Opština Tivat i Šandong o regulisanju saobraćaja prilikom izgradnje bulevara za koji se još čeka građevinska dozvola

"Opština Tivat će pomoći oko svih pitanja koja su u njenoj nadležnosti i u okvirima mogućnosti lokalne uprave. Od interesa za grad je da radovi budu izvršeni u roku i da uticaj izvođenja građevinskih radova bude što manji na postojeće odvijanje saobraćaja", istakao je Komnenović

4036 pregleda 0 komentar(a)
Sa sa, Foto: Opština Tivat
Sa sa, Foto: Opština Tivat

Predsjednik Opštine Tivat Željko Komnenović održao je danas sastanak sa izvođačem radova na projektu izgradnje bulevara Jaz-Tivat, kineskim konzorcijumom Šandong.

"Izvršni direktor Lu Jao upoznao je gradonačelnika sa statusom projekta, a na sastanku je dogovorena redovna komunikacija, kako bi projekat izgradnje bulevara u što manjoj mjeri uticao na redovno odvijanje saobraćaja na saobraćajnom prilazu Tivtu", saopšteno je iz lokalne uprave.

Kako je istaknuto, menadžment kompanije Šandong u Crnoj Gori u redovnom je kontaktu sa Upravom za saobraćaj kao investitorom ovog posla i nadležnim Ministarstvom ekologije, prostornog planiranja i urbanizma kada je u pitanju procedura izdavanja građevinske dozvole.

Sa sastanka
Sa sastankafoto: Opština Tivat

Iz ove kompanije ističu da su potpuno spremni za početak izvođenja radova, te da su svi pripremni radovi na prvoj dionici puta izvršeni efikasno i u kratkom roku.

"Opština Tivat će pomoći oko svih pitanja koja su u njenoj nadležnosti i u okvirima mogućnosti lokalne uprave. Od interesa za grad je da radovi budu izvršeni u roku i da uticaj izvođenja građevinskih radova bude što manji na postojeće odvijanje saobraćaja", istakao je Komnenović.

S tim u vezi dogovoreni su redovni susreti od trenutka kada radovi otpočnu. U planu je da radovi krenu sa tivatske strane na potezu od Kukuljine ka kružnom toku u Radanovićima, na dionici dugoj tri kilometra.

Projekat izgradnje bulevara Jaz-Tivat, ukupne dužine 16 kilometara, vrijedan je 54 miliona eura bez PDV-a i biće finansiran sredstvima Evropske banke za obnovu i razvoj.

Opština Tivat za 2024. godinu planira nastavak trase tog puta, izgradnjom bulevara kroz sami Tivat na potezu od Kukuljine do Donje Lastve i ima uvjeravanje da bi Vlada finansirala eksproprijaciju i radove na ovom projektu.

Sastanku sa Šandong kompanijom prisustvovali su Vedran Božinović, sekretar za privredu, Aleksandar Živaljević, glavni gradski arhitekta, Mirela Jarić, sekretarka za saobraćaj i stambeno-komunalne djelatnosti i Vlado Brguljan direktor Direkcije za investicije.

Inače, premijer Dritan Abazović je 11. avgusta na svečanosti u Lovanji kod kotorske raskrnice, ozvaničio početak izgradnje bilevara Tivat-Jaz, a sa njim su na svečanosti bili ministarka ekologije, prostornog planiranja i urbanizima Ana Novaković-Đurović (URA), tadašnji ministar ekonomskog razvoja i turizma koji je u međuvremenu podnio ostavku Goran Đurović (URA), ambasador Kine u Crnoj Gori Fan Kun, generalni direktor kompanije Šandong koja je odabrana za izvođača radova Cai Kun, te predstavnici Uprave za saobraćaj, Monteputa, Regionalnog vodovoda i čelnici opština Tivat i Kotor.

Tada je rečeno da je rok za završetak gradnje 16 kilometara duge saobraćajnice i paralelno uz nju, postavljenje novog kraka Regionalnog vodovoda za Tivat, Kotor i Herceg Novi, dvije kalendarske godine od uvođenja izvođača u posao, kao i da je "Vlada za ovaj projekat završila sve svoje obaveze".

Međutim, samo 20 dana kasnije, radovi su obustavljeni i mehanizacija povučena sa trase Tivat-kotorska raskrsnica na kojoj je završeno krčenje zemljišta jer, kako se ispostavilo, ministarstvo kojim rukovodi Ana Novaković Đurović nije investitoru ovog projekta – Upravi za saobraćaj Crne Gore, izdalo građevinsku dozvolu.

Taj dokument Uprava za saobraćaj nije dobila ni do danas, pa radovi prekinuti krajem avgusta, još uvijek nisu nastavljeni.

Abazović je prije desetak dana novinarima u Tivtu kazao da je razlog neizdavanja građevinske dozbvole činjenica da država još nije riješila kompletnu ekspropijacju privatne imovine na dijelu trase novog bulevara kroz Grbalj.

Bonus video: