Joanikije: Zakon o slobodi vjeroispovijesti i Temeljni ugovor kao mrtva slova na papiru

"Mnogo od onoga što je tamo upisano i utvrđeno na najvećoj instanci se ne poštuje. I otprilike da ćemo morati još dugo vremena da se borimo za svoja vjerska prava"

22467 pregleda 129 reakcija 100 komentar(a)
Joanikije govori na skupu, Foto: MCP
Joanikije govori na skupu, Foto: MCP

Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije saopštio je da su Zakon o slobodi vjeroispovijesti i Temeljni ugovor koji je potpisan između crkve i države Crne Gore veoma važni koraci.

"To su važna dostignuća, ali, naravno, nijesu sve. To sada izgleda kao da su mrtva slova na papiru. Mnogo od onoga što je tamo upisano i utvrđeno na najvećoj instanci se ne poštuje. I otprilike da ćemo morati još dugo vremena da se borimo za svoja vjerska prava. Naravno, sve ono što tražimo za nas, za Srpsku pravoslavnu crkvu, ta ista prava zastupamo i za sve ostale tradicionalne crkve i vjerske zajednice", poručio je on u Budvi na trodnevnom Naučnom skupu "Savremeno državno-crkveno pravo", piše na sajtu Mitropolije crnogorsko-primorske (MCP).

Naglasio je da se, koliko je god prava i pravde, ugovora i rezolucija, sve manje poštuju ti pravni akti i da se vrlo često krše.

"Krše se od onih koji bi trebalo najviše da promovišu pravo. Takva je situacija, nije nam to ništa nepoznato", kazao je Joanikije.

Temeljni ugovor između Vlade Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve (SPC) potpisan je 3. avgusta 2022. godine u Podgorici.

Izmjene i dopune Zakona o slobodi vjeroispovijesti usvojene su u noći između 28. i 29. decembra 2020. godine.

Bonus video: