Otkrivena spomen ploča Ljubiši Mrdaku u Nikšiću

Ratko Čvorović, predstavnik Kluba dobrovoljnih davalaca krvi (KDDK) „Sveti Sava“, čiji član je od osnivanja bio i Mrdak, kazao je da se nadaju da će vinovnici zločina biti kažnjeni i poručio da Ljubiša i njegovo junaštvo, ali i njegova plemenitost i ljudskost, nikada ne mogu biti zaboravljeni

9653 pregleda 4 komentar(a)
Spomen ploča Ljubiši Mrdaku otkrivena u Nikšiću, 20. oktobra 2023. godine, Foto: Svetlana Mandić
Spomen ploča Ljubiši Mrdaku otkrivena u Nikšiću, 20. oktobra 2023. godine, Foto: Svetlana Mandić

Povodom dvije godine od ubistva Nikšićanina Ljubiše Mrdaka na zidu objekta nove pošte otkrivena je spomen ploča. Mrdak je, kao radnik obezbjeđenja, na parkingu iza nove pošte pokušao da spriječi pljačku novca namijenjenog za isplatu penzija i tom prilikom jedan od razbojnika ga je ranio, a on je od posljedica ranjavanja preminuo u Kliničkom centru u Podgorici.

Spomen ploču, čije postavljanje je inicirala porodica Vuković, kumovi ubijenog Mrdaka, i predsjednik Opštine Nikšić, Marko Kovačević, otkrili su Ljubišin sin Andrija Mrdak i Vojin Striković u ime Opštine.

„Borio se za ljude, za crkvu, bio je istinski božiji vojnik na zemlji i njegovao je sve one životne vrijednosti, zbog kojih je bio, na kraju krajeva, spreman da svoj život da. Bog okuplja svoje najbolje vojnike želeći da ih promoviše u zapovjednike svojih legija, u pukovnike svoje božanske vojske i da konačno tu bitku završi pobjedom dobra. A ta bitka koju će, između ostaloga, naš Ljubiša da predvodi, kao pukovnik božanske vojske, će donijeti dobra svima nama“, istakao je Striković.

Striković
Strikovićfoto: Svetlana Mandić

On je pročitao tekst predsjednika Opštine koji nije mogao prisustvovati otkrivanju spomen ploče, a koji je bio prijatelj sa Mrdakom.

„Odlazak Ljubiše Mrdaka bio je epski, baš onakav kakav je i on bio – epski junak na svim ratištima gdje je trebalo stati u odbranu srpstva i crkve, dobrovoljni davalac krvi koji je, i u ovoj prilici kada je trebalo na strašnom mjestu postojati, dobrovoljno se upustio u borbu sa zlikovcima pred kojima ni u sudnjem času nije htio ustuknuti, kao što nije ustuknuo ni pred kim čitavoga svoga života“, naveo je Kovačević.

Spomen ploča će, prema njegovim riječima, biti mali podsjetnik na primjer Mrdakovog junaštva.

Ratko Čvorović, predstavnik Kluba dobrovoljnih davalaca krvi (KDDK) „Sveti Sava“, čiji član je od osnivanja bio i Mrdak, kazao je da se nadaju da će vinovnici zločina biti kažnjeni i poručio da Ljubiša i njegovo junaštvo, ali i njegova plemenitost i ljudskost, nikada ne mogu biti zaboravljeni.

Čvorović
Čvorovićfoto: Svetlana Mandić

Mrdak je bio član i organizacije „Zavjetnici Tvrdoš-Bratstvo Stupovi“, a u njihovo ime obratio se Drago Musić koji je kazao da je Mrdak Obilić novog doba koji je prkosno stao ispred puščanih.

Musić
Musićfoto: Svetlana Mandić

„Borićemo se da pravda izađe na vidjelo, da pravosudni organi konačno odrade svoj posao i da zločinci odgovaraju za ovaj zločin“, poručio je Musić.

Petar Vuković se, u ime porodice Mrdak, zahvalio Kovačeviću i njegovim saradnicima, Klubu „Sveti Sava“, direktorici Pošte, Duški Pantić, službenicima Sekretarijata za urbanizam Opštine Nikšić, Milanki Đurđevac i Vladimiru Adžiću, koji su “svako sa svoga nivoa, doprinijeli da spomen-ploča ugleda svjetlost dana”.

„Kada se ovoliko ljudi okupi poslije dvije godine na ovom mjestu to samo može da se zove nezaborav, jer čovjek je živ sve do onog momenta dok ne bude zaboravljen. I ova slika pokazuje da će naš Ljubiša još dugo vremena živjeti sa nama“, rekao je Vuković.

Vuković
Vukovićfoto: Svetlana Mandić

Na mjestu ubistva okupila se Mrdakova porodica, prijatelji, kolege, koji su zapalili svijeće za pokoj njegove duše

Povodom godišnjice smrti KDDK „Sveti Sava“ organizovao je memorijalnu akciju dobrovoljnog davanja krvi koja je počela juče, a nastavlja se u ponedjeljak. Akcija je organizovana i prošle godine.

Više državno tužilaštvo u Podgorici podiglo je optužnicu protiv sedmoro optuženih da su prilikom oružane pljačke ubili Mrdaka. Optužnica je podignuta protiv Mitra Kneževića, Stojana Albijanića, Nemanje Miljkovića, Petra Zolaka, Srđana Svjetlanovića, Davida Banjca i Stefana Regojevića.

Bonus video: