Komnenović istakao nezadovoljavajući socijalni status članova RE populacije u Tivtu

Predsjednik Opštine Tivat je prisutne na sastanku upoznao sa problemima u vezi sa neformalnim naseljima "7. jul" i Lovanja u kojima u Tivtu većinom žive pripadnici RE populacije i ponudio partnerstvo Opštine kada su u pitanju aktivnosti u ovoj oblasti

5617 pregleda 0 komentar(a)
Sa sastanka, Foto: Opština Tivat
Sa sastanka, Foto: Opština Tivat

Nevladina organizacija "Centar za romske inicijative" organizovala je sastanak na temu razmjene iskustava o zapošljavanju pripadnika RE populacije u Tivtu.

"Susret je održan sa ciljem povezivanja i uspostavljanja saradnje sa poslodavcima kao i ukazivanja na značaj zapošljavanja pripadnika RE populacije, sa posebnim fokusom na Romkinje i Egipćanke. Svojim prisustvom inicijativu većeg stepena integracije Roma i Egipćana u lokalnu zajednicu podržao je predsjednik Opštine Tivat Željko Komnenović", saopšteno je danas iz lokalne uprave Tivta.

Komnenović je kako navode, istakao nezadovoljavajući socijalni status članova RE populacije u Tivtu i potrebu da se zajedničkim snagama države i lokalnih zajednica radi na rješavanju ovog problema.

"Kada je u pitanju njihovo zapošljavanje, podsjetiću da je jedan od prvih poteza aktuelne lokalne vlasti 2021. godine bio taj da pripradnici RE populacije zaposleni u gradskim preduzećima, dobiju ugovore o radu na neodređeno vrijeme. Naši sugrađani, članovi RE populacije morali bi biti ravnopravni i potpuno integrisani članovi lokalne zajednice. Nadam se da ćemo u narednom periodu ostvariti napredak u ovoj oblasti", rekao je Komnenović.

Predsjednik Opštine je prisutne na sastanku upoznao sa problemima u vezi sa neformalnim naseljima "7. jul" i Lovanja u kojima u Tivtu većinom žive pripadnici RE populacije i ponudio partnerstvo Opštine kada su u pitanju aktivnosti u ovoj oblasti.

Aktivno učešće u sastanku uzeo je Slavko Milić, zaposlen u Ministarstvu unutrašnjih poslova sa dugogodišnjim uskustvom rada na procesu ingracije RE populacije u društvo.

Prisutni su imali priliku pogledati film na temu "Istine i predrasude o Romima".

Sastanku su prisustvovali sekretarka za društvene djelatnosti Opštine Tivat Olivera Mišković Vidojević, direktor "Vodovoda i kanalizacije" Tivat Alen Krivokapić, direktorka OŠ "Drago Milović" Slavka Mirković sa saradnicima, predstavnici "Komunalnog" Tivat i "Dnevnog centra za djecu i mlade sa smetnjama i teškoćama u razvoju" Tivat.

Ova aktivnost realizuje se u okviru projekta "Smanjenjem predrasuda do jednakih mogućnosti u crnogorskom društvu", koji je podržan od strane Ministarstva ljudskih i manjinskih prava.

Bonus video: