Delegacija američkog senata posjetila MO: SAD će nastaviti da snažno podržava crnogorske institucije

"Senatorka Šahin i senator Velč su izrazili zadovoljstvo postignutim nivoom odbrambene saradnje dvije zemlje, te ukazali na spremnost i posvećenost da se dodatno unaprijedi u predstojećem periodu"

3193 pregleda 3 komentar(a)
Sa sastanka, Foto: Ministarstvo odbrane
Sa sastanka, Foto: Ministarstvo odbrane

Delegacija Senata Sjedinjenih Američkih Država, na čelu sa senatorkom Džen Šahin i senatorom Piterom Velčom, posjetila je Ministarstvo odbrane (MO) Crne Gore, sa ambasadorkom SAD-a u Crnoj Gori Džudi Rajzing Rajnke, saopšteno je iz te institucije.

U saopštenju se navodi da su se senatori sastali sa generalnim direktorom Direktorata za politiku odbrane general-majorom Rajkom Pešićem, a u sastavu crnogorske delegacije bili su i generalni direktor Direktorata za ljudske resurse pukovnik Velibor Bakrač i generalni direktor Direktorata za logistiku pukovnik Vladan Martić.

"General Pešić je istakao da ova posjeta predstavlja još jedan pokazatelj kontinuiteta saradnje, izgrađenih odnosa trajnog prijateljstva i međusobnog uvažavanja Crne Gore i Sjedinjenih Američkih Država. On je dodao da su kvalitetna saradnja i strateško savezništvo dvije države osnov daljeg unaprjeđenja bilateratalnih odnosa, a da je podrška koju SAD pružaju u pogledu opremanja i modernizacije crnogorskog odbrambenog sistema od nemjerljivog značaja, imajući u vidu prioritete Ministarstva odbrane da modernizuje Vojsku Crne Gore u skladu sa najvišim standardima i aktuelnim bezbjednosnim izazovima", piše u saopštenju MO.

Modernizovana Vojska Crne Gore, dodao je, u mogućnosti je da odgovori nacionalnim, regionalnim, ali i globalnim izazovima i zadacima.

Pešić je naglasio i značaj saradnje u pogledu jačanja kapaciteta u oblasti ljudskih resursa, koja se ostvaruje školovanjem crnogorskih kadeta i usavršavanjem crnogorskih oficira na prestižnim vojnim obrazovnim institucijama u Sjedinjenim Američkim Državama, ali i u pogledu izgradnje institucionalnih kapaciteta za sajber odbranu.

delegacija američkog Senata
foto: Ministarstvo odbrane

"Senatorka Šahin i senator Velč su izrazili zadovoljstvo postignutim nivoom odbrambene saradnje dvije zemlje, te ukazali na spremnost i posvećenost da se dodatno unaprijedi u predstojećem periodu", dodaje se.

Istakli su da će SAD nastaviti da snažno podržavaju crnogorske institucije, među kojima sistem odbrane zauzima značajno mjesto.

"Zajednički projekti, obuke, razmjena iskustava, tehnika i taktika biće u fokusu saradnje u domenu odbrane u narednom periodu. Senatori su izrazili zadovoljstvo u pogledu posvećenosti i doprinosa Crne Gore kolektivnom sistemu bezbjednosti, imajući u vidu da je značaj Alijanse u sadašnjem izazovnom bezbjednosnom okruženju veći nego ikada. Istaknuta je i važnost dijeljenja zajedničkih vrijednosti, kao i međusobne podrške i saradnje u postizanju bezbjednosne kohezije", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: