Alfa centar uručio donaciju Domu za stare u Nikšiću: Za bolje psiho-fizičko stanje korisnika

Jelena Banjević, v.d.direktorice Doma za stare, zahvalila se na donaciji uvjerena da će primjer "Alfa centra" slijediti i druge NVO i društveno odgovorne kompanije

1751 pregleda 2 komentar(a)
Stvari koje je donirao "Alfa centar", Foto: Svetlana Mandić
Stvari koje je donirao "Alfa centar", Foto: Svetlana Mandić

U martu ove godine u Nikšiću je otvoren Dom za stare, a Miro Gvozdenović iz šavničkog sela Bijela, u njemu je od samog početka.

"Ovdje sam od prvog dana, odnosno došao sam 15 dana ranije nego što je Dom zvanično otvoren. U Domu je idealno, sve je kako treba, po piramidi, od vrha do dolje. Ovo je pravi Dom za stare ljude. Ovdje se družimo, pričamo dogodovštine, imamo izlete, redovno imamo zabavne aktivnosti, od šaha, domina, kartanja", priča Gvozdenović.

Gvozdenović
Gvozdenovićfoto: Svetlana Mandić

Zahvaljujući nevladinoj organizaciji (NVO) "Alfa centar“ koja je Domu uručila značajnu donaciju, a među kojom se nalaze i društvene igre, korisnici će imati priliku da što kvalitetnije provedu vrijeme.

"To mnogo znači jer ipak je dug dan i treba popuniti 24 sata. Uvijek osoblje nađe prostora i vremena da nam popuni radni dan. Kartanje nam je najomiljenija društvena igra, a dosta čitamo i štampu. Tu su i domine, a imamo dva puta nedjeljno fizičko. Dame su aktivnije u društvenim igrama, od nas", sa osmijehom kaže Miro.

NVO "Alfa centar" je uručio donaciju vrijednu 3.000 eura kako bi korisnicima Doma, prije svega odjeljenja za demenciju, poboljšao kvalitet usluga.

"Donirali smo 12 antidekubitalnih dušeka, sedam stočića za hranjenje i isto toliko paravana, interaktivnu pametnu tablu koja može biti i jedna vrsta mini bioskopa, kako bi obogatili vrijeme koje korisnici ove ustanove imaju. Obezbijedili smo i veći broj društvenih igara, kao i igara za memoriju, koncentraciju i didaktički materijal, ono što je bitno za proces oporavka i poboljšanja stanja demencije", kazao je izvršni direktor "Alfa centra", Miloš Perović.

Perović
Perovićfoto: Svetlana Mandić

Sa ovom donacijom ne zaustavlja se aktivnost "Alfa centra", kada je Dom za stare u pitanju.

"U narednom periodu ćemo organizovati i večeri društvenih igrara koje ćemo sprovesti zajedno sa našim volonterima i poslati sliku da je Dom za stare mjesto za druženje i stvaranje novih kreativnih ideja, a ne samo, kako se u javnosti percipira, mjesto za liječenje. Vjerujemo da kroz ove pristupe i uvođenjem novih savremenih metoda šaljemo poruku da bogatiji društveni život korisnika bude jedan od preduslova za njihovo bolje psiho-fizičko stanje", poručio je Perović.

Jelena Banjević, v.d.direktorice Doma za stare, zahvalila se na donaciji uvjerena da će primjer "Alfa centra" slijediti i druge NVO i društveno odgovorne kompanije.

"Ova donacija za nas predstavlja nešto posebno i to ne samo zbog njene materijalne vrijednosti, već i što se naših korisnika i Doma sjete dobri i humani ljudi čiji gest treba da bude za primjer i ostalima u društvenoj zajednici kako treba pomoći ljudima koji se nalaze ovdje na smještaju. Sve ovo će doprinijeti kvalitetu pružanja usluga koje mi ovdje pružamo našim korisnicima", kazala je Banjević.

Banjević
Banjevićfoto: Svetlana Mandić

Pozvala je sve aktere iz društvene zajednice da pomognu u skladu sa mogućnostim, budući da je ustanova relativno skoro otvorena, pa im je svaka pomoć dobrodošla.

U Domu za stare na četiri odjeljenja, gerijatrija, palijativna njega, demencija i psihogerijatrija, trenutno boravi 80 korisnika.

Na odjeljenju demencije je njih deset.

Dom ima 208 mjesta, od čega su 104 mjesta predviđena za raseljena i interno raseljena lica kojih je trenutno osam.

Prema riječima direktorice, interesovanje za Dom postoji i trenutno se obrađuje 30 zahtjeva.

"Alfa centar" je donaciju obezbijedio zahvaljujući partnerima, njemačkoj organizaciji ASB (Arbeiter-Samaritier Bund) kroz projekat: "Unapređenje psiho-fizičkog zdravlja korisnika Doma starih sa demencijom u Nikšiću".

Bonus video: