Kolašin: Azbestne cijevi ostaju zatrpane u zemlji

Nije bilo oštećenja na starim cijevima, pa ni mogućnosti za ugrožavanje zdravlja Kolašinaca

1943 pregleda 3 komentar(a)
Zamjena polietilenskim cijevima, Foto: Vodovod
Zamjena polietilenskim cijevima, Foto: Vodovod

Stare azbestno-betonske cijevi, koje su zamijenjene novim polietilenskim u Ulici Boška Rašovića, ostaće zatrpane u zemlji, iako više nemaju funkciju u vovododnoj infrastrukturi, kazali su “Vijestima” iz kolašinskog preduzeća Vodovod i kanalizacija.

Izvršni direktor tog preduzeća Miloš Peković tvrdi da prilikom radova nije bilo oštećenja na starim cijevima, pa ni mogućnosti za ugrožavanje zdravlja onih koji izvode radove ili su u blizini. Način na koji se izvode radovi, podsjeća izvršni direktor Vodovoda i kanalizacije, kontroliše služba nadzora.

Pravilnikom o načinu pakovanja i odstranjivanja otpada koji sadrži azbest precizirani su postupci sa tom vrstom otpada. Prema propisima, otpad koji sadrži azbest prije odstranjivanja obrađuje se postupcima površinske obrade ili učvršćivanja (solidifikacije) ili uništavanjem azbestnih vlakana, radi sprječavanja raznošenja azbestnih vlakana i prašine u životnu sredinu.

“Otpad koji sadrži azbest prije odstranjivanja pakuje se i prekriva na način kojim se izbjegava raznošenje azbestnih vlakana i prašine u vazduh ili izlivanja tečnosti koje sadrže azbestna vlakna. Odstranjivanje otpada koji sadrži azbest vrši se u podzemnom skladištu ili odlaže na deponiju, u skladu sa propisom kojim se uređuje odlaganje otpada na deponije”, neka su od propisa iz Pravilnika.

Prema Pekovićevim riječima, projektom koji realizuje Vodovod i kanlizacija biće zamijenjeno 400 metara azbestnih cijevi u Ulici Boška Rašovića. Drugim, za koje je zadužena Opština, mijenja se još oko 220 metara. Gotovo cijela kolašinska vodovodna mreža, koja je duga više od 10 kilometara, napravljena je od azbestno-betonskih cijevi.

Predstavnici Eko fonda i PROCON-a potpisali su u junu ove godine Ugovor o pružanju usluga za potrebe realizacije projekta “Unapređenje efikasnosti vodosnabdijevanja zamjenom azbestno-cementnih cjevovoda na području Crne Gore”. U taj projekat, kaže Peković, uključen je i kolašinski vodovod.

Cilj projekta je da se nakon 50 godina unaprijede i obnove cjevovodi na području Crne Gore i uspostavi sveobuhvatni i funkcionalni sistem vodosnabdijevanja.

Ukupna procijenjena dužina azbestno-cementnih cijevi u kompletnoj vodovodnoj mreži Crne Gore iznosi 614 kilometara.

Bonus video: