Otuđen dio zemljišta beranske bolnice: Privatni biznis na državnoj parceli

Prema podacima Uprave za katastar i državnu imovinu, država je jedini vlasnik parcele 859/1, ali ne i objekata na njoj

20598 pregleda 9 komentar(a)
Beranska bolnica, Foto: Tufik Softić
Beranska bolnica, Foto: Tufik Softić

Državnu imovinu u krugu beranske bolnice prisvojilo je fizičko lice i koristi je za svoj privatni posao, što je sada predmet istrage Osnovnog državnog tužilaštva (ODT) u Beranama.

Tužilac portparol beranskog ODT Marko Bojović zvanično je odgovorio “Vijestima” da je tužilaštvo prijavu dobilo 29. septembra.

“Povodom prijave koju je 29. septembra podnijela Osnovnom državnom tužilaštvu u Beranama D. R., a u vezi sa promjenama u listu nepokretnosti br. 2152 KO Berane, obavještavam Vas da je formiran predmet i da je izviđaj u toku”, kazao je Bojović “Vijestima”.

Prema podacima Uprave za katastar i državnu imovinu, svojinu ili pravo upravljanja ili raspolaganja nad parcelama 859/1, 859/2 i 859/3 katastarske opštine Berane imaju država, Ministarstvo zdravlja ili Opština Berane.

Država je jedini vlasnik parcele 859/1, na kojoj je upisano sporno privatno vlasništvo. Tom parcelom raspolaže Vlada Crne Gore, a upravlja Ministarstvo zdravlja.

Na parceli je pet objekata koji se vode na beransku Opštu bolnicu i šesti, površine 50 metara kvadratnih, za koji se navodi da je “poslovna zgrada u privredi”.

Zaokružen privatni objekat na dijelu državne parcele
Zaokružen privatni objekat na dijelu državne parcelefoto: Privatna arhiva

Kao osnov sticanja navodi se kupovina. Precizirano je da je u pitanju prizemna zgrada. Prema nezvaničnim informacijama “Vijesti”, radi se o prodavnici, tik uz saobraćajnicu koja prolazi pored bolničkog kompleksa, a na privatnog vlasnika navodno je prepisan dio parcele na kojem je objekat od 50 kvadrata još od 1996. godine.

Direktor beranske Opšte bolnice Milorad Magdelinić očekuje da će tužilaštvo utvrditi šta se tačno desilo sa imovinom države koju koristi ta zdravstvena ustanova.

“Sa sigurnošću tvrdim da u prethodne tri godine nije otuđen nijedan centimetar parcela u vlasništvu države. Da li je ranije toga bilo i na koji način, to treba da utvrdi tužilaštvo”, kazao je Magdelinić.

Magdelinić
Magdelinićfoto: PR Centar

Prema njegovim riječima, u beranskoj bolnici nema podataka da je ikada otuđena imovina, dok posjedovni list kaže drugačije.

“Mi nijesmo mogli doći do podataka kako je to prešlo u privatne ruke. Ne postoji nikakav ugovor u arhivi bolnice. U bolnici radim 30 godina i znam da je taj objekat odavno tu, ali sam tek uvidom u posjedovni list uvidio da se ne vodi na državu, već da se radi o privatnom vlasniku koji je dio parcele navodno kupio. Kako i od koga, utvrdiće tužilaštvo”, poručio je Magdelinić.

Bonus video: