Petoro državljana Crne Gore uskoro polijeće iz Tel Aviva

Prema planu evakuacionog leta, avion bi trebalo u 13.30 časova da poleti iz Tel Aviva, nakon čega će naši državljani iz Skoplja autobusom nastaviti put ka Crnoj Gori

10439 pregleda 4 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Petoro crnogorskih državljana nalazi se na aerodromu u Tel Avivu, gdje bi za nekoliko sati sa grupom Makedonaca i nekoliko srpskih državljana trebalo da polete za Skoplje avionom Air Serbia.

Prema planu evakuacionog leta, avion bi trebalo u 13.30 časova da poleti iz Tel Aviva, nakon čega će naši državljani iz Skoplja autobusom nastaviti put ka Crnoj Gori...

Vlada Sjeverne Makedonije organizovala je let za njihove državljane, koji se nalaze u Izraelu, pa je Ministarstvo vanjskih poslova Crne Gore zamolilo da tim letom u Skoplje dovedu i Crnogorce, koji posljednja dva dana pokušavaju da pronađu slobodne letove kako bi se vratiti kući.

Troškove leta Air Srbije snosi Vlada Sjeverne Makedonije, koja je juče saopštila da su odlučili da organizuju čarter, evakuacioni let iz Tel Aviva.

"U uslovima potpuno otkazanih letova i blokiranog avio-prevoza sa Izraelom, saradnjom sa 'Air Serbiom' za prevoz građana, koji su zatražili pomoć prevaziđen je izazov organizovanja ovog čarter leta. Avio-prevoz koji će biti organizovan biće besplatan za građane koji su zatražili pomoć", navedeno je u zvaničnom saopštenju Vlade Sjeverne Makedonije.

Prema informacijama Vijesti, još 12 crnogorskih državljana nalazi se na spisku MVP-a, gdje su se prijavili na krizni broj da žele da napuste Izrael. MVP, kako je saopšteno, radi na tome da im pomogne da se ukrcaju na neki od letova iz Tel Aviva.

Mnogima od njih je već rečeno da su otkazani avionski letovi za ponedjeljak i utorak iako su uspjeli da kupe karte kako bi se domogli Evrope.

Veliki broj letova otkazano je ka Ben Gurion aerodromu. Njemačka Lufthansa je drastično smanjila broj letova, a najnoviji podaci iz Izraela pokazuju da su većini ili i čak sve letove otkazale i španska Iberia, British Airways, Virgin Atlantic, grčki Aegean, Austrian Airlines, holandski KLM, Air France, italijanski ITA Aiways, američki United Airlines, čak i teretni DHL...

U utorak rano ujutro, 10. oktobra, avion crnogorske kompanije Air Montenegro iz Tel Aviva sletio je u Podgoricu, a tim letom koji su organizovali Vlada i MVP dovezen je 101 putnik.

U Podgoricu su, osim državljana Crne Gore, doputovali i iz osam drugih zemalja - Albanije, Hrvatske, Sjeverne Makedonije, Kosova, Sjedinjenih Američkih Država, Slovenije, Srbije i Švedske.

Bonus video: