Smijenili Lalića, pa ga vratili

Školski odbor Osnovne škole “Hajro Šahmanović” u Plavu “ispoštovao” sudsku presudu

7847 pregleda 108 reakcija 1 komentar(a)
Lalić, Foto: Privatna arhiva
Lalić, Foto: Privatna arhiva

Školski odbor plavske Osnovne škole “Hajro Šahmanović” imenovao je juče Hamdiju Lalića za vršioca dužnosti direktora, uprkos ranijoj pravnosnažnoj presudi, kojom je njegov izbor proglašen nezakonitim.

Prema informacijama “Vijesti”, Lalić je razriješen prošle sedmice, čime je navodno Školski odbor te ustanove ispoštovao odluku suda.

Predsjednik školskog odbora Milo Turković nije odgovorio na pitanje “Vijesti” o izboru Lalića na mjesto v.d direktora, s obzirom na to da je sud, u junu, između ostalog, utvrdio i da je Lalić ranije zloupotrijebio svoj položaj vršioca dužnosti direktora, jer je umjesto Nastavničkog vijeća napisao mišljenje u kome sebe hvali i proslijedio ga Ministarstvu prosvjete, na čijem je čelu Miomir Vojinović.

Prema presudi, Lalić je kolektivni godišnji odmor iskoristio kao izgovor da ne zakaže sjednicu Nastavničkog vijeća, tokom koje je trebalo da se nastavnici izjasne o svim kandidatima.

Lalić je, stoji u obrazloženju presude, u vrijeme prošlogodišnjeg konkursa bio vršilac dužnosti direktora, a trebalo je da zakaže sjednicu Nastavničkog vijeća, kako bi se kolektiv izjasnio o Feratović, Hakaju i njemu i to dostavio Ministarstvu.

On to nije učinio, pravdajući se kolektivnim godišnjim odmorom.

Sud je, međutim, utvrdio da je Lalić u ime Nastavničkog vijeća napisao pozitivno mišljenje o sebi kao o kandidatu i proslijedio Ministarstvu prosvjete.

“... Uvidom u svesku zapisnika sa Nastavničkog vijeća i svjedočenjem zapisničarke, utvrđeno je da mišljenje nije dato ni za sva tri kandidata, već je Lalić sam za sebe sačinio mišljenje”, stoji u presudi.

Lalićev izbor su na sudu osporili njegovi protivkandidati Sajma Feratović i Agon Hakaj, a u junu su od plavskog suda dobili pravnosnažnu presudu o njegovom nezakonitom izboru.

On je na početku oktobra tvrdio da je direktor u punom mandatu i da ga niko od nadležnih nije obavještavao o promjenama.

U doba kada je on postavljen na čelo škole, o imenovanju direktora je odlučivao ministar Vojinović. To je, do 1. maja ove godine, bila njegova nadležnost, a personalna rješenja rukovodilaca vaspitno-obrazovnih ustanova njegovo diskreciono pravo. Od 1. maja, to je zakonska obaveza školskih odbora.

Bonus video: