Budva: Luketići tuže opštinu zbog dodjele nagrade

Nasljednici poznatog dobrotvora protiv konkursa za dodjelu nagrade najboljim budvanskim studentima

15094 pregleda 6 komentar(a)
Miroslav i Stefan Luketić, Foto: Vuk Lajović
Miroslav i Stefan Luketić, Foto: Vuk Lajović

Sekretarijat za društvene djelatnosti Opštine Budva, drugu godinu zaredom raspisao je konkurs za dodjelu nagrade “Tomo i Stanica Luketić” za studijsku 2023/24. najboljim budvanskim studentima.

To je, prema riječima Stefana Luketića, učinila bez saglasnosti Fondacije “Zaklada Toma Mirova Luketića i njegove žene Stane za obrazovanje djece iz Paštrovića i Budve, Sveti Stefan”, zbog čega najavljuje tužbu.

“Naravno da nikakve saglasnosti ni za korišćenje imena porodice, a još manje za plagiranje odnosno izigravanje fondacije od strane Opštine Budva nije bilo, niti će je ikada biti”, kazao je Vijestima osnivač Fondacije, sin čuvenog vajara Stevana Luketića.

Opština se, kako piše u konkursu, poziva na spornu Odluku o stipendiranju i nagrađivanju studenata i učenika, koju je u ljeto 2022. donijela Prinudna uprava koju je u metropoli turizma instalirala Vlada Dritana Abazovića.

U junu su pravni nasljednici Toma i Stanice Luketić podnijeli Ustavnom sudu ocjenu ustavnosti Odluke o stipendiranju i nagrađivanju studenata i učenika, kojom je ustanovljena nagrada pod nazivom “Tomo i Stanica Luketić”, jer Opština prethodno od porodice nije tražila, a ni dobila saglasnost za tako nešto, i na taj način, kako tvrde, povrijedili dostojanstvo i ličnost starobudvanske porodice.

Opština je, ipak, prošle godine realizovala konkurs, a sada raspisala i novi za ovu studijsku godinu, sa jasno preciziranim uslovima ko može da konkuriše.

“Nagrada se dodjeljuje jednom godišnje i jednokratno. Pravo na nagradu imaju studenti nakon završenih master studija pod uslovom da su crnogorski državljani sa prebivalištem u opštini Budva ili lica koja imaju status stranca sa stalnim nastanjenjem u Crnoj Gori. Da su tokom studiranja, uključujući i osnovne i master studije, postigli ukupnu prosječnu ocjenu najmanje 9,5, da nisu gubili nijednu godinu tokom studija, završili master studlje u periodu između dvije dodjele nagrada, da nisu stariji od 25 godina”, piše u konkursu.

Rok za podnošenje prijave je 30 dana.

Stefan Luketić “Vijestima” je najavio pokretanje još jednog sudskog postupka protiv Opštine Budva.

Luketić je nedavno reagovao nakon što je Opština Budva objavila da namjerava da raspiše međunarodni javni urbanističko-arhitektonski konkurs za projekat multifunkcionalnog kulturnog centra koji bi bio izgrađen na mjestu porušene kuće najvećeg budvanskog humaniste Toma Luketiće koji je prije gotovo vijek zavještao kompletnu svoju imovinu za školovanje djece iz Paštrovića i Budve.

“Otpočeli su propagandu kako imaju namjeru da privedu namjeni pokradeni plijen (minimalne vrijednosti od 50 do 100 miliona eura na današnjem tržištu) jer će podijeliti par hiljada eura djeci partijsko podobnih ljudi. Opština izgleda ima utisak da činom pljačke osim plijena dobiva i pravo da zastupa i predstavlja zakladu Toma Luketića”, kazao je tada Luketić.

Nekada najbogatiji čovjek Budve, Tomo Luketić sa suprugom Stanicom, nije imao djece, a testamentom, koji je pročitan nakon njegove smrti 1927. naveo je: “Poslije smrti moje žene Stane od sve moje pokretne i nepokretne imovine da se osnuje zaklada koja će nositi ime “Zaklada Toma i njegove žene Stane za obrazovanje djece iz Budve i Paštrovića”. Tomo Luketić svoju veliku imovinu stekao je radom u Americi i Meksiku. Nakon povratka u Budvu, bio je ugledni građanin, donator, filantrop.

Kompletnu imovinu je Opština i država Crna Gora otela i uknjižila se. Tomova imovina u katastru Budve, saglasno njegovoj volji, nakon što je preminuo 1927, sve do 1991. bila je uknjižena na Zakladu, kada se na volšeban način preknjižava na lokalnu upravu.

Bonus video: