Protest "Podrška Palestini" u Bijelom Polju, Burdžović: Biti čovjek znači reći ne teroru

U šetnji do gradskog trga građani nosili zastave Palestine i transparente

21060 pregleda 61 reakcija 47 komentar(a)
Sa protesta, Foto: Jadranka Ćetković
Sa protesta, Foto: Jadranka Ćetković
Ažurirano: 18.10.2023. 18:34h

Pomoćnik reisa islamske zajednice u Crnoj Gori i glavni imam u Bijelom Polju Enis efendija Burdžović poručio je da ‘u Bijelom Polju i Crnoj Gori, ono što boli Palestinu, što guši, kida i komada i Gazu nije sporedna stvar Bliskog istoka već nešto najbliže srcima našim’.

On je to kazao nakon protestne šetnje od gradske džamije do trga, koju je danas u znak podrške Palestini, organizovao Medžlis Islamske zajednice.

Građani su nosili zastave Palestine, transparente i fotografije ubijene djece u Palestini, a pored više imama sa područja Medžlisa Bijelog Polja, prisustvovao i potpredsjednik Opštine Nermin Bećirović kao i više građanskih aktivista.

Jedan od njih, Aleksandar Srdanović pročitao je pjesmu palestinskog književnika Halila Džubrana o Palestini.

“Ovdje iz harema Hadžidanušine džamije želimo povući jednu podudarnost. 1944. godine savezničkim bombardovanjem srušena je Hadži Danušina džamija, koja se nalazi na četiri metra iza naših leđa, a dvije godine kasnije Izrael proglašava državu na tlu Palestine. Trideset pet minuta poslije toga proglašnja, isti oni što su ovdje bacili bombe na našu džamiju priznali su državnost toga što se zove država Izrael”, kazao je ef. Burdžović.

Biti čovjek, naglasio je ef. Burdžović znači reći ne teroru, nasilju, ne pristati da cionistički režim onih koji ga podržavaju, onih koji se sa njima rukuju, onih koji sa njima žale kao što to radi naš državni vrh, političke partije, koji nas sramno tamo predstavljaju.

“I kažu - saosjećamo, a kada se komadaju palestinska djeca niko ne saosjeća. Gdje im je državničko saosjećanje? Bogami debelo lažu i tanke su nade onih koji vjeruju u državnu jednakih građana, prava, a direktno pokažu da su samo nečija djeca, nečije bolnice svetost u koju se ni u stanju rata ne smije dirati”, kazao je o“Da slobodni ljudi treba da kažu - ne, makar čitav svijet rekao - da nasilju. Ničijem djetetu ne želimo ni trenutak straha ni prolivenu suzu, ni osjećaj da li će se vratiti kući ne znajući da li kuće ima i da li ikoga ima. Palestinci muslimani i hrišćani se bore da prežive, da opstanu na svojoj zemlji. Oni koji su instalirali takozvanu državu Izrael, neka im nađu novu komotnu državu, neka ih tamo ugoste i mi ćemo im pomoći. Ali, ako su ih doveli na sveto palestinsko tlo da svakoga dana ubijaju svetost života, onda ono najmanje što možemo je da ne dozvolimo ćutanje, da ovim gradom, ovom dolinom ne vlada muk, pa da kažemo ‘to tamo traje i to tamo nije ništa novo’. To govori da ste slobodni ljudi,” zaključio je ef. Burdžović.

On je rekao da ako na jednoj strani imate aparthejd državu, koja iza sebe ima najjaču vojnu mašineriju na Bliskom istoku, podržanu milijardama i milijardama poreskih obaveznika SAD-a, a na drugoj strani Palestinca i Palestinku sa praćkom, sa dovom, sa korom hljeba, da onda pobjeđuje onaj u kome ima srca, u kome ima čovjeka, čovječnosti, i koji govori sa svoga tla, iz svoje domovine.

Rat je počeo 7. oktobra kada su teroristi palestinske grupe Hamas ubili oko 1.300 osoba na jugu Izraela i oteli 199 među kojima je veliki broj starijih osoba, žena i djece. Izrael je odgovorio napadima iz vazduha.

Prema najnovijim informacijama Ministarstva zdravlja u Gazi, više od 3.500 Palestinaca ubijeno je u vazdušnim napadima na pojas Gaze, uključujući i sinoćnje bombardovanje bolnice Al Ahli.

U sukobima je ubijeno više od 1.400 Izraelaca.

Bonus video: