Ambasada Italije u Podgorici pokrenula "Zelenu igru"

Didaktički projekat nacionalnih, odnosno italijanskih konzorcijuma za sakupljanje, reciklažu i oporavak ambalaže osmišljen je kako bi mlade ljude upoznao sa pitanjima životne sredine na inovativan način, uključujući učenike u interaktivne aktivnosti

1857 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Ambasada Italije u Crnoj Gori
Foto: Ambasada Italije u Crnoj Gori

Ambasada Italije u Podgorici pokrenula je "Zelenu igru" koja će se po prvi put predstaviti u Crnoj Gori, nudeći učenicima priliku da istraže i razumiju globalne ekološke izazove na zanimljiv i edukativan način.

Green Game je didaktički projekat koji već 11 godina uključuje italijanske studente u inicijative o pitanjima održivosti životne sredine i ispravnim metodama odvojenog prikupljanja otpada, uskoro će proširiti svoje polje djelovanja i van granica Italije.

Didaktički projekat nacionalnih, odnosno italijanskih konzorcijuma za sakupljanje, reciklažu i oporavak ambalaže osmišljen je kako bi mlade ljude upoznao sa pitanjima životne sredine na inovativan način, uključujući učenike u interaktivne aktivnosti.

Sa preko 11 godina iskustva u Italiji, kako je pojašnjeno iz Ambasade Italije u Podgorici, projekat se pokazao kao efikasan alat za podizanje svijesti o pitanjima životne sredine.

"Prisustvo Green Game-a u Crnoj Gori rezultat je posvećene saradnje i zajedničke vizije između konzorcijuma Biorepack, Cial, Comieco, Corepla, Coreve i Ricrea i Ambasade Italije u Podgorici", saopšteno je iz italijanskih Konzorcijuma.

Ovaj korak, dodaju, predstavlja konkretnu posvećenost ka većoj ekološkoj svijesti na međunarodnom nivou.

"Činjenica da Green Game sada može uključiti i crnogorske učenike predstavlja veliki ponos za sve nas koji smo dali doprinos ovom projektu. Uz Green Game u Crnoj Gori, uvjereni smo da će mladi u zemlji imati priliku da steknu vrijedna znanja i razviju dublju vezu sa našom planetom", navodi se.

Ambasada Italije u Podgorici, prepoznajući vrijednost Green Game-a kao alata za inspiraciju novih generacija, u okviru "Nedjelje italijanskog jezika u svijetu", čija je ovogodišnja tema "Italijanski i održivost", organizovala je veliko takmičenje u saradnji sa Ministarstvom prosvjete, Peaktime timom, producentom takmičenja, kako bi se projekat realizovao i u Crnoj Gori.

"Ovaj poseban i jedinstveni događaj označava važan korak ka promovisanju ekološke svijesti. Kroz aktivno učešće mladih Crnogoraca i Crnogorki, cilj nam je da promovišemo kulturu održivosti i podijelimo najbolje i najsavremenije prakse o pitanjima životne sredine", rekla je ambasadorka Italije u Crnoj Gori, Andreina Marsela.

Takmičenje će se održati 17. oktobra u Sportskom i kulturnom centru Univerziteta Crne Gore, a protagonisti će biti učenici devet srednjih škola.

Bonus video: