Biciklo.me: Komisija preporučila da se biciklističke trake ne uklanjaju bez adekvatne alternative

"Vjerujemo da će lokalna uprava nastaviti da stavlja javni interes na prvo mjesto, te pokazuje liderski pristup prema unapređenju kvaliteta života, koji će biti zasnovan na dobrim praksama, naučnim saznanjima i viziji savremenog i održivog grada", navode iz nevladine organizacije

4566 pregleda 13 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Nevladina organizacija Biciklo.me oglasila se povodom navoda da bi neke biciklističke trake u Podgorici mogle biti ukinute, rekavši da je Komisija koju je formirao Glavni grad preporučila da se trake ne uklanjaju bez adekvatne alternative.

Televizija Vijesti objavila je u subotu da, nezvanično, fokus treba da bude izgradnja kvalitetnih biciklističkih staza kao dugoročnih rješenja, a ne traka na kolovozu.

Iz organizacije Biciklo.me navode da ne postoji zvaničan stav Glavnog grada u vezi sa tri privremene biciklističke trake u ulicama Ivana Milutinovića, Ilije Plamenca i donjem dijelu Ulice kralja Nikole.

"Kako se i navodi u samom prilogu, komentar od nadležnog sekretarijata nijesu mogli da dobiju, pa je jasno da je pomenuta informacija zasnovana na neformalnoj komunikaciji", napisali su u objavi na Fejsbuku.

Podsjećaju da je Glavni grad ovog ljeta formirao Komisiju za ocjenu biciklističke infrastrukture i optimizaciju motornog saobraćaja, sastavljenu od relevantnih stručnjaka iz gradske uprave, univerziteta, oblasti saobraćajne struke i civilnog sektora (predstavnik Biciklo.me).

"Komisija je preporučila da se postojeće biciklističke trake, nakon izrade projektne dokumentacije, zamijene biciklističkim stazama, koje treba da budu usklađene sa Pravilnikom o biciklističkoj infrastrukturi iz 2021. godine. Drugim riječima, preporuka je da se trake ne uklanjaju bez adekvatne alternative za te biciklističke saobraćajnice", dodaju.

Navode da su postojeće biciklističke trake, napravljene za vrijeme pandemije koronavirusa, ispunile svoju osnovnu svrhu - obezbjeđenje infrastrukture za kretanje biciklom i povećanje broja osoba koje koriste biciklo i sredstva mikromobilnosti.

"One su svakako bile zamišljene kao privremeno rješenje, koje bi u određenom vremenskom roku dalo priliku da razmotrimo moguće načine razvoja infrastrukture za upotrebu bicikla na tim dionicama", ističe se.

Rekli su da Biciklo.me ostaje pouzdan i konstruktivan partner upravi Glavnog grada u unapređenju mobilnosti u gradu i ne samo biciklističkog saobraćaja.

"Vjerujemo da će lokalna uprava nastaviti da stavlja javni interes na prvo mjesto, te pokazuje liderski pristup prema unapređenju kvaliteta života, koji će biti zasnovan na dobrim praksama, naučnim saznanjima i viziji savremenog i održivog grada", dodaju.

Kazali su da interes Podgorice i Podgoričana "nije grcanje u saobraćajnim gužvama i posljedicama lošeg planiranja prostora", koje negativno utiču na svakodnevno funkcionisanje i "čine grad manje atraktivnim za život."

"Interes svih nas je pravedna raspodjela uličnog prostora, koja će doprinijeti bezbjednom kretanju, čistijem vazduhu, boljem javnom zdravlju, nižem nivou buke, razvoju lokalnih biznisa i napretku zajednice uopšte", zaključuju iz organizacije Biciklo.me.

Bonus video: