Vučurović tvrdi da nije tačno da Đozović ne ispunjava uslove

"U avgustu mjesecu 2023. godine JU Gimnazija 'Slobodan Škerović' ponudila je profesoru M.K. zaposlenje koje je odbio 1. septembra 2023. godine"

10199 pregleda 7 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Luka Zeković
Ilustracija, Foto: Luka Zeković

Nakon što prosvjetni inspektor donese cjelishodno, racionalno i opravdano rješenje, Škola će postupiti po istom u traženom roku, u skladu sa Zakonom, saglasno interesu učenika.

To se navodi u izjavi za medije direktorice Gimnazije "Slobodan Škerović" Biljane Vučurović.

Ona je komentarišući rješenje prosvjetnog inspektora da je zaposlila profesoricu matematike Maju Đozović bez odgovarajuće stručne spreme i bez licence za rad, kazala da "nije uobičajeno da se o nalazu inspektora Škola informiše putem medija" i to na način "da se ugrozi dostojanstvo i rad" Đozović i same škole.

"Konstatacija da M.Đ. 'ne ispunjava uslove u pogledu profila stručne spreme propisane Pravilnikom o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta JU Gimnazija 'Slobodan Škerović' Podgorica” nije tačna. Naime, Pravilnikom se propisuje da nastavu u školi može izvoditi lice koje ima odgovarajući nivo nacionalnog okvira kvalifikacije, odgovarajućeg profila, u skladu sa posebnim propisom. Prema odredbama Opšteg zakona o obrazovanju i vaspitanju i Zakona o gimnaziji, odgovarajući profil se utvrđuje Obrazovnim programom za gimnaziju, a konkretno za nastavni predmet matematika, Predmetnim programom za matematiku. Danas su, stoga, u upotrebi termini: nivo kvalifikacije i odgovarajući profil", navela je Vučurović.

Dodala je i da je u skladu da Opštim zakonom o obrazovanju i vaspitanju, Gimnazija uputila 17. avgusta Ministarstvu prosvjete zahtjev za saglasnost na Pravilnik o izmjenama Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta u Gimnaziji, dopunjen novim zahtjevom iz oktobra tekuće godine.

"Kada dobijemo odgovor od Ministarstva prosvjete, raspisaćemo Konkurs kako Zakon nalaže. Na konkurs može da se javi svaki kandidat, a Komisija za prijem u radni odnos razmatraće dokumentaciju kandidata koji ispunjavaju uslove propisane Konkursom. U avgustu mjesecu 2023. godine JU Gimnazija 'Slobodan Škerović' ponudila je profesoru M.K. zaposlenje koje je odbio 1. septembra 2023. godine. Po članu 82 Opšteg zakona o obrazovanju i vaspitanju, direktor vrši izbor nastavnika. Vjerujemo da Inspekcija za prosvjetu ima razumijevanja za pedagoški opravdanu odluku da se organizuje nastava iz matematike za 136 učenika kojima predaje M.Đ. od početka školske 2023/2024. godine. Zakon nalaže da do raspisivanja konkursa, profesor može biti zaposlen Ugovorom najduže do 30 dana. Pošto u datom vremenskom okviru JU Gimnazija 'Slobodan Škerović' nije dobila saglasnost Ministarstva prosvjete za raspisivanje konkursa, isti nije smjela do sada ni raspisati. Iz tih razloga, usljed deficita profesora matematike, u oktobru mjesecu M.Đ. je dobila novi Ugovor o radu, najduže do 30 dana. Na taj način Škola je organizovala kontinuiranu nastavu za učenike tokom mjeseca kontrolnih i pismenih zadataka", navela je Vučurović.

Istakla je da nakon što prosvjetni inspektor donese cjelishodno, racionalno i opravdano rješenje, da će "Škola postupiti po istom u traženom roku, u skladu sa Zakonom, saglasno interesu učenika".

Bonus video: