U državnim firmama boluju i po 16 godina

Za prvih šest mjeseci ove godine bilo 6.428 slučajeva bolovanja, što je manje za 10,8 odsto u odnosu na 2022. Fond za zdravstveno osiguranje prošle godine “uštedio” oko pola miliona eura u odnosu na 2021. godinu

47312 pregleda 54 reakcija 52 komentar(a)
Ljekar kao izlaz za zdrave a "bolesne", Foto: Shutterstock
Ljekar kao izlaz za zdrave a "bolesne", Foto: Shutterstock

Iako je Fond za zdravstveno osiguranje prošle godine “uštedio” za bolovanja oko pola miliona eura u odnosu na 2021, veliki broj poslodavaca i dalje ukazuje na to da zaposleni u privatnom i javnom sektoru zloupotrebljavaju pravo na privremenu spriječenost za rad.

Iz Fonda, na čijem je čelu Vuk Kadić, kažu da je u toku veliki broj postupaka kontrole i da u narednom period planiraju formiranje još jedne komisije koja će provjeravati sumnje o zloupotrebama bolovanja koje dolaze od poslodavaca.

Prema podacima te ustanove, dostavljenim “Vijestima”, tokom prvih šest mjeseci ove godine otvoreno je 6.428 slučajeva bolovanja, što je smanjenje za 10,8 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Odgovorili su i da je lani zbog bolovanja u Crnoj Gori izgubljeno milion radnih dana.

Bolovanje u državnoj firmi, a rade privatno

Direktor Radio televizije Crne Gore (RTCG) Boris Raonić tvrdi da ta medijska kuća i dalje ima kolege koji su na bolovanju, “a vidimo ih da ovih dana rade na privatnim projektima produkcijskih firmi, rade u roštiljnicama...”

“Slali smo dokumentaciju, razgovarali sa mnogim institucijama, ali tu još nema sistemskog odgovora države na zloupotrebu milionskih troškova... Najviše smo postigli kroz razgovore sa kolegama, ljekarima i ukidanjem radnih mjesta tim licima. No, sve to iziskuje veliku energiju i vrijeme i na kraju ipak nije održivo rješenje. Jedini način je da konačno neki ljekar krivično odgovara zbog zloupotrebe bolovanja”, saopštio je Raonić.

Raonić
Raonićfoto: Luka Zeković

Agencija za zaštitu životne sredine, kojom rukovodi Milan Gazdić, obratila se još u aprilu podgoričkom Domu zdravlja zbog sumnje da jedan zaposleni zloupotrebljava bolovanje… Tvrde da do danas nijesu dobili odgovor.

Upitani zbog čega sumnjaju da je u pitanju zloupotreba, kazali su da je zaposleni pred više svjedoka “prijetio direktoru” da će otići na bolovanje, što je nakon nekoliko dana i uradio. Tvrde da je ta ustanova dobijala anonimne prijave od građana koji su prosljeđivali fotografije sa društvenih mreža zaposlenog.

Gazdić
Gazdićfoto: Boris Pejović

Iz Agencije kažu da je zaposleni bolovanje otvorio krajem marta ove godine i bio odsutan do kraja juna, nakon toga je iskoristio prošlogodišnji odmor u trajanju od dvadesetak dana… Tvrde da je već početkom avgusta koristio plaćeno odsustvo tokom dva dana zbog dobrovoljnog davanja krvi, a nakon toga ponovo otvorio bolovanje do daljeg…

“Agencija se 03.04.2023. godine obratila Fondu za zdrastveno osigurane Crne Gore sa zahtjevom da se ispita njegova privremena spriječenost za rad. Odgovor smo dobili 7.04.2023. godine u kojem su nas obavijestili da se radi o bolovanju koje je kraće od mjesec, te da Fond nema nadležnost da preispituje spriječenost za rad već da je to u nadležnosti izabranog doktora. Agencija je nakon toga, 25.04.2023. godine uputila Domu zdravlja Podgorica zahtjev za provjeru privremene spriječenosti za rad, međutim, odgovor nismo dobili”, tvrde iz Agencije.

Dvije komisije kontrolišu zloupotrebe

Iz FZO su podsjetili da je ta ustanova formirala Komisiju za provjeru privremene spriječenosti za rad koju utvrđuje izabrani tim doktora ili izabrani doktor, koja je od maja izvršila nekoliko kontrola na zahtjev poslodavaca.

“Veliki broj postupaka provjere je u toku, pa je u planu fomiranje još jedne komisije”, kazali su.

Kadić
Kadićfoto: BORIS PEJOVIC

Iz FZO su rekli da u skladu sa Zakonom o obaveznom zdravstvenom osiguranju privremenu spriječenost za rad do 30 dana utvrđuje izabrani tim ili izabrani doktor, a poslije 30 dana nadležna ljekarska komisija, u zavisnosti od vrste i prirode bolesti.

“U slučaju postojanja sumnje da izabrani tim ili izabrani doktor privremenu spriječenost za rad nije utvrdio u skladu sa zakonom, Fond može, na zahtjev poslodavca ili po službenoj dužnosti, pokrenuti postupak za provjeru privremene spriječenosti za rad”, kazali su.

Iz FZO su podsjetili da provjeru privremene spriječenosti za rad koju je utvrdio izabrani tim ili izabrani doktor vrši komisija koju obrazuje ta ustanova, a provjeru privremene spriječenosti za rad koju je utvrdila nadležna ljekarska komisija vrši komisija koju obrazuje Ministarstvo.

Bonus video: