Par iz Budve spasao srnu povrijeđenu na putu kod Vršca

"Dvoje mladih ljudi, iz Budve, koji su slučajno naišli, nisu ni trenutka razmišljali šta im je činiti i do koje granice treba da ide njihova požrtvovanost da spasu život uplašene srne"

4066 pregleda 35 reakcija 9 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Par iz Budve spasio je ranjenu srnu u blizini Vršca u pravcu Vlajkovca.

Animal Rescue Serbia (ARS) saopštio je da se dogodio herojski čin spasavanja srne koju je neki neodgovorni vozač udario kolima u blizini Vršca i nije se zaustavio da pomogne, prenosi portal N1.

Srnu su spasili Miloš Magud iz Budve, po zanimanju pilot (31) i njegova djevojka Marijana Keserić.

"Međutim, dvoje mladih ljudi, iz Budve, koji su slučajno naišli, nisu ni trenutka razmišljali šta im je činiti i do koje granice treba da ide njihova požrtvovanost da spasu život uplašene srne. Ona bez njihove pomoći ne bi imala nikakve šanse da preživi teške tjelesne povrede", navode iz ARS.

"Nije im bilo žao da krvlju srne upropaste sjedišta svog luksuznog automobila, da je odvezu u svoj privremeni smještaj u Vršcu, da pozovu preko pedeset brojeva u Srbiji, tražeći pomoć i pored toga što su u romingu. Očajni što im niko ne izlazi u susret nisu se predali već su neprospavanu noć proveli pored povrijeđene životinje, a sjutradan, spremno su sjeli u automobil i srnu od Vršca, o svom trošku, vozili u Niš, na operaciju, jer niko bliži nije bio spreman da pomogne", ističe se u saopštenju.

Magud je, kako prenosi portal N1, u Srbiju došao nakon dugo godina da obiđe vazduhoplovnu akademiju u Vršcu u kojoj je završavao studije.

"Cura i ja smo željeli da odemo do Beograda na večeru i pri izlasku iz Vršca u pravcu Vlajkovca na sredini puta je stajala ranjena srna sa dvije duboke rane nepomična. Izašli smo, ubacili je u kola i poveli je u Vršac u stan. Iz stana sam zvao sve veterinare iz Vršca, pa i iz Beograda i niko nije mogao da pomogne zbog zakona koji se odnosi na divlje životinje", naveo je Magud.

Ističe da nije znao šta više da radi i otišao je u policijsku stanicu Vršac.

"Oni su mi rekli da se javim šumama Vojvodine i to sam uradio ali nije imalo nikakvog pomaka već su samo jedni prebacali na druge kako to obično biva, iz policijske stanice Vršac jedan policajac je zvao svog druga koji je glavni u lovačkom udruženju u Vršcu i pitali da oni dođu po nju. Znajući kako bi se odvila dalje ta priča, odlučio sam da idem do kraja i da stvarno pružim adekvatnu pomoć", kazao je Magud a prenio ARS.

Istakao je da je zvao sve koji su mu pali na pamet, počevši od instituta, zooloških vrtova, veterinara, fakulteta i zavoda, ali bezuspješno.

"Niko nije želio da pruži pomoc. Ostali smo sa njom cijelo veče, nismo spavali. Bila je to duga i burna noć. Ujutru sam ustao rano i nisam gubio nadu već sam nastavio da zovem i na kraju sam dobio gospodina iz Niša (dr Branislav Petković) koji se odmah ponudio da pomogne i da je operiše što je prije moguće, na meni je bilo samo da je dovedem", kaže i dodaje:

"Odmah smo ušli u kola i u Kovinu na pola puta svratili do veterinara da je snimi i da joj antibiotik i nešto protiv bolova, zatim smo nastavili za Niš. Stižemo u Niš u 16:35 i odmah joj se radi rendgen i snima se opet. Dvije velike rane na zadnjici koje su obilno krvarile, slomnjena karlica, slomnjena kost iznad prednje lopatice, otvorena rana na uvetu. Posle tri sata borbe uspješno se završava operacija, doktor zove Zoo Planet iz Niša".

Inače, doktor iz Niša koji je operisao srnu i dao joj sve što je potrebno nije ništa htio da naplati, navodi ARS.

Bonus video: