Održan Montenegro Prajd - "bez prihvatanja nema promjene"

U Podgorici održan 11. Montenegro Prajd pod sloganom "samoodređenje"

88792 pregleda 70 reakcija 68 komentar(a)
Foto: Nikola Saveljić
Foto: Nikola Saveljić
Ažurirano: 21.10.2023. 16:58h
Završeno
16:08h

Od javnih ličnosti Montenegro Prajd, ove godine podržali su, između ostalih, ministar ljudskih i manjinskih prava Fatmir Đeka, Ombudsman Siniša Bjeković, njegove pomoćnice Nerma Dobardžić Kurti i Dina Knežević.

Prajdu je prisustvovala i ministarka ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Ana Novaković Đurović, pomoćnica generalnog sekretara Skupštine i potpredsjednica GP URA Milena Vuković Sekulić, bivši gradonačelnik Podgorice i odbornik DPS-a Ivan Vuković i njegova bivša zamjenica Slađana Vujačić, odbornik Pokreta Evropa sad u Skupštini Glavnog grada Vasilije Čarapić, nezavisni odbornik u Skupštini Glavnog grada Aleksandar Saša Zeković...

Izmjena: 16:30h
15:57h

Završena je šetnja ulicama centra grada.

 

Povorka je krenula sa Trga nezavisnosti, a učesnici su zatim petali ulicom Miljana Vukova, do Trga Balšića, a zatim ulicom Novaka Miloševa i Ulicom slobode. 

 

Učesnici su prošetali bulevarima Svetog Petra Cetinjskog i Stanka Dragojevića, kroz Bokešku ulicu i nazad do Trga nezavisnosti.

 

Nakon šetnje počeo je DJ set.

15:36h

Odbornik u Skupštini Glavnog grada Vasilije Čarapić kazao je da je Prajd praznik koji treba uvrstiti u "redovni kalendar Podgorice".

"Mi smo društvo koje se stalno razvija. Uvijek dolazim na Prajd otkad sam stekao tu naviku. Energija je sjajna, i svake godine je sve bolja. Stalno se borimo za novitete na polju ljudskih prava i mislim da je Prajd najhrabriji i najambiciozniji način za to koji može poslužiti za primjer svima drugima", rekao je Čarapić.

Vasilije Čarapić
foto: Nikola Saveljić
15:16h

Počela je šetnja ulicama Podgorice.

 
Izmjena: 15:37h
15:14h

Član Spektre Aleksa Radonjić kazao je da "imamo dovoljno ljudskosti da volimo i da se povežemo".

"Bez prihvatanja nema promjene. Prosipanju straha dok ne krenemo jedni protiv drugih dok elite griju ruke i džepove dok naš svijet gori.... Jedino što bi trebalo biti hirurški odstranjeno su prsti politike sa naših tijela. Zato treba razumjeti druge. Razumijevanje je nadomak prihvatanja. Jedino što možemo u svojoj konačnosti biti je ljudi...", rekao je aktivista Spektre.

Aleksa MN Prajd
foto: Nikola Saveljić
Izmjena: 16:53h
15:07h

Kosta Mijušković aktivista Kvira kazao je da su ga priče o slavnim precima naučile da bude slobodna.

"...Od mača se branim mačem. Tuđa mišljenja o mojoj lčinosti gube smisao u mom životu... Možete me zvati po imenu, a sve ostalo je moja stvar... Mogu da volim svakog. Tijesno se osjećam u konzervativnim odrednicama... Vjerujem da smo svi heroji, iz ulice i komšiluka, koji ne odustaju", rekao je Mijušković, dodajući da djecu valja slušati i pružiti im pomoć.

Kosta Mijušković
foto: Nikola Saveljić

Kazao je da je kultura koju pljujemo mentalni kavez i fašizam.

"Crna Gora je 'šampion' u samoubistvima mladih, jer mašta nije dozvoljena...", izričit je aktivista.

 
14:58h

Iskra Đurišić aktivistkinja Spektre kazala je da je ovaj protest ljubavi i samoodređenja.

Đurišić je ispričala iskustvo trans žene Zane koja zbog straha nije došla na Prajd.

"...Strah od zdravstvenog sistema koji ne poštuje našu privatnost već kad se neko od trans osoba pojavi u nekoj ustanovi, ta vijest se tako brzo proširi kao da se vanzemaljac spustio na zemlju... Ja sam trans žena koja će jednog dana srušiti svoja četiri zida koja sam sama sagradila", bio je dio pisma djevojke Zane, a koji je ostavio najveći utisak na sve koji su došli na Povorku.

Izmjena: 15:03h
14:53h

Jana Vlahović, jedna od organizatorki kazala je da je samoodređenje najbitnije.

"Ponosni smo na sav napredak otkad je počeo Prajd. I dalje ima puno posla. Zakonske odredbe trebaju da se riješe jer se naša zajednica još uvijek suočava sa problemima. Veoma nam je drago što godinama raste spisak partnera crnogorskog Prajda", kazala je Vlahović.

 
Izmjena: 15:02h
14:42h

Djelić atmosfere na Trgu nezavisnosti gdje se okuplja sve više ljudi. Uz brojne dens hitove, pjesme Lejdi Gage, SZE i brojnih drugih američkih izvođača, prisutni slave svoja prava i slobode.

Montenegro Prajd
foto: Nikola Saveljić
 
 
 
 
 
14:23h

Učesnici Prajda nose i zastave Palestine u znak podrške njenom narodu. Okupljeni na Povorci ujedinjeni su u ideji pružanja bezuslovne podrške.

 
Izmjena: 14:47h
14:13h

Jedna od organizatorki ovogodišnje Povorke ponosa, Katica Maksan kazala je da se jedanaesti skup pripadnika LGBTIQ zajednice razlikuje od ostalih zbog slogana "samoodređenje".

Maksan
Maksanfoto: Jelena Kočanović

"Ovaj slogan drugačiji je od ostalih. Kada smo ranije govorili o temi Prajda cilj nam je bio da se usvoji Zakon o životnom partnerstvu lica istog pola. Apelujemo na sve donositeljke i donosioce odluka da se malo više posvete našim problemima", kazala je Maksan.

 
Izmjena: 14:21h
13:43h

Okupljanje učesnika jedanaestog Montenegro Prajda počelo je na Trgu Nezavisnosti u Podgorici, a po svemu sudeći, ni loše vrijeme ne predstavlja problem.

Povorku ponosa u kontinuitetu obezbjeđuje velik broj pripadnika Uprave policije kako u uniformi, tako i civilu.

 

Učesnici Povorke će ići od Trga nezavisnosti prema Ulici Miljana Vukova (Zlatarska ulica), do Trga Balšića, Ulicom Novaka Miloševa, Ulicom slobode, Bulevarom Svetog Petra Cetinjskog, Bulevarom Stanka Dragojevića, kroz Bokešku ulicu i natrag do Trga nezavisnosti.

 

U 14.45 sati predviđeni su uvodni govori organizatora Povorke čiji je ovogodišnji slogan "samoodređenje".

Izmjena: 14:00h

Bonus video: