Popović nije htjela da kaže ko se žali na defektologa

Na sjednici Savjeta roditelja OŠ “Pavle Rovinski” bilo riječi i o prijavi protiv specijalnog psihologa

11259 pregleda 6 komentar(a)
Tvrdi da nije upoznata sa zaključcima Savjeta roditelja: Popović Foto: Facebook/OŠ “Pavle Rovinski”, Foto: Facebook/OŠ Pavle Rovinski
Tvrdi da nije upoznata sa zaključcima Savjeta roditelja: Popović Foto: Facebook/OŠ “Pavle Rovinski”, Foto: Facebook/OŠ Pavle Rovinski

Savjet roditelja podgoričke OŠ “Pavle Rovinski” na sjednici prije dva dana nije uspio da dobije informacije od direktorice Nataše Popović zbog čega je, osim sporne fotografije, prijavila policiji defektologa škole, s obzirom na činjenicu da je taj slučaj zatvoren prošle godine.

Roditelji su “Vijestima” pojasnili da je defektolog škole, koji je insistirao da prisustvuje sjednici, predočio roditeljima sve činjenice i dokumentaciju iz novembra 2022, odnosno rješenje Ministarstva prosvjete nakon sprovedenog nadzora.

“Vijesti” su prošle sedmice objavile da je direktorica OŠ “Pavle Rovinski” Nataša Popović u septembru prijavila defektologa zbog fotografije na kojoj je taj muškarac s učenicom te obrazovne ustanove.

Fotografija snimljena prošle godine kružila je društvenim mrežama s aluzijom da je specijalni psiholog navodno u neprimjerenom položaju u odnosu na djevojčicu.

Na pitanje “Vijesti” zbog čega je ponovo aktuelizovan slučaj koji je škola prije godinu okončala uz ocjenu da nema ništa sporno, Popović je odgovarila da je to učinjeno zbog toga što je majka djeteta s fotografije promijenila iskaz i navodno optužila defektologa. Na molbu novinarke, direktorica nije htjela da te tvrdnje dokumentuje. Majka učenice, međutim, tvrdi da to nije tačno. Istovremeno, defektolog s fotografije podnio je prijavu policiji zbog poziva na linč i “kastraciju” na društvenim mrežama...

Prethodna uprava škole u izjašnjenju Ministarstvu prosvjete prošle godine navela je da je saglasna da fotografija nije primjerena, ali da su u radu sa djecom s teškoćama u razvoju “neke situacije nepredvidive”.

“Pa dovedu do trenutka koji van konteksta može biti negativno shvaćen. Izjava majke djevojčice koja je na fotografiji potvrđuje da je djevojčica nepredvidiva, da je nekada prosto neuhvatljiva, a da zna da ima neprimjerene reakcije prema ostaloj djeci. Izjava i defektologa i majke djevojčice sa fotografije svjedoče da je ona napravljena u toku velikog odmora, na strani glavnog ulaza u školu i glavne kapije za ulaz u školsko dvorište, kada je mnogo učenika u dvorištu škole”, navodi se, pored ostalog, u izjašnjenju koje je 24. novembra 2022. tadašnja direktorica Dijana Laković uputila Ministarstvu prosvjete.

Iz Savjeta roditelja juče su nezvanično kazali “Vijestima” da je direktorica prisustvovala jednom dijelu sastanka, ali da su ostali bez odgovora na pitanja da li je bilo još primjedbi na rad defektologa i na šta se konkretno odnose.

“Postupak koji je direktorica pokrenula protiv defektologa je u toku i epilog se očekuje u narednim danima, defektolog će rješenje dostaviti Savjetu roditelja”, pojasnili su roditelji nezvanično.

Iz Savjeta tvrde da je roditelj djeteta sa smetnjama u razvoju izrazila nezadovoljstvo tim dešavanjima i istakla da su djeca ostala bez tretmana koje je ona primorana da plaća privatno. Na pitanje kada će njeno dijete dobiti tretman na koje ima pravo u školi koju pohađa, direktorica je navodno kazala da se mora sačekati do okončanja spora.

Roditelji su prije dva dana sugerisali i da škola treba da pronađe rješenje u vezi sa bezbjednošću djece u školskom dvorištu tokom vikenda i u večernjim satima, da treba posvetiti posebnu pažnju izbornim predmetima, ali i istakli problem prostornih kapaciteta.

Tvrde da će ustanova zauzeti stav o upotrebi mobilnih telefona u školi i načinu odlaganja na časovima. Nakon donošenja odluke pravilo će, kako su kazali, biti obavezujuće za svu djecu uz propisane sankcije za nepoštovanje pravila.

Bonus video: