Ostrvo Gospe od Milosti dobija vodovod

Tivatska Opština kreće u izgradnju nedostajuće infrastrukture za jednu od najvećih lokalnih aktrakcija

10343 pregleda 5 komentar(a)
Ostrvo Gospa od Milosti, Foto: Siniša Luković
Ostrvo Gospa od Milosti, Foto: Siniša Luković

Nakon što su odbornici tivatskog parlamenta na posljednjoj sjednici donijeli Odluku o izgradnji lokalnog objekta od opšteg interesa - infrastrukture za vodosnabdijevanje ostrva Gospa od Milosti u obuhvatu Državne studije lokacije Ostrvo Sveti Marko, stvoreni su neophodni pravni preduslovi da lokalna uprava započne sa procesom izrade projektne dokumentacije i gradnje podmorskog cjevovoda kojim će konačno, biti dovedena voda na ostrvo i svetilište Gospe od Milosti u Tivatskom zalivu.

Cjevovod će ići podmorskim putem sa postojeće sekundarne mreže od kat.parc. br. 57 KO Milovići, u obuhvatu Državne studije lokacije “Dio Sektora 27 i Sektor 28”. Po toj odluci, podmorski vodovod koji će činiti dva cjevovoda dužine po 600 metara biće sproveden od Obale Bogišića na jugu, sjeverno do ostrva na kojem se nalazi istoimeni katolički smaostan i crkva.

Riječ je o jednom od najslikovitijih i najvrednijih djelova kulturno-istorijske baštine Tivta koji ima izvanredan potencijal za vjerski i izletnički turizam, ali koji do sada nije mogao biti na pravi način u potpunosti iskorišten zbog nedostataka adekvatnog vodosnabdijevanja ostrva.

Najmanje ostrvo Krtoljskog arhipelaga, Otok, u narodu poznatije kao Gospa od Milosti ili Školj, čest je motiv na razglednicama iz Tivta i jedan je od najljepših ukrasa Tivatskog zaliva. Manje poznati “brat” drugog bokeljskog ostrvskog svetilišta Gospe od Škrpjela pred Perastom, Otok je za razliku od peraškog svetilišta vještački podignutog nasipanjem materijala oko podvodne hridi, prirodnog porijekla.

Prema aktuelnoj planskoj dokumnetaciji bilo je predviđeno da se vododnabdijevanje ostrva riješi preko poluostrva Prevlaka i ostrva Sveti Marko izgradnjom nove vodovodne infrastrukture za veliki turistički rizort koji je planiran na Svetom Marku. Budući da do toga nije došlo, a neizvjesno je da li će se i kada to i desiti, prije svega zbog još nejasne situacije hoće li i kada biti planiranog rizorta na Svetom Marku, opština je na inicijativu Kotorske biskupije, krašićkog župnika don Iva Ćorića i građanske liste Bokeški Forum koji je član lokalne vladajuće koalicije, krenula u planiranje i izgradnju alternativnog rješenja.

“Nije bilo opravdano da ovaj lokalitet koji se koristi i ima veliki kulturno-istorijski značaj čeka realizaciju planskog dokumenta Sveti Marko. Zbog toga se planira vodosnadbjevanje Gospe od Milosti sa jedne druge parcele. S obzirom da se radi o zoni mora obratili smo se Upravi pomorske sigurnosti, Agenciji za zaštitu životne sredine i Upravi za vode I svim drugim elavantnim subjektima, te smo zadovoljili sve uslove”, kazala je sekretarka za uređenje prostora Milica Manojlović.

Lokalni parlament je usvojio programski zadatak za izgradnju lokalnog objekta od javnog interesa koje je pripremio Sekretarijat. Po tom dokumentu, po dnu mora u dijelu zaliva između naselja Obala Bogišića i samog ostrva, postaviće se podmorski cjevovod sa jednim radnim i jednim rezervnim vodom, dužine po 600 metara, promjera 65 milimetara. Dio tih cjevovoda u dužini od dva puta 200 metara biće radi dodatne zaštite, provučen kroz jedan dodatni veći plastični cjevovod prečnika 110 milimetara. Sve troškove za izradu projekta i skori početak izgradnje vodovoda snosiće Opština.

“Nadam se da će Direkcija za investicije vrlo brzo odraditi projekat i da ćemo krenuti raspisati tender koji će riješiti problem vodosnabdijevanja Gospe od Milosti. Govorimo i sa turističke strane, budući da je riječ o vjerskom objektu koji je stariji od Gospe od Škrpjela, koji ima jedan izuzet zeleni park koji je rado posjećen, koji ima 20 soba koji služe za posjetu turista. Možda je i simbolično što se upravo na pravoslavni praznik Mala Gospojina 21. septembra u lokalnom parlamentu Tivta usvojila ova odluka o jednom otoku na kojem je katolički vjerski objekat, ali to je Boka i prožimamo se”, kazao je potpredsjednik Opštine Andrija Petković (BF).

Najmanje ostrvo Krtoljskog arhipelaga, Otok, u narodu poznatije kao Gospa od Milosti ili Školj, čest je motiv na razglednicama iz Tivta i jedan je od najljepših ukrasa Tivatskog zaliva. Manje poznati “brat” drugog bokeljskog ostrvskog svetilišta Gospe od Škrpjela pred Perastom, Otok je za razliku od peraškog svetilišta vještački podignutog nasipanjem materijala oko podvodne hridi, prirodnog porijekla. Na tom malom ostrvcetu dimenzija stotinak sa pedesetak metara nalazi se franjevački samostan i crkva koja je nastala u drugoj polovini 15. vijeka.

Bonus video: