Završeni konzervatorski radovi na projektu "Hadži Danušin vakuf", Opština odlučuje

Konzervacija otkrivenih ostataka srušene Hadžidanušine džamije dovedena do kraja

2544 pregleda 4 komentar(a)
Hadžidanušina džamija, Foto: Jadranka Ćetković
Hadžidanušina džamija, Foto: Jadranka Ćetković

Konzervatorski radovi na projektu pod nazivom “Hadži Danušin vakuf” u najstrožijem centru Bijelog Polja, na mjestu gdje su otkriveni ostaci Hadžidanušine džamije, završeni su juče.

To je “Vijestima” kazao direktor Muzeja Bijelo Polje Željko Raičević.

Džamija je sagrađena krajem 17I vijeka. Bombardovana je 1944. godine. Nakon toga, džamija je porušena do temelja, groblje zatrpano zemljom, sagrađen spomenik, popločan trg i sagrađen park za djecu.

“Upravo je završena druga faza radova konzervacije tog arheološkog lokaliteta, koji su započeli 20. jula. Danas se postavlja geo platno iznad tih konzervatorskih radova. Tokom radova obnovljeni su temelji nekadašnje džamije do visine u kojoj su nađeni ostaci. U pitanju je prirodna zaštita materijalom koji sprječava rast korova i drugog rastinja”, kazao je Raičević.

Naglasio je da u narednih 10 dana Centar za konzervaciju i arheologiju Crne Gore treba da izradi izvještaj završnih konzervatorskih radova i projekat koji prati taj izvještaj, koji će predati Opštini, Muzeju i Islamskoj zajednici.

“Nakon toga se objekat na dalje upravljanje predaje vlasniku Opštini Bijelo Polje, poslije čega će biti formirana komisija kako bi se iznašlo najbolje rješenje daljeg postupanja sa prostorom na kojem se nalaze ostaci džamije”, rekao je Raičević.

Stranka pravde i pomirenje najavila je juče da će uskoro organizovati okupljanje građana u centru grada koji traže da se na mjestu gdje je postojala Hadžidanušina džamija ona ponovo izgradi.

“Nećemo nikada pristati da se na ovom mjestu postavi nekakva tabla, kako predlaže predsjednik Opštine Petar Smolović i njegova družina iz DPS-a. Za nas Bošnjake-muslimane je ta džamija bila svetinja i izborićemo se da se ista vrati, zato pozivamo sve Bošnjake-muslimane da nam se pridruže u toj borbi, a očekujemo da će nam se pridružiti i ostali građani Bijelog Polja, bez obzira na nacionalnost i vjeru”, navode u saopštenju SPP.

Bonus video: