Uništeno 40 tona ljekova sa isteklim rokom

Riješen dvodecenijski problem sa ljekovima uskladištenim u krugu Crvenog krsta u Donjoj CIjevni

6790 pregleda 4 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Damira Kalač
Ilustracija, Foto: Damira Kalač

Preko 40 tona ljekova sa isteklim rokom trajanja, koji su uskladišteni 2003. godine u u krugu distributivnog centra Crvenog krsta u Donjoj Cijevni, u Opštini Zeta, uništeno je u skladu sa svim propisima i standardima u ovoj oblasti, saopštili su iz Ministarstva zdravlja.

Iz ovog resora kazali su da je problem koji postoji dvije decenije uspješno okončan nakon inicijative Crvenog krsta, a uz maksimalan angažman Ministarstva.

"Vijesti" su u avgustu pisale o ovom problemu, a tada nisu dobile odgovore od Ministarstva zdravlja zbog čega još nije pokrenut postupak povlačenja i uništenja ljekova.

"Pomenuti ljekovi uskladišteni su prije 20 godina, u skladu sa Ugovorom koji je tada zaključen između Crvenog krsta, tadašnjeg rukovodstva “Montefarma” i kompanije “Don Ze”, kao ostavodavca. Ministarstvo zdravlja, iako nije bilo potpisnik pomenutog ugovora, uz lično zalaganje ministra Dragoslava Šćekića, odmah po saznanju za uskladištene ljekove sa isteklim rokom trajanja, preduzelo je sve neophodne korake i posredovalo u rješavanju ovog dugogodišnjeg naslijeđenog problema, koji dosadašnje zdravstvene administracije nisu uspjele da riješe", piše u saopštenju.

Dodaju da je dat nalog Montefarmu da sa firmom Hemosan pokrene proceduru preuzimanja i uništavanja ovih ljekova, u skladu sa važećom regulativom.

Bonus video: