Pomagao batinaše, sad spava na poslu

Pod istragom policajac zbog bjekstva maloljetnika koji je potom počinio teško ubistvo. Isti službenik UP ranije je pravosnažno osuđen zbog saučesništva u zlostavljanju građanina u policijskim prostorijama

58512 pregleda 144 reakcija 21 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Boris Pejović
Ilustracija, Foto: Boris Pejović

Policajac pravosnažno osuđivan da je bio saučesnik u batinjanju sada pokojnog boksera Aleksandra Pejanovića, navodno je kriv i za nedavno bjekstvo maloljetnika osumnjičenog za teško ubistvo i njegova dva kompanjona.

Iz Uprave policije ne odgovaraju koji je trenutno status njihovog službenika Milanka Lekovića, nakon što su pokrenuli discipliski postupak, jer je navodno spavao kad su trojica dječaka utekla iz policijskih prostorija za zadržavanje.

Taj policajac navodno je spavao na radnom mjestu 1. juna 2023. godine, kada je sedamnaestogodišnji L. H. pobjegao iz betonjerke sa još dva druga. Prema navodima policije, najkasnije pet dana nakon toga, usmrtio je stariju žensku osobu (72).

Ime policijaca saopšteno je u odgovoru Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) na zahtjev “Vijesti” za slobodan pristup informacijama (SPI) o tom slučaju.

Iz resora Filipa Adžića ranije su kazali da je protiv tog službenika policije zbog bjekstva L. H. pokrenut disciplinski postupak zbog teže povrede službene dužnosti.

U odgovoru na zahtjev za SPI, međutim, ne pominje se da li je disciplinski postupak protiv Lekovića pokrenut i zbog druga dva maloljetnika koja su toga dana sa L. H. pobjegla iz pritvora, ali stoji da je 30. avgusta, dva dana pošto su “Vijesti” poslale upit Upravi policije (UP), Odluka o pokretanju disciplinskog postupka vraćena disciplinskom tužiocu radi dopune dokumentacije.

Iz Uprave policije ne odgovaraju o polcijacu, ali ni o ostalim bjeguncima

Tog 28. avgusta, Upravi policije (UP), na čijem je čelu Nikola Terzić, redakcija je uputila pitanja u vezi sa nezvaničnim saznanjima da su sa L. H. iz pritvorskih jedinica pobjegle još dvije osobe, te da je tom prilikom službeniku policije ukraden mobilni telefon i ID kartica.

Iz MUP-a, ali ni UP-a, nisu odgovorili na pitanja o trenutnom statusu Lekovića, ali ni u vezi sa presudom od prije desetak godina, kada su on i njegove kolege, policajci pritvorske jedinice u Podgorici, osuđeni na po tri mjeseca zatvora za pomaganje u prebijanju pokojnog Aleksandra Pejanovića.

Leković i njegove kolege prethodno su osuđeni na šest mjeseci zbog prebijanja pokojnog Pejanovića u podgoričkoj betonjerci, ali je tu presudu Viši sud tada dva puta vratio Osnovnom, nakon čega je Osnovni donio novu i Lekovića i još dva policajca oslobodio krivice za prebijanje.

“Vijesti” su UP i MUP pitale kada je Leković vraćen na posao nakon izdržavanja kazne zatvora, koji je status drugih policijskih službenika koji su tada osuđeni sa Lekovićem zbog istog krivičnog djela, kao ni kako komentarišu to da je policijski službenik koji je jednom osuđen za krivično djelo zlostavljanje putem pomaganja vraćen na isto radno mjesto.

Da je Leković pravosnažno osuđen na tri mjeseca zatvora zbog pomaganja u prebijanju pokojnog Pejanovića “Vijestima” su potvrdili prije nekoliko dana iz Osnovnog suda.

“Povodom Vašeg e-maila od 09.10.2023. godine, obavještavamo Vas da je pred ovim sudom okrivljeni M. L. oglašen krivim zbog krivičnog djela zlostavljanje putem pomaganja iz čl. 166a st. 2 u vezi sa st.1 Krivičnog zakonika, u vezi sa čl. 25 Krivičnog zakonika, i osuđen pravosnažno na kaznu zatvora u trajanju od 3 (tri) mjeseca, što je potvrđeno i presudom Višeg suda u Podgorici”, kazali su iz podgoričkog Osnovnog suda.

Kada su “Vijesti” objavile da je maloljetni L. H. 1. juna pobjegao iz pritvorskih prostorija OB Podgorica, te da je pet dana potom osumnjičen za teško ubistvo, iz UP su potvrdili te navode i kazali da će zbog toga jedan službenik te institucije disciplinski odgovarati zbog teže povrede službene dužnosti.

Nisu, međutim, nijednom spomenuli da su istog dana, s tim maloljetnikom policiji pobjegla i dva njegova vršnjaka.

Disciplinska komisija tražila još podataka o bjekstvu

“Vijesti” su potom objavile i nezvanična saznanja da L. H. nije pobjegao sam. Navode o bjekstvu i druga dva maloljetnika, iz UP i MUP-a nikad nisu potvrdili, ali ni uputili demanti redakciji.

“Disciplinskoj komisiji za utvrđivanje teže povrede službene dužnosti policijskih službenika, od strane disciplinskog tužioca dostavljena je Odluka o pokretanju disciplinskog postupka protiv policijskog službenika OB Podgorica Milanka Lekovića za učinjenu težu povredu službene dužnosti iz člana 173 stav 1 tačka 3 Zakona o unutrašnjim poslovima”, navodi u odgovoru na zahtjev za SPI predsjednica disciplinske komisije Snežana Vujović.

Navedeni član odnosi se na preduzimanje ili nepreduzimanje radnje kojom se onemogućava ili otežava obavljanje policijskih poslova i izvršavanje službenih zadataka.

U odgovoru, Vujovićeva je MUP obavijestila i da je Odluka “u skladu sa članom 12 Pravilnika o utvrđivanju odgovornosti policijskih službenika ista, u cilju dopune dokumentacije, vraćena disciplinskom tužiocu aktom broj 123/3/23-49170/2 od 30.8.2023. godine”.

Prema članu 12 Pravilnika “kad disciplinska komisija utvrdi da je odluka o pokretanju disciplinskog postupka nejasna, nepotpuna ili sadrži greške, vratiće je disciplinskom tužiocu radi otklanjanja uočenih nedostataka”.

Disciplinski tužilac, kako se navodi, dužan je da u roku od 15 dana od dana dostavljanja odluke, otkloni uočene nedostatke i dostavi disciplinskoj komisiji ispravljenu odluku.

Nakon što su “Vijesti” od resora MUP-a dobile odgovor na zahtjev za SPI, istog dana, 12. septembra, ponovile su upit resoru Filipa Adžić i UP.

Pored ostalog, tada su upitani u kojoj je fazi postupak unutrašnje kontrole u vezi sa ovim slučajem, koji su razlozi za dopunu dokumentacije i vraćanje Odluke disciplinskom tužiocu. Upitani su i zbog čega MUP, odnosno UP, u javnosti komunicira samo slučaj bjekstva jednog, a ne tri maloljetnika, da li je o slučaju nesavjesnog obavljanja posla obaviješten tužilac, kao i da li u ovom slučaju ima odgovornosti maloljetnika koji su pobjegli iz pritvorskih prostorija, te da li je u odnosu na njih podnijeta prijava, kada i kome.

Ni na taj upit do danas nisu odgovorili ni UP, ni MUP.

Još jedan upit na njihove adrese, pored ostalog, o ranijoj presudi u odnosu na Lekovića, upućen je 10. oktobra.

Pritvor ističe 20. oktobra

Sedamnaestogodišnji L. H. pobjegao je iz policijskog pritvora u Podgorici 1. juna. On je pet dana kasnije osumnjičen da je počinio teško ubistvo. Maloljetnik se trenutno nalazi u pritvoru, ali zbog drugog krivičnog djela - teške krađe, koju je počinio pošto se samovoljno udaljio iz Centra za djecu i mlade “Ljubović” u Podgorici, gdje mu je Viši sud odredio privremenu mjeru smještanja po isteku pritvora u trajanju od 60 dana. Nezvanično, pritvor zbog teške krađe ističe mu 20. oktobra.

Tog 1. juna, kako su “Vijesti” nezvanično objavile, L. H. nije sam pobjegao iz pritvorskih prostorija OB Podgorica, već su sa njim pritvor napustila još dva maloljetnika, V. Z. i B. Z.

Kako je “Vijestima” ispričao nezvanični izvor, u vrijeme bjekstva, L. H. se nalazio u jednoj, a druga dva maloljetnika, V. Z. i B. Z., u drugoj pritvorskoj prostoriji. Jedan od njih je, postavljajući “lopovsku”, pomogao drugome da izađe kroz otvor za ventilaciju, nakon toga je sa druge strane otvorio i prostoriju u kojoj je bio sa cimerom i ovu u kojoj je L. H.

Pošto su izašli iz pritvorskih soba, naveo je isti izvor, oni su od službenika policije koji je spavao uzeli mobilni telefon i karticu koja omogućava otključavanje vrata. Isti izvor naveo je i da su mogli, da su htjeli, da omoguće i drugim pritvorenicima da napuste službene prostorije OB. Zgradu Uprave policije, kako je naveo izvor redakcije, napustili su prolaskom kroz garažu.

Tri maloljetnika, kako je nezvanično rečeno redakciji, poznaju se odranije i zajedno su vršili i krivična djela krađe.

Rukovodilac Osnovnog državnog tužilaštva (ODT) u Podgorici Duško Milanović krajem avgusta kazao je “Vijestima” da u tom tužilaštvu tada nije formiran predmet u vezi sa postupanjem policijskih službenika u odnosu na malodobne L. H., V. Z. i B. Z., a povodom njihovog bjekstva iz prostorija za zadržavanje UP OB Podgorica.

Bonus video: