Kovačević: Prijetnja dezinformacija sve veća i ima snažnije pokrovitelje

Programska direktorica CDT-a Milica Kovačević rekla da su javne institucije u Crnoj Gori slabe, bez zakona i planova kako se oduprijeti negativnom fenomenu kao što su dezinformacije

3531 pregleda 0 komentar(a)
Foto: CDT
Foto: CDT

Prijetnja dezinformacija je sve veća i ima snažnije pokrovitelje, a javne institucije u Crnoj Gori su slabe, bez zakona i planova kako se oduprijeti tom negativnom fenomenu, kazala je programska direktorica Centra za demokratsku tranziciju (CDT) Milica Kovačević, povodom pet godina otkako je ta NVO pokrenula platformu za provjeru medijskih objava Raskrinkavanje.me.

"Raskrinkavanje smo pokrenuli nakon dugotrajnih i temeljitih priprema metodologije s kolegama iz regiona, kao rezultat potrebe da uradimo nešto, da pokušamo da se suprotstavimo toksičnom javnom diskursu u kome su mržnja i dezinformacije igrali sve značajniju ulogu u podrivanju demokratskih i humanističkih vrijednosti društva. Pet godina kasnije, ambijent u kome Raskrinkavanje radi nažalost nije ništa bolji. Prijetnja dezinformacija je sve veća i ima snažnije pokrovitelje, a naše javne institucije su jednako slabe, bez zakona i planova kako se oduprijeti ovom negativnom fenomenu", saopštila je ona.

Ali, naglašava, Raskrinkavanje je puno snažnije nego što je bilo na početku.

"Redakcija je rasla, razvijala se, i podizala standarde. Postali smo članovi Međunarodne mreže za provjeru činjenica (IFCN) i Evropske mreže standarda za provjeru činjenica (EFCSN), a i osnivači smo regionalne mreže faktčekera – SEECheck. Takođe, Raskrinkavanje je postalo i partner za Crnu Goru na META (Facebook) programu za provjeru činjenica. Došli smo i do toga da se Global Fact, najveća i najuticajnija svjetska konferencija koja okuplja medije posvećene fact-checkingu, idućeg ljeta održava se u Sarajevu uz podršku SEECheck mreže", dodaje Kovačević.

Rekla je kako ih je članstvo u međunarodnim mrežama podstaklo da teže izvrsnosti, i da unapređuju metodološke i etičke standarde i standarde transparentnosti.

"Razvili smo proces rada koji osigurava da su naša istraživanja transparentna, profesionalna i posvećena najvećem nivou činjenične tačnosti. Članovi redakcije su obavezni na pridržavanje visokih etičkih standarda koji osiguravaju nepristrasnost. Transparentno objavljujemo sve svoje prihode, kako bismo podsticali povjerenje i osigurali uredničku nezavisnost.

"I pored toga što je medijski i politički ambijent u kome radimo danas polarizovaniji, a Internet je postao jedan zastrašujući prostor, prepoznatljivost i iskustvo Raskrinkavanja čine njegov današnji rad lakšim jer povjerenje i kredibilitet omogućavaju šira savezništva i zajedničke akcije.

"Tako smo uspjeli okupiti većinu relevantnih crnogorskih medija oko Inicijative za zaštitu profesionalnog novinarstva od negativnog uticaja dezinformacija. Ovo CDT-u omogućava dalje zagovaranje za uvođenje mehanizama koji će pomoći medijima da se aktivnije i sa više resursa uključe u borbu protiv dezinformacija", navodi Kovačević.

Ukazuje da misija Raskrinkavanja "nikad nije bila arbitriranje o istini ili hvatanje sitnih propusta u izvještavanju radi dokazivanja vrline" i da su zato "prioritizirali dezinformacije koje su usmjerene na podrivanje bezbjednosti, društvene kohezije, demokratskih vrijednosti i ljudskih prava", ali i objave od posebnog javnog značaja, kakve su u toku pandemije "bile direktan atak na javno zdravlje".

"U prvih pet godina imali smo kontinuitet važnih izbornih procesa, u kojima je tim Raskrinkavanja nastojao da pruži vjerodostojne informacije biračima, štiteći njihovo pravo na informisani izbor. Globalna zdravstvena kriza izazavana pandemijom koronavirusa natjerala nas je da značajno razvijemo svoje kapacitete, i odgovorimo na stotine dezinformacija kojima smo bili zasuti u okviru fenomena koji će dobiti naziv infodemija. Zahvaljujući tom iskustvu, agresiju na Ukrajinu smo dočekali spremniji i regionalno umreženi, i uspjeli da faktčekingom doprinesemo borbi protiv ratne propagande i laži. Uporedo s tim smo svakog dana radili na svim važnim društvenim temama, i pomogli hiljadama ljudi da naprave razliku i uoče lažne informacije. Na taj način smo izgradili zajednicu medijski pismenih građana i građanki koji svakodnevno doprinose ovoj borbi ukazujući nam na sumnjive objave koje treba provjeriti", navodi Kovačević.

Kazala je da tim Raskrinkavanja raste i uči, i kroz saradnju sa partnerskim organizacijama i stručnjacima iz različitih oblasti.

"Petu godišnjicu rada dočekujemo radeći na analizama dezinformacija i propagandnih narativa koji se tiču predstojećeg popisa stanovništva. Sljedeći veliki korak je otvaranje teme klimatskih promjena, gdje ćemo nuditi vjerodostojne informacije i analize čiji je cilj zaštita od zatupljivanja društva pseudonaukom i promocije neznanja.

"CDT je, na osnovu ogromne dokumentacione baze formirane kroz rad Raskrinkavanja, pripremio i niz predloga za unapređenje javnih politika, koje čekaju neku odgovornu vlast koja će prioritizirati zaštitu od dezinformacija u cilju očuvanja demokratije, društvene kohezije i progresivnog kritičkog mišljenja", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: