladu sa ovim zakonom”.

“Prema dopisu predsjednika nikšićkog Osnovnog suda Sudskom savjetu, sudija Ademović nije mogao biti ocijenjen, jer za to nije ostvario uslov od tri godine rada u tom sudu, pošto je počeo sa radom 4. marta 2020, a 18. maja 2022. godine prebačen je u Podgorički osnovni sud”, navode iz MANS-a.

Dokumentacija MANS-a pokazuje i da je nakon upućivanja u podgorički sud, sudija Mirza Ademović donio najmanje jednu presudu u predmetu u kome je postupao kao sudija Osnovnog suda u Nikšiću.

Prema dopisu predsjednika nikšićkog suda od 7. juna 2022. godine, predmeti u kojima su postupale sudije Ademović i Vujovićeva su dodijeljeni u rad drugim sudijama, a ročišta su odložena.

“Međutim, dva dana kasnije sudija Ademović donosi presudu u predmetu broj P.br.1310/20 u kome je ranije postupao, dok je vršio funkciju sudije u Osnovnom sudu u Nikšiću”, navode iz MANS-a.

U Sudskom savjetu, prema odgovoru dostavljenom “Vijestima”, u tome ne vide ništa sporno. Odgovorili su da je sudija dostavio izjašnjenje da je upućen na ispomoć Osnovnom sudu, ali ostao zadužen predmetima u kojima je postupak doveo do presuđenja, pa nije bilo zakonskih smetnji da ih završi.

Bonus video: