Preko godinu „popravljali” domen

Portal CRPS će, umjesto preko IP adrese, opet biti dostupan na crps.me, kazali su “Vijestima” iz Uprave prihoda i carina

5798 pregleda 1 komentar(a)
Nakon godinu i više, Dukaj uvjeren u uređen sajber prostor Crne Gore, Foto: Luka Zekovic
Nakon godinu i više, Dukaj uvjeren u uređen sajber prostor Crne Gore, Foto: Luka Zekovic

Nakon više od godinu, umjesto putem IP adrese, korisnici portala Centralnog registra privrednih subjekata (CRPS) trebalo bi da od danas toj lokaciji mogu da pristupe kao nekad, na adresi crps.me.

To su juče rekli “Vijestima” iz Uprave prihoda i carina.

“U vezi sa pitanjem poziva CRPS sajta po domenskom nazivu, pokrenute su aktivnosti u saradnji sa Ministarstvom javne uprave (MJU) u čijoj nadležnosti su javni DNS serveri, koji razrješavaju mrežni saobraćaj za predmetni domen crps.me i poddomen pretraga.crps.me. Kako smo obaviješteni od kolega iz MJU, sajt CRPS bi trebalo da bude dostupan po domenskom nazivu najkasnije 18. oktobra 2023”, rekli su redakciji iz Uprave prihoda i carina.

Portalu CRPS i dijelu za pretragu, putem IP adrese 195.66.189.183:8083 pristupa se od septembra 2022.

Tome je prethodio sajber napad na IT infrastrukturu Vlade Crne Gore, koji je počeo u avgustu iste godine.

Iz resora Maraša Dukaja tada su rekli da su u pitanju najintenzivniji ikad prema nekoj državi. Različite su se izjave sa najviših državnih adresa mogle čuti u vezi sa tim odakle napadi dolaze. Iz resora javne uprave govorili su da napad “nije djelo pojedinca, već organizovane grupe”. Nakon što je u prvim danima saopštavano da napadi moguće dolaze iz Rusije, ministar Dukaj rekao je da je ipak u pitanju međunarodna kriminalna grupa “Kuba ransomver” (Cuba ransomware). BIRN je ranije objavio da, prema njihovim izvorima, napad dolazi iznutra i da se zlonamjerni kod raširio sa računara koji je povezan na Vladin server.

Na godišnjicu napada, Dukaj je u autorskom tekstu, pored ostalog, naveo da ti napadi nisu, “zahvaljujući djelovanju stručnjaka MJU, uspjeli da učine trajnu destrukciju niti da kompromituju podatke privrede i građana”, ali i da “jesu napravili poprilični štetu”.

Naveo je i da su napadi pokazali sve sistemske slabosti, da “Crna Gora nije bila spremna za takve napade”. Dukaj je tada napisao i da “već godinu nakon napada, mnogo smo bliže cilju - sigurnom, integrisanom i uređenom sajber prostoru Crne Gore”.

Nadležni u Vladi IP, umjesto domenske adrese za CRPS (crps.me), navode i na portalu gov.me, na naslovnici gdje su navedeni elektronski servisi.

CRPS
foto: Screenshot/gov.me

Uređaji na internetu komuniciraju putem IP adresa, a domeni se koriste jer je tekstualni naziv čovjeku lakši za pamćenje od niza brojeva.

Bonus video: