Kako je Đukanović štedio po 3.000 eura mjesečno: ASK najavio provjeru podataka

Đukanović sa predajom izvještaja kasnio skoro tri mjeseca jer tvrdi da je čekao mišljenje ASK-a

77524 pregleda 435 reakcija 116 komentar(a)
Vlasnici više nekretnina: Lidija i Milo Đukanović, Foto: Boris Pejović
Vlasnici više nekretnina: Lidija i Milo Đukanović, Foto: Boris Pejović

Agencija za sprečavanje korupcije (ASK) će kontrolisati izvještaj o imovini i prihodima bivšeg šefa države Mila Đukanovića, posebno u svjetlu činjenice da je za nepunih sedam mjeseci uspio da uštedi 33.000 eura.

To su “Vijestima” odgovorili iz institucije, kojom rukovodi Jelena Perović.

Đukanović je ključeve države predao Jakovu Milatoviću 20. maja, a izvještaj koji je trebalo da dostavi 30 dana po prestanku funkcije, Agencija je dobila tri mjeseca kasnije.

Đukanović i njegova supruga Lidija, prema zvaničnim podacima, žive od plate.

Upitani da li je bivši predsjednik u zakonskom roku dostavio izvještaj - do kraja juna, iz Agencije odgovaraju da je Đukanović podatke o imovini i prihodima dostavio 11. oktobra.

“Bivši javni funkcioner Milo Đukanović je dostavio izvještaj o prihodima i imovini 11. oktobra 2023. godine, u roku od 30 dana od prijema akta Agencije za sprečavanje korupcije, od koje je zatražio mišljenje da li su mi istekom mandata predsjednika Crne Gore prestale i ostale javne funkcije koje je obavljao”, tvrde iz Agencije.

Poručili su i da će provjeriti na koji je način Đukanović za nešto više od pola godine uspio da uštedi 33.000 eura, s obzirom na to da imovinu nije prijavio u redovnom imovinskom kartonu za 2022. godinu, ali ni u izvještaju koji je Agenciji dostavio kao predsjednički kandidat 10. marta.

“Agencija će, po službenoj dužnosti, izvršiti kontrolu dostavljenog imovinskog kartona bivšeg javnog funkcionera Đukanovića”, odgovorili su iz Agencije.

Prema podacima iz izvještaja, Đukanović je zarađivao na početku godine oko 2.400 eura, a ljetos nešto više od 1.700.

Prijavio je ogromno nasljeđe, kao i dva stana - jedan koji je dobio na poklon a drugi otkupljen “društveni stan”.

Suvlasnik je dvije firme “Global Montenegro” i Univerziteta “Donja Gorica”, a na ime firme koja je osnivač univerziteta - “Univerzitats”, upisane su desetine hiljada kvadrata zemljišta i nekretnina.

Njegova supruga ima platu od oko 2.100 eura, i vozi “audi 3”. Na njeno ime upisan je stan od 85 kvadrata, porodična stambena zgrada od 121 i pomoćna od 12 metara kvadratnih....

Bivši predsjednik nije dao saglasnost za uvid u bankarske račune.

Đukanovićev stil života godinama je pod lupom javnosti, jer se tiče utisak da je raskošniji od onog što su njegovi prijavljeni prihodi.

Agencija je nedavno najavila i da će postupiti po drugoj presudi Upravnog suda i sprovesti postupak ispitivanja imovine Đukanovića, sa posebnim osvrtom na nikada prijavljenu, navodno više miliona vrijednu kolekciju satova.

“Vijesti” su još 2011. objavile da predsjednik DPS-a posjeduje platinasti sat švajcarskog brenda “Breguet Tourbillon” (Brege Turbiljon), koji je tada koštao 106.076 eura.

Optuženi biznismen Duško Knežević, 2019. dostavio je medijima fotografije sa satovima Đukanovića, za koje je tvrdio da vrijede 1,5 miliona eura. Naveo je da je riječ o “Patek Philippe Sky Moon Tourbillon” vrijednom 1.350.000 dolara, “Breguet Tourbillon Perpetual Calendar... od 185.808 dolara...

Bonus video: