Fekalije u more, ušteda na struji

U Herceg Novom, tvrdi NVO Ekološko društvo Boke Kotorske, u more ispustili 420.000 m3 kanalizacionih voda. “Vijestima” iz Opštine Herceg Novi, ali i iz hercegnovskog preduzeća Vodovod i kanalizacija nisu odgovorili na pitanja u vezi sa optužbama na njihov račun

35165 pregleda 29 reakcija 17 komentar(a)
Postrojenje u Herceg Novom, Foto: bokanews.com
Postrojenje u Herceg Novom, Foto: bokanews.com

Zbog namjernog isključivanja iz pogona pumpi na glavnom kanalizacionom kolektoru i postrojenju za prečišćavanje otpadnih voda (PPOV) u Herceg Novom, ovog se ljeta direktno u more pod tim gradom izlilo oko 420.000 kubika neprerađenih kanalizacionih voda.

Osim što je to uzrokovalo zagađenje mora i sa njim indirektno povezane slučajeve obolijevanja građana, ovakva praksa je dovela i do teških posljedica na samom hercegnovskom PPOV u Meljinama koje koristi tzv. SBR tehnologiju prečišćavanja.

To je “Vijestima” rečeno iz NVO “Ekološko društvo Boke Kotorske” iz Herceg Novom na čijem je čelu diplomirana inženjerka hidrologije Olivera Doklestić i bivša direktorica preduzeća Vodovod i kanalizacija.

Pozivajući se na podatke sa tzv. Scada sistema za elektronsko daljinsko upravljanje i kontrolu nad kanalizacionim sitemom, iz te NVO tvrde da su pumpe na centralnoj pumpnoj stanici (PS) “Kružni tok” u Meljinama bile u najvećoj mjeri isključene u vremenu od 15. aprila do 15. juna, usljed čega je PPOV u Meljinama ostalo bez dotoka kanalizacije i ta “suša” je ubila bakterije-prerađivače otpadnih voda u tzv. SBR reaktorima postrojenja.

“U to vrijeme je ispušteno nekih 420.000 kubnih metara otpadnih voda bez ikakvog prečišćavanja direktno u more. To je moralo da ima za posljedicu povećanu emisiju neprijatnih mirisa, svojevrsnu ekološku katastrofu zbog zagađenog mora u akvatoriju Meljine-Savina i povećan broja stomačnih i drugih obolijevanja građana i turista, a sve to radi uštede od oko 40.000 eura koliko je prema mojoj procjeni preduzeće Vodovod i kanalizacija napravilo na nepotrošenoj električnoj energiji u PS ‘Kružni tok’. Sve to napravljeno je samo da bi se po svaku cijenu prikazao pozitivan šestomjesečni bilans u poslovanju preduzeća čiji je osnivač i vlasnik Opština”, kazala je “Vijestima” Doklestić.

Prema njenim riječima, Ekološko društvo je sa ovim skandalom krajem septembra zvanično upoznalo odbornike u lokalnom parlamentu, predsjednika Skupštine Opštine Ivana Otovića (Nova) i Osnovno državno tužilaštvo, a sada će prijavu uputiti i Ekološkoj inspekciji.

“Nesnosan smrad koji se širi više od šest mjeseci od PPOV-a u Meljinama, iz glavne pumpne stanice u Meljinama, kao i duž Šetališta pet Danica i duž rivijere, što je posljedice stanja u kolektoru kanalizacije, ovog ljeta su kulminirali, i po intenzitetu daleko nadmašili sve prethodne godine. Neprijatan, težak zadah, se, nažalost, osjećao, a osjeća se i dalje u mnogo širem opsegu, nego što je to bilo u prethodnom periodu, čak i u višim zonama Meljina, Savine i Nemile, uz već uobičajeno loše stanje duž rivijere. Ovakvo stanje je rezultiralo velikim nezadovoljstvom građana i turista, a u velikom broju slučajeva umanjilo turističku sezonu, posebno u Meljinama”, piše u obraćanju Ekološkog društva odbornicima, a u koje su “Vijesti” imale uvid.

U dopisu se navodi da u vremenu kada pumpe nisu radile, neprerađena kanalizacija je direktno preusmjeravana u more.

“U more je odlazila koncentrisana količina otpadnih i fekalnih voda koje dnevno iznose od 4.000 do 6.500 kubika otpadne i fekalne vode. To je prouzrokovalo zagađenje mora i pravu ekološku katastrofu na samom početku ljeta. Tokom ta dva (i više) mjeseca, kada nije radio PPOV, ispušteno je cirka 426.000 kubika otpadnih voda iz kanalizacije u more, i to sa najvećom koncentracijama na potezu Savina-Meljine, i uz aktiviranje svih starih ispusta u more, uz pumpne stanice, i havarnih ispusta, koji su, inače, ostavljeni za funkcionisanje samo u nužnim potrebama otkaza pumpi, ali sa strogim pravilom da tokom ljeta oni ne smiju da budu u funkciji, pogotovo ne na duži vremenski period zbog zagađenja mora i obale”, piše u dopisu.

Isključenjem iz rada samog PPOV-a prekinut je biološki proces tretiranja i prečišćavanja otpadnih voda u tzv. SBR reaktorima, a bakterijska flora u njima koja zavisi od konstantnog dotoka novih kanalizacionih voda je uginula i time je tehnološki proces prečišćavanja uništen. Ekološko društvo podsjeća da je odlukom predsjednika Opštine Stevana Katića (Demokrate) u martu ove godine lokalnom preduzeću Vodovod i kanalizacija na čijem je čelu kadar Demokrata Boro Lučić, prenesena obaveza da upravlja tehnički nikad zvanično primljenim problematičnim PPOV u Meljinama, kao i novoizgrađenim glavnim kanalizacionim kolektorom u Herceg Novom koji je takođe pun mana i neotklonjenih problema.

Uz sve to, Vodovod i kanalizacija treba da plaća i sve režijske troškove rada PPOV i kolektora, odnosno plate zaposlenih na tim objektima, pa su poslovni bilansi ove opštinske firme time preopterećeni, posebno u situaciji kada su odlukom Regulatorne agencije za energetiku i regulisane komunalne djelatnosti, cijene vodosnabdijevanja i kanalizacije za potrošače u Herceg Novom već značajno snižene.

U takvim okolnostima rukovodstvo Vodovoda i kanalizacije, kaže Doklestić, nosi direktnu odgovornost za isključenje iz rada sistema za otpadne vode Herceg Novog, PPOV-a i dijela kolektora na rivijeri, u periodu od 15. aprila do 15. juna i koncentrisanog ispuštanja otpadne i fekalne vode u more, u Meljinama, odnosno, duž rivjere, kroz havarne ispuste.

Oni tvrde da se iz podataka o potrošnji struje na PS “Kružni tok” i PPOV za period april-jul 2021. 2022. i ove godine vidi da je zbirna potrošnja lani bila 516.451 kilovatsati, a ove godine samo 313.054 kilovatsati i da je po tom osnovu napravljena ušteda na računima za struju od nekoliko desetina hiljada eura.

Ekološko društvo je podnijelo krivičnu prijavu protiv direktora Vodovoda i kanalizacije Bora Lučića i zahtijeva da se o ovom ekološkom skandalu raspravlja u lokalnom parlamentu, te da intervenišu nadležne državne inspekcije.

“Vijestima” iz Opštine Herceg Novi, ali i iz hercegnovskog preduzeća Vodovod i kanalizacija nisu odgovorili na pitanja u vezi sa optužbama na njihov račun Ekološkog društva Boke Kotorske i ovogodišnjim radom kanalizacionog sistema i PPOV u tom gradu.

Bonus video: