Opština Bijelo Polje (ni)je poklonila zemljište Dulovićima

Bjelopoljac Hajro Hadžibegović tvrdi da je zemljište na Ušću njegovo, iz lokalne uprave to demantuju. Podnijete krivične prijave, mjesna zajednica se ograđuje od bilo kakve odgovornosti

8110 pregleda 21 reakcija 2 komentar(a)
Hajrudin Hadžibegović, Foto: Jadranka Ćetković
Hajrudin Hadžibegović, Foto: Jadranka Ćetković

Bjelopoljac Hajrudin Hadžibegović, koji živi u Njemačkoj, tvrdi da je Opština Bijelo Polje preko Sportsko ribolovnog kluba (SRK) “Sinjavac” njegovu zemlju nezakonito poklonila porodici Ranka Dulovića, vlasnicima restorana “Ušće”.

Na posljednjoj sjednici lokalnog parlamenta usvojena je odluka o prenosu prava raspolaganja na građevinskom zemljištu, kojom Opština SRK prenosi pravo raspolaganja na nepokretnostima na katastarskim parcelama, i to sprud u površini od 61 metra kvadratna, šuma pete klase u površini od 466 metara kvadratnih i pašnjak VI klase veličine 24 metra kvadratna, upisane u listu nepokretnosti KO Voljavac na ime Opštine.

Prenos se, kako stoji u odluci, vrši radi privođenja namjeni lokalne studije lokacije “Ušće”, dokompletiranja urbanističke parcele, uz naknadu, shodno procjeni nadležne komisije.

Tu odluku kritikovali su iz Pokreta Evropa sad, navodeći da se pomoću ribolovnog društva čine ustupci porodici Dulović, te da je SRK samo protočni bojler te porodice, što treba isptitati. I opštinski odbor Stranke pravde i pomirenja podnio je krivičnu prijavu Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT) protiv predsjednika Opštine Bijelo Polje Petra Smolovića, direktora Direkcije za imovinu i zaštitu prava Ljubomira Sošića, vlasnika firme “Bus” Ranka Dulovića i predsjednika SRK “Sinjavac” Ismeta Softića, zbog nezakonitog otuđivanja opštinske imovine. U krivičnoj prijavi je navedeno, da je Smolović u svojoj kancelariji organizovao sastanak sa njima, na kojem su dogovorili da se opštinska imovina koja se nalazi na Ušću rijeka Lima i Bistrice, nezakonito ustupi Duloviću, koji je otvorio restoran na toj lokaciji, na mjestu na kojem je postojao Ribolovački dom,a koji je sam sebi ustupio u dogovoru sa predsjednikom SRK “Sinjavac” kroz ugovor o zakupu.

Hadžibegović je “Vijestima” kazao da ima posjedovni list iz 1973. godine, kao i iz 2005. godine, prema kojem se zemlja vodi na Hadžibegoviće (Hajrudinovu majku). Upis zemljišta je bio 1934. i to 30.038 kvadratnih metara, na ime Džemile Hadžibegović.

“Pozivam lokalni parlament da poništi ovu nezakonitu odluku, a državne institucije da ispitaju kako je bjelopoljska Uprava za nekretnine prebacila moju imovinu na Opštinu, da ispitaju sva lica koja su izvršila, u tom prljavom poslu, krivična djela. Iako je predsjednik Opštine Petar Smolović bio dobro upoznat da ta imovina pripada mojoj porodici i da se vode sudski sporovi, on je podnio predlog da se ona pokloni porodici Dulović”, kazao je Hadžibegović.

Istakao je da će porodica Hadžibegović nastaviti da se bori za svoju imovinu ako bude trebalo i do Strazbura, ali da neće odustati od očevine.

Admir Camić iz Stranke pravde i pomirenja najavio je da će zbog ovog slučaja građani Voljavca i Gubavča protestovati ispred zgrade Opštine, na kojem će imenima i prezimenima, prozvati svakog odbornika, njih 18 koji su poklonili porodici Dulović, koja se nalazi na Ušću i tražiti da se i oni kod tužioca izjasne. On je naveo da mještani sada da bi prišli plažu na Ušću treba da traže odobrenje od porodice Dulović.

Predsjednik MZ Gubavač Ermin Kovačević je u saopštenju dostavljenom “Vijestima” naveo da se savjet te MZ ograđuje od svake odgovornosti vezano za pomenuti postupak i to zemljište.

“Takođe napominjemo da ni opština Bijelo Polje niti ribolovno društvo “Sinjavac” nisu upoznali niti tražili bilo kakvo mišljenje ili saglasnost od MZ Gubavač. O ispravnosti ovog postupka ostavljamo na rasuđivanje državnim organima i široj javnosti”, naveo je Kovačević.

Direktor Direkcije Ljubomir Sošić je podsjetio da je Skupština opštine 2014. godine usvojila Lokalnu studiju lokacije “Ušće”.

“I u skladu sa tom studijom lokacije, odnosno malim DUP-om, je predviđena, između ostalih, i urbanistička parcela koja je predmet ovog obaveštenja to jest dokompletiranja urbanističke parcele na zahtjev vlasnika objekta i katastarske parcele, a sve imajući u vidu zakonsku normu ‘vlasnik katastarske parcele je dužan da trpi promjene granica urbanističke parcele’”, naveo je Sošić u odgovoru “Vijestima”.

Pojasnio je da odluka “za predmet ima privođenje DUP-a namjeni, odnosno dokompletiranje urbanističke parcele, što je u odnosu na zahvat urbanističkih parcela definisano još 2014. usvajanjem Studije lokacije “Ušće”.

Takođe, naglasio je on, pitanje restitucije je bilo u nadležnosti državnih organa, prije svega Komisije za povraćaj i obeštećenje koja je pravosnažno riješila taj postupak, a shodno toj pravosnažnoj odluci Uprava za nekretnine je izvršila brisanje tereta restitucije.

“Shodno tome, predmetna nepokretnost je čista sa aspekta svih opterećenja. Posebno ističemo da će predmetni lokalitet biti u fokusu pažnje i provjera, da li postoje bilo kakve uzurpacije opštinske imovine od fizičkih ili pravnih lica, a imajući u vidu inicijative, ovih dana, od strane određenih političkih subjekata, kao i nevladinih organizacija, već ovih dana nadležne službe će sve skenirati u tom prostoru i shodno tome preduzeti odgovarajuće aktivnosti u smislu zaštite državne imovine, bez izuzetka”, zaključio je Sošić.

Bjelopoljska Opština je godinama vodila spor sa SRK “Sinjavac” oko vlasništva ribarske kućice, jer je taj objekat prvobitno bio uknjižen na Opštinu, odnosno bio u svojini Opštine, međutim, “SInjavac” je dobio pravo svojine nad tim objektom.

“Sud je pravosnažno odlučio da su oni vlasnici te nepokretnosti, a spor je bio kroz različite faze u domaćem pravosuđu, od Osnovnog, Višeg, Vrhovnog suda i Ustavnog suda”, kazao je Sošić.

U rješenju Uprave za katastar iz maja ove godine, u koji su “Vijesti” imale uvid, državna Uprava za katastar je izbrisala zahtjev Hadžibegovića za restituciju, jer je komisija za restituciju odbila njegov zahtjev i tražila brisanje zabilježbe.

“Tuženi je dužan priznati i omogućiti tužiocima da se kod Uprave za nekretnine upišu kao suvlasnici sa pripadajućim pravima, kao i predlog tužilaca za određivanje privremene mjere da se tuženom i trećim licima zabrani izvođenje bilo kakvih građevinskih i drugih radova na pomenutoj parceli, do okončanja parničnog postupka”, navodi se u presudi Osnovnog suda.

Dulović: Sudovi rekli svoje, radi se o drugoj parceli

Član Upravnog odbora SRK “Sinjavac” Ranko Dulović je kazao da je taj slučaj prošao sedam sudskih instanci i da je presuđeno u korist SRK “Sinjavac”.

Ranko Dulović
Ranko Dulovićfoto: Jadranka Ćetković

Što se tiče porodice Hadžibegović kazao je su oni izgubili spor pred državnim organima kao i da se ta parcela čak i ne nalazi na parceli gdje se nalazi SRK “Sinjavac”.

“Ipak, ostavljamo sudskim organima da ispitaju sve okolnosti slučaja, nakon čega ću dati opširniju izjavu”, kazao je Dulović, napominjući da se čak ni parcela koja se odnosila na doparcelizaciju nijednim dijelom ne zahvata parcelu Hadžibegovića.

Bonus video: