Potpisan Ugovor o osnivanju Centra za sajber-kapacitete Zapadnog Balkana (VB3C) sa sjedištem u Podgorici

"Programi koji se realizuju u okviru Centra su, primarno, usmjereni na nosioce kritične infrastrukture i osmišljeni su na način da tematski edukuju predstavnike ovih struktura, kako bi u narednom periodu bili u prilici da stečeno znanje prenose na ostale zaposlene u svojim organizacijama

5698 pregleda 2 komentar(a)
Foto: gov.me/R.Koprivica
Foto: gov.me/R.Koprivica

Na marginama Samita lidera Berlinskog procesa, premijer Dritan Abazović, predsjednica Slovenije Nataša Pirc Musar i državna sekretarka za Evropu Francuske Lorans Bun, potpisali su Ugovor o osnivanju Centra za sajber-kapacitete Zapadnog Balkana (VB3C) sa sjedištem u Podgorici.

"Programi koji se realizuju u okviru Centra su, primarno, usmjereni na nosioce kritične infrastrukture i osmišljeni su na način da tematski edukuju predstavnike ovih struktura, kako bi u narednom periodu bili u prilici da stečeno znanje prenose na ostale zaposlene u svojim organizacijama. Prema tome, zaključivanjem ovog ugovora stvaraju se preduslovi za jačanje sajber bezbjednosti u zemljama Zapadnog Balkana, za unapređenje i razvoj saradnje među svim regionalnim akterima u borbi protiv ovih pretnji i za uspostavljanja regionalnog čvorišta koje će podsticati napredne i relevantne programe i obuke, kao i saradnju u razvoju sajber nastavnog plana i programa u regionalnom akademskom domenu", saopšteno je iz Vlade.

Potpisivanju je prisustvovao i ministar javne uprave Maraš Dukaj.

"Veliki dan za Crnu Goru. Regionalni Centar za sajber bezbjednost biće u Podgorici. Hvala svima koji su doprinijeli ovom važnom trenutku za našu zemlju i IT sektor", rekao je Abazović.

Bonus video: