ODT odbio prijavu "Euromosta" Funkcioneri nisu odavali podatke NVO

NVO “Euromost” je u prijavi naveo da postoji sumnja da su službenici Opštine dokumentaciju sa ličnim podacima koja se nalazila u Sekretarijatu za lokalnu samoupravu Opštine Bijelo Polje, mimo zakonskih propisa i zahtjeva, dostavljali pojedincima iz kriminalnih struktura, koji su uhapšeni za prodaju narkotika

4658 pregleda 0 komentar(a)
Panorama Bijelog Polja, Foto: Opština
Panorama Bijelog Polja, Foto: Opština

Osnovno državno tužilaštvo u Bijelom Polju odbacilo je krivičnu prijavu koju je Nevladina organizacija “Euromost” podnijela protiv potpredsjednika Opštine Ernada Suljevića i sekretara Sekretarijata za društvene poslove Harisa Malagića, jer ne postoji osnovana sumnja da su izvršili krivično djelo zloupotreba službenog položaja za koje se goni po službenoj dužnosti.

Prijava je podnijeta 9. maja prošle godine.

NVO “Euromost” je u prijavi naveo da postoji sumnja da su službenici Opštine dokumentaciju sa ličnim podacima koja se nalazila u Sekretarijatu za lokalnu samoupravu Opštine Bijelo Polje, mimo zakonskih propisa i zahtjeva, dostavljali pojedincima iz kriminalnih struktura, koji su uhapšeni za prodaju narkotika.

“Radi se o dokumentaciji pojedinih nevladinih organizacija, koje su ukazivali na zloupotrebe u opštini, a koju su organizacije dostavljale komisijama za raspodjelu sredstava programima NVO, gdje su okrivljeni pokušali da bjelopoljske NVO diskredituju preko kriminalnih struktura”, navode u NVO “Euromost”.

Osnovno državno tužilaštvo navodi da je krivičnom prijavom predstavljeno da su “Suljević i Malagić zajedno sa Danijelom Vojinović Nedović, u odnosu na koju je ODT ranije odbacilo krivičnu prijavu, u svojstvu službenih lica- javnih funkcionera, protivpravnim iskorišćavanjem svog službenog položaja nanijeli štetu lokalnoj samoupravi i građanima i teže povrijedili prava NVO ‘Euromost’ i zaposlenima u toj nevladinoj organizaciji”.

“Jer je Suljević, u decembru 2020. godine, kao predsjednik Komisije za raspodjelu sredstava nevladinim organizacijama za tu godinu, protivpravno iskoristio svoj službeni položaj i uz pomoć samostalne savjetnice za saradnju sa NVO Danijele Nedović Vojinović, otuđio finansijsku dokumentaciju-finansijski izvještaj NVO ‘Euromost’, koji je dostavljen kroz projekat ‘Naša otpad, napa odgovornost’, koja je predata arhivi Opštine 6. septembra 2018. godine”, navodi se o obrazloženju odluke Osnovnog tužilaštva.

Bonus video: