Preko 67 odsto žena smatra da su diskriminisane

Više od polovine žena, njih 56 odsto, smatra da je crnogorsko društvo u velikoj mjeri patrijarhalno, a 21,1 odsto muškaraca to smatra, što je manje u odnosu na 2008. godinu kad je taj procenat iznosio 24,3 odsto

5013 pregleda 2 komentar(a)
Kovačević i Dabižinović, Foto: Jelena Kočanović
Kovačević i Dabižinović, Foto: Jelena Kočanović

Dvije trećine žena i jedna trećina muškaraca su svjesni neravnopravne podjele moći i diskriminacije žena.

To je pokazalo istraživanje "Stanje ženskih ljudskih prava 2023", koje je sproveo Centar za za žensko i mirovno obrazovanje Anima iz Kotora.

Uzorak je, kako je pojasnila koordinatorka projekta Ervina Dabižinović, uključivao 1.000 ispitanika u Tivtu, Baru, Bijelom Polju i Nikšiću.

"Isti nalazi su pokazali da postoji pomak ka povećanju svjesnosti, pa neravnopravnost sada prepoznaje 67,3 odsto žena što je rast u odnosu na 2008. godinu kada je taj procenat iznosio 66,9 odsto. Kod muškaraca je ta brojka porasla sa 34,5 odsto iz 2008. na 37,8 odsto", navela je asistentkinja na projektu i istraživačica Aleksandra Kovačević.

U poređenju sa 2008. podatak da se nešto više povećao procenat muškaraca koji percipiraju neravnopravnost bi bio optimističan u odnosu na raniji zaključak "da bi se u crnogorskom društvu uspostavila ravnopravnost potrebno je da je toga svjesno 50 odsto muškaraca, a za 15 godina rada na ravnopravnosti samo 3 odsto muškaraca više je steklo to ubjeđenje".

Čak 67 odsto žena smatra da je jedan od glavnih razloga za njihovu diskriminaciju dvostruka opterećenost poslom, a 34 odsto muškaraca se slaže sa tim stavom, što je nešto niži procenat od 2008. kada je 38,5 odsto muškaraca smatralo da je to jedan od glavnih razloga za diskriminaciju žena.

Žene u 53 odsto i muškarci u 31 odsto smatraju da uznemiravanje žena i seksualno nasilje u velikom broju doprinosi diskriminaciji što je skoro od istog značaja kao u prethodnom istraživanju kada je iznosilo 59,7 odsto za žene i 30,2 odsto za muškarce.

Prema istom istraživanju veći broj žena percipira značaj malog broja ženskog učešća u politici i različito prikazivanje žena i muškaraca u medijima kao faktore koji doprinose diskriminaciji žena.

Više od polovine žena, njih 56 odsto, smatra da je crnogorsko društvo u velikoj mjeri patrijarhalno, a 21,1 odsto muškaraca to smatra, što je manje u odnosu na 2008. godinu kad je taj procenat iznosio 24,3 odsto.

Muškarci, njih 34 odsto, smatra da je crnogorsko društvo malo ili nimalo patrijarhalno.

Prema tom istraživanju, položajem žena u Crnoj Gori treba da se bave institucije, prema mišljenju 52 odsto žena i 42 odsto muškaraca.

U odnosu na ranije sprovedeno istraživanje, palo je povjerenje žena u Odjeljenja za poslove rodne ravnopravnosti sa 33,2 odsto na 27,2 odsto.

Veći broj žena i muškaraca u odnosu na prethodno istraživanje smatra da je važno bolje tretirati nasilje nad ženama i da bi to doprinijelo postizanju ravnopravnosti.

Bonus video: