Akademiju znanja koči upotrebna dozvola

Svi kapaciteti popunjeni, postoji i duža lista čekanja, a Univerzitetski centar na čekanju već 15 godina. Kompletan predmet Opština Budva predala je Specijalnom državnom tužilaštvu prije godinu i po

10712 pregleda 8 komentar(a)
Zgrada Akademije znanja u Budvi, Foto: Vuk Lajović
Zgrada Akademije znanja u Budvi, Foto: Vuk Lajović

Zgrada Akademija znanja u Budvi u kojoj se nalazi nekoliko fakulteta, Narodna biblioteka… 15 godina od kada je izgrađena, još čeka na upotrebnu dozvolu. Specijalno državno tužilaštvo je još ranije dobilo dokumentaciju o tome kako je Opština Budva u vrijeme dok je njom upravljala koalicija DPS-SDP sa podgoričkom kompanijom “Cijevna komerc” gradila ovu zgradu, ali do sada ni protiv koga nije podignuta optužnica.

To što zgrada nema upotrebnu dozvolu je glavna kočnica da Budva dobije Univerzitetski centar, a o cijelom problemu, kako je u razgovoru za “Vijesti” kazala izvršna direktorica Akademija znanja Budva Valentina Dabović nedavno je upoznat i kabinet predsjednika države Jakova Milatovića.

Valentina Dabović
Valentina Dabovićfoto: Vuk Lajović

“Akademija znanja Budva još čeka upotrebnu dozvolu. Kompletan predmet, spor sa firmom ‘Cijevna komerc’ koja je radila zgradu, osnivač Akademije znanja, Opština Budva, predao je Specijalnom državnom tužilaštvu još prije skoro godinu i po dana. Ova status kvo situacija onemogućava proširenje ponude Akademije znanja u cilju formiranja Univerzitetskog centra, kao i otvaranja nekoliko odsjeka renomiranih fakulteta iz regiona, prevashodno za informacione tehnologije, što je u današnje vrijeme imperativ ponude savremenog i kvalitetnog obrazovanja mladih ljudi”, kazala je Dabović.

Ona se, ipak, nada da će problem konačno biti riješen, na zadovoljstvo njenih korisnika i budućih studenata.

“Uprkos ovoj otežavajućoj okolnosti, u bilansu stanja i uspjeha, poslovanje Akademije znanja ukupno je uvećano za 40 odsto u dvije prethodne godine. Svi kapacitet su popunjeni, koriste se u komercijalne i akademske svrhe, a za slobodne kancelarije kao i garažna mjesta, već postoji duža lista čekanja”, istakla je Dabović.

Upravo zbog tolikog interesovanja, kako je naglasila, dalji razvoj Akademije morao bi ići u pravcu proširenja kapaciteta, na način što će se postojeći četvrti sprat Akademije adaptirati i ponuditi u zakup po već postojećim modalitetima.

“Da bi se to ostvarilo, između ostalog, neophodno je da se stavi van snage Odluka o ustupanju četvrtog sprata Akademije za preseljenje i potrebe Radio televizije Budva, za šta inače ne postoje ni tehničke mogućnosti. Takođe, zgradu je neophodno sanirati onako kako je ukazala Komisija za pregled izvedenih radova. Krov zgrade, kao i fasada sa nadstrešnicom u toliko su lošem stanju, da to, čak prilikom i malo jačeg vjetra, predstavlja potencijalnu opasnost za prolaznike. Tim neophodnim intervencijama na zgradi stekli bi se uslovi za dobijanje upotrebne dozvole, a nakon pristupilo adaptiranju četvrtog sprata”, kazala je Dabović.

Kako je za rad obrazovnih ustanova u Crnoj Gori potrebno posjedovanje akreditacije, za koju je uslov između ostalog da zgrada posjeduje upotrebnu dozvolu, iz razloga hitnost i važnosti, iz Akademije znanja su sa svim upoznali kabinet predsjednika Crne Gore Jakova Milatovića, koji je ponudio pomoć i podršku u što bržem rješavanju problema.

“Dobijanjem upotrebne dozvole za zgradu Akademije znanja u Budvi, otvorile brojne druge mogućnosti, i komplementarne djelatnosti, od kojih je jedna izgradnja studentskog doma pored zgrade Akademije, na opštinskom zemljištu. Izgradnjom prvog studentskog doma u Budvi, studenti sa strane imali bi obezbijeđen smještaj i hranu, a stvorili bi se uslovi za razvoj (konkurentnog) kongresnog turizma, jer bi uz postojeće amfiteatre bio omogućen i smještaj u posebnom dijelu studentskog doma. Naravno, na taj način bi se otvorila i potreba za novim radnim mjestima, odnosno upošljavanjem mladih ljudi smanjila nezaposlenost”, kazala je Dabović.

Administracija gradonačelnika Marka Bata Carevića je još u decembru 2021. najavila pokretanje dva sudska spora protiv kompanije “Cijevna komerc”, jer nije ispoštovan ugovor za izgradnju zgrade Akademije znanja. Tadašnji sekretar za investicije Joko Popović dostavio je dokumentaciju kolegama u Sekretarijatu za zaštitu imovine da se pokrenu dva sudska spora vraćanja viška prenesene imovine koje je “Cijevna komerc” uzela od Opštine (4.400 kvadrata zemlje), ali i zbog toga što nije otklonila nedostatke koje je konstatovala Komisija za tehnički pregled i nadzorni organ.

Dostavljen je i ugovor iz 2007. koji je Opština zaključila sa “Cijevna komerc”, ali i kopija dopisa iz 2016. gdje ta firma potvrđuje da im je predato viška zemljišta u vrijednosti od 750.117 eura. Opština insistira da se na imovinu “Cijevne komerc” upiše u listove nepokretnosti teret na ime potraživanja.

Nakon smjene DPs-SD vlasti, nova gradska uprava je 2017. pokrenula postupak kako bi Akademija znanja dobila upotrebnu dozvolu, ali to je praktično nemoguće, jer nijesu otklonjeni tehnički propusti. O ugovoru koji je nekadašnja gradska uprava zaključila sa “Cijevna komercom” zainteresovalo se i Specijalno državno tužilaštvo, koje je tražilo da im se dostavi kompletna dokumentacija.

Milionska malverzacija bez epiloga

Podaci o tome koliko je koštala građane Budve izgradnja Akademije znanja prvi put su objelodanjeni 2012, kada je saopšteno da je Opština učestvovala sa 12.310 kvadrata zemljišta u Bečićima koji su prenijeti u vlasništvo “Cijevne komerc”, biznismena Danila Petrovića, ali i dodatnih 2.754.377 eura u novcu.

Još 2017. tadašnji gradonačelnik Dragan Krapović (Demokrate) ocijenio je da je riječ o milionskoj malverzaciji, saopštivši tada javnosti da je zgrada budvanske Akademije znanja koštala je građane 6,6 miliona eura.

Krapović je tada objelodanio da postoje dva ugovora sa “Cijevnom komerc: jedan na 2,8 miliona za izgradnju i drugi ugovor o opremanju od 3,8 miliona eura i da “nijedan ni drugi ugovor nemaju okončanu situaciju od strane nadzorne službe”. Navodeći da je tehnički prijem pokušan dva puta, 2010. i 2013. godine, ali su izvještaji bili negativni, Krapović je tada ocijenio da se sve namjerno radilo i da je riječ o javašluku.

Bonus video: