Prosvjetna inspekcija će ispitati ko je odgovoran što je do djece u OŠ “Štampar Makarije” stigao upitnik

Iz Zavoda za školstvo (ZZŠ) su saopštili da "svi projekti, vannastavne aktivnosti, pa i anketiranje učenika za potrebe izrade diplomskih, magistarskih, doktorskih i stručnih radova, treba prethodno da budu odobreni od strane Ministarstva prosvjete nakon dobijanja pozitivnog stručnog mišljenja Zavoda za školstvo"

35692 pregleda 99 reakcija 27 komentar(a)
Gačević, Foto: TV Vijesti/Youtube
Gačević, Foto: TV Vijesti/Youtube

Prosvjetna inspekcija će ispitati ko je odgovoran za to što je do djece u podgoričkoj OŠ “Štampar Makarije” stigao upitnik, gdje se od učenika, između ostalog, traži da odgovore da li su i u kojoj mjeri saglasni sa rečenicom da “homoseksualci, prostitutke i narkomani zaslužuju da umru od side”.

“Uprava za inspekcijske poslove primila je inicijativu povodom ove situacije i Prosvjetna inspekcija će postupiti u domenu svojih nadležnosti, i o tome, po potrebi, obavijestiti zainteresovanu javnost”, kazali su “Vijestima” iz te Uprave, na čijem je čelu Ana Vujošević.

Redakcija juče nije uspjela da stupi u kontakt sa direktorom škole Novicom Gačevićem. Nije odgovarao na pozive na broj dostupan redakciji.

Iz resor, na čijem je čelu Miomir Vojinović, odgovorili su “Vijestima” da su zatražili izjašnjenje direktora Gačevića povodom sporne ankete sprovedene među učenicima ove škole.

“Prema riječima direktora, anketa je izvršena na molbu bivše učenice škole ‘Štampar Makarije’ da u svrhu istraživanja za potrebe diplomskog rada iz psihologije sprovede anketu među učenicima, slučajnim uzorkom. Direktor je dozvolio da se uradi anketa u tri odjeljenja devetog razreda, bez prethodne konsultacije sa pedagoško-psihološkom službom i odobrenja Zavoda za školstvo i Ministarstva, smatrajući da su teme i pojmovi koje sadrži istraživanje one o kojima učenici svakodnevno razmišljaju i razgovaraju. Direktor Gačević je nakon reakcije javnosti, uputio izvinjenje roditeljima anketiranih učenika zbog neprijatnosti koje je izazvala ova anketa”, kazali su iz MInistarstva.

Oni očekuju da će na narednoj sjednici Školskog odbora, koji čine predstavnici Nastavničkog vijeća, Ministarstva prosvjete i predsjednik Savjeta roditelja, biti riječi o ovoj anketi i postupku direktora.

Odgovarajući na pitanje “Pobjede” o spornoj anketi, Gačević je nedavno, između ostalog, kazao: “...Sada očekujem patrijarha, nemam vremena sad oko toga da se bakćem sa tim dokonim ženama...” Nakon toga, Gačević je u izjavi za RTCG, uputio izvinjenje đacima, roditeljima i osoblju, objašnjavajući da je u pitanju bilo psihološko istraživanje za potrebe doktorata.

Prema tvrdnjama roditelja, sporni upitnik su razredne starješine podijelile đacima.

Od učenika se očekivalo da odgovore da li su saglasni sa više izjava.

Tako je trebalo da se odrede prema rečenicama poput: “U našim porodicama se bolje živjelo dok se znalo ko je gazda u kući”, “Homoseksualci, prostitutke i narkomani zaslužuju da umru od side”, “Ne volim ljude koji se razlikuju od drugih”, “Psihičkim bolesnicima ne treba dozvoliti da se miješaju sa zdravim ljudima”, “Poslije ponoći na ulici ostaju samo probisvijeti i barabe”...

Đaci je trebalo da upišu broj od jedan do pet, pri čemu jedan znači da potpuno nijesu saglasni, a pet znači da su u potpunosti saglasni.

Iz Zavoda za školstvo (ZZŠ) su juče saopštili da “svi projekti, vannastavne aktivnosti, pa i anketiranje učenika za potrebe izrade diplomskih, magistarskih, doktorskih i stručnih radova, treba prethodno da budu odobreni od strane Ministarstva prosvjete nakon dobijanja pozitivnog stručnog mišljenja Zavoda za školstvo”.

Oni su na zvaničnoj Fejsbuk stranici, kazali da su sa sadržajem upitnika, odnosno skalom procjene, upoznati kroz pisanje medija.

“Zato smo se analizom ‘upitnika’ mogli baviti isključivo na osnovu dostupnih podataka. Ponuđena skala procjene nije metodološki, pedagoški ni psihološki primjerena uzrastu učenika/ca kojima je namijenjena. Ono što nas posebno brine su vrednosni stavovi koji su učenicima dati na procjenjivanje. Obiluju netrpeljivošću i diskriminacijom, neprihvatljivi su za zdravo društvo i 21. vijek”, smatraju u Zavodu.

Ističu i da “svi obrazovni programi u svojim procesnim ciljevima definišu neophodnost da se kod učenika/ca razvijaju tolerancija, razumijevanje i poštovanje različitosti”.

“Namjere naših prosvjetnih djelatnika koji nemaju vremena ili ne smatraju važnim poštovanje uspostavljenih procedura može procijeniti i stručna i laička javnost, a Zavod za školstvo ovim putem apeluje na rukovodioce svih obrazovno-vaspitnih ustanova da čuvaju učenike/ce od zloupotreba, poštuju procedure i time čuvaju dostojanstvo posla koji obavljaju”, naglasili su iz Zavoda.

Bonus video: