Majka dječaka upućenog u OŠ "Milorad Musa Burzan": Nije nasilnik, a sada svi bruje o njemu

Majka tvrdi da nije tukao i povređivao drugu djecu, već je “drugarici rekao da je ružna, nastavnici da je vještica i slično”, te da to piše i u rješenju o izricanju vaspitne mjere. Ona kaže da su upravo oni, kao roditelji tražili premještaj u drugu školu i to prije nego što je to OŠ “Oktoih” tražila

22261 pregleda 50 reakcija 50 komentar(a)
Savjet roditelja OŠ “Milorad Musa Burzan” juče zvanično od Ministarstva tražio da povuče odluku (ilustracija), Foto: Boris Pejović
Savjet roditelja OŠ “Milorad Musa Burzan” juče zvanično od Ministarstva tražio da povuče odluku (ilustracija), Foto: Boris Pejović

Majka dječaka koji je iz podgoričke osnovne škole “Oktoih” upućen u OŠ “Milorad Musa Burzan” zbog problematičnog ponašanja tvrdi da će podnijeti krivične prijave protiv odgovornih osoba iz te ustanove, koji nijesu na adekvatan način odgovorili tom zadatku i prihvatili učenika, ali i doveli do toga da dijete bude obilježeno i da ne može da pohađa nastavu.

Ona je juče “Vijestima” pročitala odluku o izrečenim vaspitnim mjerama koje su dovele do premještaja dječaka iz OŠ “Oktoih” i istakla da nema ništa protiv da ta dokumentacija bude javno objavljena.

Majka dječaka tvrdi da su razlozi za izricanje vaspitne mjere premještaj u drugu školu to što je dijete pokazalo nepoštovanje autoriteta, nastavnika, priča tokom nastave, komentara da su nastavnice vještice...

“Nikada nikog nije udario, niti povrijedio. Učestvovao je jednom u tuči gdje su nadzorne kamere snimile da ga je drugi dječak udario šakom u glavu, on mu uzvratio i potukli su se. Ne postoje zapisnici u kojima se pominje fizičko nasilje”, istakla je.

Majka tvrdi da je premještaj uslijedio zbog toga što je “drugarici rekao da je ružna, nastavnici da je vještica i slično”. Ona je kazala da je odjeljenje škole “Oktoih” koje je njeno dijete pohađalo disfunkcionalno i da je postojao predlog da se rasformira, ali da Ministarstvo prosvjete nije to prihvatilo.

“Mi smo zahtijevali da se dijete prebaci u drugu školu, to je bila naša ideja još tokom prošle godine, prije vaspitnih mjera”, rekla je.

Sagovornica tvrdi da ih je u OŠ “Milorad Musa Burzan” dočekala zamjenica direktora, koja joj je predočila da ne žele da prihvataju problematičnu djecu, ali da su poslali dokumentaciju i zakazan sastanak za prekjuče u 7.10 časova.

“Noć prije toga mi smo dobili poziv od prijatelja čija djeca idu u tu školu. Rekao nam je da se sprema linč i da Nastavničko vijeće ne želi da naše dijete dođe u tu školu, ali mi nijesmo vjerovali u to. Pripremio nas je da će to da se desi i rekao da su uzbunili Savjet roditelja”, tvrdi majka dječaka.

Ona je kazala i da je za dječaka sada pogubno da pohađa nastavu u toj školi.

“Zahtijevala sam da moje dijete bude sankcionisano za svaku grešku koju napravi. Ne tolerišem bilo kakvo nasilničko ponašanje. Nisam obraćala pažnju da zadirkivanja i komentare koje djeca upućuju jedni drugima, smatrajući da će to da prevaziđu. Ne bježim ni od jedne škole, ali smatram da će da doživi istu situaciju u koju god školu da pođe”, rekla je majka dječaka. Ocijenila je da novonastala situacija utiče na dječaka jer je vijest o protestu roditelja zbog njegovog dolaska u OŠ “Milorad Musa Burzan” i odbijanja škole da ga primi putem medija došla i do njega.

Kazala je i da je Centar za socijalni rad uključen u taj slučaj upravo na inicijativu supruga i nje.

Majka dječaka ukazala je i na neetičko izvještavanje medija u tom slučaju, koji su, prenoseći saopštenje Ministarstva prosvjete, objavili i inicijale đaka.

Roditelji OŠ “Milorad Musa Burzan” i juče ujutro su protestovali ispred te ustanove. Tražili su da Ministarstvo prosvjete promijeni odluku prema kojoj je problematični učenik upućen u tu školu, a prijetili su i da će, ako se to ne dogodi, odbiti da šalju svoju djecu na nastavu.

I iz škole su apelovali na resor Miomira Vojinovića, obrazlažući to činjenicom da “ne žele da eskaliraju problemi vršnjačkog nasilja”.

“Apelovali smo na Ministarstvo prosvjete da revidira svoju odluku. Mi smo škola sa 1.701 učenikom u 64 odjeljenja, čija psihološko-pedagoška služba stalno radi i ne želimo da eskaliraju problemi vršnjačkog nasilja. Naša škola ima dovoljno svojih problema, a u ovom trenutku uvaljen nam je vruć krompir”, rekla je “Vijestima” ranije direktorica škole Milica Vuković.

Savjet roditelja OŠ “Milorad Musa Burzan” ostao je pri stavu da problematičnom dječaku nije mjesto u toj školi.

To tijelo juče je uputilo Ministarstvu prosvjete zahtjeve, a između ostalog, traže i da taj resor odgovara za bezbjednost ostale djece u školi. Kao način protesta, nisu isključili ni bojkot nastave, ukoliko Ministarstvo ne odreaguje na njihove zahtjeve.

Iz Ministarstva su ranije saopštili da je “u cjelini ispoštovana zakonska procedura, poštujući prava i najbolji interes djeteta, imajući u vidu da je pravo na školovanje pod jednakim uslovima, kao i osnovno školovanje obavezno i garantovano Ustavom”.

Premještaj u drugu školu najteža je vaspitna mjera iz Zakona o osnovnom obrazovanju.

Zakon predviđa da učenik kome je izrečena vaspitna mjera premještaja u drugu školu, može biti preseljen, ali uz saglasnost roditelja i škole u koju se premješta.

Bonus video: