Zaštitnik preporučio Vladi i Sindikatu: Svi magistri da imaju uvećanje zarade

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda preporučio Vladi i Sindikatu uprave i pravosuđa da izmijene GKU

8529 pregleda 14 komentar(a)
Vlada nije dostavila izjašnjenje zaštitniku, Foto: Arhiva Vijesti
Vlada nije dostavila izjašnjenje zaštitniku, Foto: Arhiva Vijesti

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda preporučio je Vladi i Sindikatu uprave i pravosuđa da izmijene Granski kolektivni ugovor, kako bi pravo na uvećanje zarade imali i magistri nauka koji su to zvanje stekli nakon 2017. godine.

Tri osobe podnijele su pritužbu instituciji Zaštitnika, tvrdeći da je odredba Granskog kolektivnog ugovora (GKU) diskriminatorna i isključuje zaposlene koji su zvanje magistra stekli nakon usvajanja Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o visokom obrazovanju od prije šest godina.

Tom odredbom propisano je da se “osnovna zarada zaposlenog uvećava po osnovu naučnog zvanja maigstru nauka/masteru za 0,80 obračunske vrijednosti koeficijenta izražene u bruto iznosu, ako je ovo naučno znanje stečeno u skladu sa propisima koji su važili prije stupanja na snagu Zakona…”.

Zamjenica zaštitnika Nerma Dobardžić Kurti u mišljenju je navela da Vlada nije dostavila traženo izjašnjenje čime je prenebregla da se odredi prema navodima iz pritužbe kao i da, saglasno odredbi člana 29 Zakona o zabrani diskriminacije, dokaže da osporenim nejednakim postupanjem prema zaposlenima na koje se ukazuje u pritužbi nije došlo do povrede jednakosti u pravima i pred zakonom na štetu tih lica.

Prema dokumentu, Vlada je u aprilu ove godine obavijestila zaštitnika da je predstavka u vezi sa GKU razmotrena i proslijeđena Ministarsvu finansija, ali niko od njih nije dostavio izjašnjenje.

Zaštitnik je zaključio da Vlada nije dokazala da je osporeni tretman zaposlenih zasnovan na objektivnom i razumnom opravdanju, dok Sindikat prepoznaje nedostatke aktuelnog GKU.

“Zaštitnik podsjeća da iz načela jednakosti za nosioce javnih ovlašćenja proizlazi obaveza zabrane proizvoljnog postupanja, odnosno obaveza strogog vezanja načelom srazmjernosti u slučaju različitog tretiranja lica ili grupe lica, po ličnim svojstvima, koja se nalaze u istoj ili sličnoj pravnoj ili činjeničnoj situaciji. Evropska konvencija za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda, u odredbama člana 14, sadrži akcesornu zabranu diskriminacije, po bilo kom osnovu, kao što su pol, rasa, boja kože, jezik, vjeroispovijest, političko ili drugo mišljenje, nacionalno ili socijalno porijeklo, veza s nekom nacionalnom manjinom, imovno stanje, rođenje ili drugi status…”.

Bonus video: