CGO: Ministarstvo prosvjete da pokrene pitanje odgovornosti direktora OŠ "Štampar Makarije"

"Ovo na težini dobija i s obzirom na osjetljivost uzrasta učenika kojima se plasira takva anketa", kazali su iz CGO

2884 pregleda 1 komentar(a)
CGO, Foto: CGO
CGO, Foto: CGO

Centar za građansko obrazovanje (CGO) poziva Ministarstvo prosvjete i nadležnog ministra da hitno, preko svojih predstavnika u Školskom odboru OŠ “Štampar Makarije“, pokrene pitanje odgovornosti direktora te ustanove Novice Gačevića, koji je postupao izvan nadležnosti, navodi se u saopštenju.

"Gačević je kršeći propise - bez mišljenja pedagoško-psihološke službe, bez mišljenja nastavničkog vijeća, bez odobrenja Zavoda za školstvo i Ministarstva - dozvolio da učenicima IX razreda te ustanove bude podijeljen upitnik kontroverzne metodologije i diskriminatorne sadržine. Ovo na težini dobija i s obzirom na osjetljivost uzrasta učenika kojima se plasira takva anketa", kazali su iz CGO.

CGO je, kako su naveli, dobro upoznat sa zahtjevnim procedurama koje moraju biti ispoštovane kako bi neki program, anketa ili drugi vid aktivnosti bio realizavan sa učenicima u nastavi, a što, prema njihovim riječima, nije bilo slučaj sa ovom anketom u OŠ “Štampar Makarije“.

"CGO očekuje od predstavnika Ministarstva u Školskom odboru OŠ “Štampar Makarije” da zastupaju interese Ministarstva, predstavnika roditelja interese sve djece i da zajedno sankcionišu neodgovorno postupanje direktora ove ustanove", navoid se u saopštenju.

Bonus video: