Zorić dobitnik nagrade Globalnog pomorskog foruma: Predložio način za smanjenje emisije CO2

Zorić je zaposlen kao flotni kadrovski oficir u japanskoj kompaniji, sa sjedištem u Singapuru

2664 pregleda 6 komentar(a)
Vladimir Zorić, Foto: Privatna arhiva
Vladimir Zorić, Foto: Privatna arhiva

Crnogorski stručnjak za pomorstvo Vladimir Zorić dobitnik je treće nagrade za esej na godišnjem konkursu za buduće pomorske lidere za 2023. godinu, koji je organizovao Globalni pomorski forum (Global Maritime Forum - GMF).

GMF je neprofitna organizacija sa sjedištem u Kopenhagenu u Danskoj, a okuplja lidere svjetske pomorske industrije i spaja ih sa političarima - donosiocima odluka, ekspertima, aktivistima civilnog sektora iz svijeta...

Cilj organizacije je utvrđivanje daljih pravaca razvoja svjetske pomorske industrije u smislu povećanja stepena ekološke održivosti, boljih ekonomskih parametara koje pomorstvo ostvaruje... Jednom godišnje organizuju konkurse za stručne eseje.

Na ovogodišnji konkurs stiglo je 112 radova iz 35 država, a međunarodni žiri je izabrao tri najbolja rada koji, prema njihovoj ocjeni, "pružaju izvanredan uvid u aktuelno stanje pomorske industrije i daju vizionarske ideje za njen dalji razvoj".

Prva nagrada pripala je Japanki Saki Inoue, koja je autor rada "Zašto si ti srce ekološke revolucije, a ne samo njen dio". Drugo mjesto osvojila je Šarifa Dževan sa Mauricijusa, viša poslovna konsultatkinja, sa temom "Svi na palubu: jačanje inkluzivnosti žena za održivu pomorsku industriju".

Trećenagrađeni, Podgoričanin Vladimir Zorić (31), autor rada naslovljenog "Plovidba po talasima promjena: Ekonomska obećanja zelene pomorske budućnosti". Zorić je zaposlen kao flotni kadrovski oficir u japanskoj kompaniji, sa sjedištem u Singapuru.

Tema njegovog eseja je smanjenje štetnih emisija ugljendioksida iz brodskih pogonskih sistema, ali i svjetskog avio-transporta.

S obzirom na to da su pomorci jedni od najvećih svjetskih avio-putnika, koji često putuju interkontinentalnim letovima kada se pridružuju posadi broda u nekoj dalekoj luci, Zorić je u svom radu predstavio originalnu ideju koju je osmislio - Worldwide Crew Pool - WCP. Taj koncept bi brodarima omogućio da, na početku, u blizini najvećih i najznačajnijih luka u svim djelovima svijeta, imaju mogućnost da dobiju radnu snagu - pomorce jednako obučene u lokalnim trening centrima, prema jedinstvenim i najmodernijim programima Međunarodne pomorske organizacije IMO i posebnim programima u vezi sa radom na pojedinom specifičnom tipu broda. Tako bi se smanjili transportni troškovi prilikom ukrcaja i repatrijacije pomoraca, a sa njima i potreba za interkontinentalnim avio-transportom pomoraca.

WCP bi bio centralizovani sistem koji bi upravljao procesom ekipiranja posadom flota svih brodarskih kompanija koje bi u njega ušle, što bi, tvrdi Zorić, doprinijelo i indirektnom uticaju svjetske pomorske industrije na emisije CO2.

"Mislim da bi World Crew Pool mogao biti nova takva kapitalna promjena u svjetskom pomorstvu", ističe Zorić.

Nagrade će biti uručene na predstojećem Globalnom pomorskom godišnjem samitu, koji se održava od 17. do 19.oktobra u Atini u Grčkoj.

Bonus video: