Nagrada će nositi ime Dragane Loncović

Najboljoj i najplemenitijoj medicinskoj sestri biće dodijeljeno priznaje u znak sjećanja na prvu žrtve korona virusa

7093 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Goran Malidžan
Foto: Goran Malidžan

Opština Pljevlja pripremila je odluku kojom će ustanoviti nagradu “Dragana Loncović”, koju će lokalna samouprava svake godine dodjeljivati najplemenitijoj i najhumanijoj medicinskoj sestri u Pljevljima.

Dragana Loncović je bila prva žrtva pandemije koronavirusa među medicinskim sestrama u pljevaljskoj bolnici. Radila je u kovid ambulanti, a preminula je 16. avgusta 2020. u 36 godini.

Nagrada će se, kako je navedeno u Predlogu odluke dodjeljivati povodom 12. maja, Međunarodnog dana medicinskih sestara, “kao izraz priznanja za izuzetan uspjeh i rezultate ostvarene u razvoju i unapređenju kvaliteta sestrinske i babičke profesije”.

Nagradu će dodjeljivati predsjednik opštine svake godine.

Nagrada se sastoji od plakete i novčanog iznosa u visini od pet obračunskih vrijednosti koeficijenta u bruto iznosu, što trenutno iznosi 450 eura.

Nagrađivanje najbolje medicinske sestre obaviće se nakon sprovedenog javnog poziva, koji će se raspisivati u februaru.

Predložene mogu biti medicinske sestre i babice zaposlene u u privatnim i državnim zdravstvenim ustanovama, na teritoriji opštine Pljevlja, obrazovnim ustanovama, Domu starih, Dnevnom centru za djecu sa smetnjama u razvoju i lica sa invaliditetom.

Pravo da budu predložene imaju medicinske sestre i babice sa radnim iskustvom od najmanje deset godina, a prva nagrada dodijeliće se 2024.

“Nagrada se ustanovljava u znak sjećanja na prerani odlazak medicinske sestre Dragane Loncović, koja se tokom 2020. dobrovoljno javila za rad u kovid odjeljenju, gdje je tokom pandemije pokazala upornost, hrabrost i spremnost za pomoć oboljelim sugrađanima. Međutim, bolest je nije zaobišla i dok je pokušavala da pomogne drugima njeno zdravstveno stanje se pogoršalo pa je bila prebačena u bolnicu u Brezoviku a zatim u KBC u Podgorici gdje je preminula 16. avgusta. Želja za profesionalnim usavršavanjem, humanist i nesebičnost, obilježile su njenu profesionalnu karijeru. Prerani odlazak Dragane Loncović je ostavio nenadoknadiv gubitak ne samo njenoj porodici, prijateljima i kolegama već i cijeloj zajednici našeg grada”, navodi se u Predlogu odluke o dodjeli nagrade.

Bonus video: