Otvoren Međunarodni Slow food sajam u Bijelom Polju

Na dvodnevnoj manifestaciji pored tradicionalnih jela, hrane i pića izloženi su proizvodi domaće radinosti i razne rukotvorine

2102 pregleda 1 komentar(a)
Slow food sajam u Bijelom Polju, Foto: Jadrankla Ćetković
Slow food sajam u Bijelom Polju, Foto: Jadrankla Ćetković

Međunarodni Slow food sajam koji je okupio veliki broj učesnika i članova Slow food zajednice iz Crne Gore i Srbije, otvoren je danas na gradskom trgu u Bijelom Polju.

Na dvodnevnoj manifestaciji pored tradicionalnih jela, hrane i pića izloženi su proizvodi domaće radinosti i razne rukotvorine.

Ovo je, kako je kazala Sabina Ramović, drugi međunarodni Slow food festival u Bijelom Polju, koji NVO “Kisele vode” organizuju u saradnji sa Lokalnom turističkom organizacijom.

Slow food sajam u Bijelom Polju
Slow food sajam u Bijelom Poljufoto: Jadrankla Ćetković

“Veliko je zadovoljstvo što danas imamo ovoliki broj članova, i što su neki sa nama prvi put, uz istovremeno, žaljenje, što su ovog puta izostali izlagači iz Bosne i Hercegovine, Albanije i Kosova. Zahvaljujemo se i svim donatorima koji su podržali organizaciju ovakvog događaja, a mi ćemo i dalje nastojati da promovišemo slow food zdravu, čistu i fer hranu, da promovišemo biodiverzitet”, kazala je Ramović, pozivajući građane da kupuju lokalne proizvode kako bi podržali domaće proizvođače.

Direktorica TO BIjelo Polje Violeta Obradović je kazala da su Lokalna samouprava i Turistička organizacija podržale manifstaciju, u cilju promocije turističkih i drugih potencijala opštine.

”Mi kao Turistička organizacija dajemo podršku svim ovakvim vidovim promocije, ne samo poljoprivrede, nego i turizma, jer, danas je Bijelo Polje grad domaćin ljudima koji prvi put dolaze u Bijelo Polje, i želimo da se predstavimo kao dobri domaćini, što je Bijelo Polje uvijek i bilo”, kazala je Obradović.

Slow food sajam u Bijelom Polju
Slow food sajam u Bijelom Poljufoto: Jadrankla Ćetković

U ime Lokalne samouprave prisutnima se obratio potpredsjednik Opštine Nermin Bećirović koji je kazao da je ovo promocija ne samo Bijelog Polja nego i sjevera Crne Gore.

“Za našu opštinu ali, i mene lično, ti su ljudi apsolutni heroji i treba im posvetiti mnogo više pažnje i pružiti im što zaslužuju. Lako je baviti se turizmom u razvijenim gradovima na jugu Crne Gore, gdje je naše prelijepo primorje samo po sebi dovoljan generator turističke privrede, gdje je lako privući turistu i ispuniti njegov boravak bogatim sadržajem. Za mene je podvig baviti se turizmom na sjeveru i okolnim gradovima”, poručio je on, dodajući da postoje ogromni turistički potencijali u vidu prirodnih ljepota koji zavređuju pažnju pojedinaca i instuticija kako bi bili valorizovani na adekvatan način.

Tokom dva dana sajma biće organizovana radna večera na kojoj će učesnici sajma moći da iznesu svoja iskustva kada je u pitanju članstvo Slow food-a, zaštita biodiverziteta, očuvanje domaće hrane i tradicije...

Realizaciju manifestacije su finansijski podržali Stalna grupa za regionalni ruralni razvoj u jugoistočnoj Evropi u okviru Projekta „Promovisanje ekonomske diversifikacije u ruralnim područjima jugoistočne Evrope (SEDRA II) – Izgradnja kapaciteta lanaca vrijednosti u poljoprivredi i ruralnom turizmu kroz promovisanje mogućnosti zapošljavanja” koji sprovodi SWG u partnerstvu sa GIZ, Opština Bijelo Polje (Sekretarijat za ruralni i održivi razvoj i Sekretarijat za poljoprivredu), Turistička organizacija Bijelo Polje i MFI Alter Modus.

Bonus video: