Milatović na otvaranju međunarodne konferencije: Tržište kapitala igra ključnu ulogu u ekonomskom sistemu jedne zemlje

"Crnogorsko tržište kapitala nažalost nije uspjelo da se razvije do stepena u kojem bi zaista igralo važnu ulogu u našoj ekonomiji", rekao je Milatović

1833 pregleda 0 komentar(a)
Milatović, Foto: Služba za informisanje Predsjednika Crne Gore
Milatović, Foto: Služba za informisanje Predsjednika Crne Gore

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović otvorio je Prvu međunarodnu konferenciju „Montenegro Financial Markets” i tom prilikom kazao da tržište kapitala igra ključnu ulogu u ekonomskom sistemu jedne zemlje, saopšteno je iz Službe za informisanje predsjednika.

"Tržište kapitala ima potencijal da omogući finansiranje rasta i razvoja kompanija, utiče na diversifikaciju investicionih portfolija, podrži inovacije, unaprijedi vlasničku strukturu i upravljanje kompanijama, privuče strani kapital, omogući institucionalno ulaganje i podstakne konkurenciju, doprinoseći tako opštem ekonomskom prosperitetu", rekao je Milatović.

Crnogorsko tržište kapitala nažalost nije uspjelo, kako je kazao, da se razvije do stepena u kojem bi zaista igralo važnu ulogu u našoj ekonomiji.

"Svjedoci smo da se tržište kapitala suočavalo sa ozbiljnim problemima uključujući nedostatak likvidnosti, probleme s fondovima iz vaučerske privatizacije, ograničenu ponudu finansijskih proizvoda, kao i sa hroničnim nedostatatkom povjerenja ulagača, što je uticalo da bude slabo privlačno i za domaće i za međunarodne investitore. Nedovoljno razvijeno korporativno upravljanje i neadekvatni poslovni izvještaji kompanija neki su od suštinskih problema sa kojima se tržište kapitala u Crnoj Gori suočavalo dugi niz godina. Ovi problemi, ali i neadekvatan odgovor regulatora u prethodnom periodu, na čelu sa prethodnim rukovodstvom, ali i sporost u reakciji ostalih relevantnih institucija, usporili su razvoj našeg tržišta kapitala i spriječili ga da igra važniju ulogu unutar našeg ekonomskog sistema” ocijenio je Milatović.

On je rekao da ga raduje da je novi menadžment Komisije za tržište kapitala svjestan ovog izazovnog nasljeđa i da je ohrabren njihovim naporima da se suoče sa pomenutim problemima i tako obnove povjerenje investitora, kako domaćih tako i inostranih.

“Kao neko ko dolazi upravo iz svijeta ekonomije, razumijem težinu izazova koji je pred njima. Za isti je potrebna koordinacija sa svim relevantnim institucijama, profesionalnost i znanje kako bi se svi ovi izazovi uspješno prevazišli. Ja sam siguran da će u narednom periodu Komisija pokazati da posjeduje sve ove kvalitete”, naveo je Milatović.

On je dodao da zadatak nije lak.

“Tržište kapitala ostaje relativno malo i zahtijeva dalji razvoj da bi ostvarilo svoj puni potencijal. To iziskuje dodatne reforme kako bi se poboljšao regulatorni okvir, smanjili troškovi transakcija, unaprijedilo korporativno upravljanje i poslovno izvještavanje, i promovisalo tržište kapitala i među investitorima i među kompanijama”, kazao je Milatović.

Prema njegovim riječima, da bismo privukli ugledne investitore, neophodne su transparentne i nezavisne institucije.

“Stoga, često ponavljam da vladavina prava, predvidivost pravnog sistema i dobro upravljanje, imaju veći značaj od povoljnih poreskih politika. A to je lekcija koju smo naučili na teži način. Zato apelujem upravo na učesnike na tržištu kapitala, a prije svega na regulatora, da inicira sve neophodne zakonske izmjene koje će ići u smjeru unaprjeđenja ovog bitnog segmenta naše ekonomije”, rekao je Milatović.

Bonus video: