Srđan Đoković: Abazović je moj četvrti sin, to što je vratio imovinu crkvi, to je za ponos i diku

"Iz kamena i krša je potekao naš ponos i dika Novak Đoković. Ponos i dika i Srbije i Crne Gore podjednako"

42285 pregleda 723 reakcija 124 komentar(a)
Foto: Gov.me
Foto: Gov.me

Premijer Dritan Abazović uručio je zahvalnica istaknutim predstavnicima crnogorske dijaspore i iseljenika za njihov doprinos promociji Crne Gore i jačanju veza sa Srbijom.

Svečanost je održana u Crnogorskoj kući u Beogradu.

"Vi pokazujete da je Crna Gora mnogo veća nego što je njen broj stanovnika i nego što je njena teritorija", rekao je Abazović.

Naveo je i da je ovo samo početak odnosa države koji treba da se mijenja prema najboljim građanima.

Dobitnici ove plakete iz oblasti zdravstva su: Cane Tulić, Vaso Antunović, Milika Ašanin, Hakija Bašić, zatim iz oblasti kulture, Vesna Dedić, Manojlo Manjo Vukotić, Petar Božović i Sergej Ćetković. Iz oblasti sporta, zahvalnicu je dobio teniser Novak Đoković i njegova porodica, u čije ime je svečanosti u Crnogorskoj kući prisustvovao otac Srđan.

Otac Novaka Đoković, Srđan je rekao da su njegovi roditelji "imali jako teško odrastanje koji su morali da pobjegnu iz Metohije u Crnu Goru gdje su živjeli do kraja rata".

"Iz kamena i krša je potekao naš ponos i dika Novak Đoković. Ponos i dika i Srbije i Crne Gore podjednako. Kada se Novak ženio, rekao mi je da će to biti na Svetom Stefanu. Pitao sam ga - zašto Sveti Stefan, tvoja zemlja je Srbija, a grad Beograd. On mi je kazao 'šta si me cijeli život učio, to je jedna zemlja i jedan narod'. Spustio sam slušalicu i plakao pola sata, toliko o vaspitanju - naglasio je Đoković.

Kazao je da je Abazović, dok je živ njegov "sin i moj brat"

"On je ustvari moj četvrti sin, pošto već imam tri. To što je vratio imovinu crkvi, to je za ponos i diku. Svaka mu čast i njemu i njegovoj porodici. On je i dio moje porodice", rekao je Srđan Đoković.

Inicijativa za organizaciju događaja, kako je pojašnjeno iz Vlade, pokrenuta je od strane Ambasade Crne Gore, u ciju afirmacije i snaženja vidljivosti doprinosa koje istaknuti predstavnici crnogorske dijaspore iseljenika pružaju u kontekstu promocije Crne Gore, afirmacije njenih interesa i jačanju veza sa Republikom Srbijom kroz doprinos i ostvarenja u zdravstvenoj, ekonomskoj, kulturnoj i sportskoj sferi.

Po osnovu prethodno obavijenih širih konsuitacija sa predstavnicima crnogorskih iseljenika u Srbij, Ambasada je definisala spisak od devet najistaknutijih ljekara, akademika, književnika i kulturnih poslenika, cijeneći da će uručenje ove vrste priznanja predstavijati adekvatnu verifikaciju dosadašnjih ostvarenih rezultata i pružiti dodatni doprinos razvoju veza sa brojnom zajednicom dijaspore-iseljenika u Srbiji.

"Unaprjeđenje veza i briga o dijaspori - iseljenicima, sastavni je dio unutrašnje i vanjske politike Crne Gore, zasnovana na uzajamnoj privrženosti i saradnji, pružanju pomoći i jačanju međusobnih veza, uz uvažavanje specifičnosti i potrebe svih pripadnika dijaspore - iseljenika. Shodno Zakonu o vanjskim poslovima, jedna od ključnih nadležnosti Ministarstva vanjskih poslova odnosi na razvoj saradnje sa iseljenicima iz Crne Gore i njihovim organizacijama, između ostalog i kroz djelatnost diplomatsko-konzularne mreže. Stoga je Ministarstvo vanjskih poslova, prepoznavši značaj intenziviranja aktivnosti u ovoj oblasti, započelo sa praksom dodjele priznanja posebno istaknutim predstavnicima dijaspore - iseljenika", piše u saopštenju Vlade.

Bonus video: