Defektolog u školi "Pavle Rovinski" dobio otkaz dok je na bolovanju

Prvo prijava slučaja koji je riješen lani, pa zaposlenom u podgoričkoj OŠ “Pavle Rovinski” prekinut i radni odnos

22658 pregleda 45 reakcija 17 komentar(a)
OŠ “Pavle Rovinski” (arhiva), Foto: Luka Zekovic
OŠ “Pavle Rovinski” (arhiva), Foto: Luka Zekovic

Defektologu Osnovne škole “Pavle Rovinski” u Podgorici, iako je na bolovanju do 28. oktobra, prije nekoliko dana uručeno je rješenje ugovora o radu.

Direktorica škole Nataša Popović nije juče odgovarala na molbu “Vijesti” da prokomentariše zbog čega je otkaz uručen za vrijeme spriječenosti za rad zaposlenog. U rješenju koje je potpisala 20. oktobra, ona je, pored ostalog, navela da otkaz ugovora o radu daje zbog ponašanja zaposlenog “koje je takvo da ne može da nastavi rad kod poslodavca” i pozvala se na članove Zakona o radu i Granskog kolektivnog ugovora za oblast prosvjete, koji se odnose na “nasilničko, nedolično ili uvredljivo ponašanje prema strankama ili zaposlenim”.

U rješenju, pored ostalog, ona navodi da je zaposleni 22. 9. 2023. posredstvom Viber grupe Nastavničkog vijeća proslijedio dopis koji je uputio Ministarstvu prosvjete istog dana, kao i Viber poruku u kojoj je, između ostalog, informisao direktoricu da je zasad odustao od prijave protiv nje, ali da će, “ako direktorka Popović nastavi da vrši neprimjeren uticaj”, biti primoran i to da uradi.

Popović u rješenju navodi i da je zaposleni time što je svim nastavnicima OŠ “Pavle Rovinski”, odnosno članovima Nastavničkog vijeća proslijedio tu poruku “ispoljio nedolično ponašanje, sa očiglednom namjerom nanošenja štete, povrede ugleda i dostojanstva direktora škole”.

Nataša Popović
Nataša Popovićfoto: Facebook/OŠ “Pavle Rovinski”

Popović je u septembru istog zaposlenog prijavila zbog fotografije na kojoj je taj muškarac s učenicom te obrazovne ustanove. Fotografija snimljena prošle godine kružila je društvenim mrežama s jasnom aluzijom da je taj pomoćnik u nastavi u neprimjerenom položaju u odnosu na djevojčicu.

Taj slučaj prethodna uprava škole okončala je lani, uz ocjenu da nema ništa sporno. Popović je ranije rekla “Vijestima” da je priču aktuelizovala, jer je majka djeteta s fotografije promijenila iskaz i navodno optužila defektologa. Na molbu novinarke, direktorica nije htjela da te tvrdnje dokumentuje.

Majka djeteta negirala je navode direktorice i ostala pri ranijem stavu koji je na strani defektologa.

I Savjet roditelja te podgoričke škole na sjednici 12. oktobra nije uspio da dobije informacije od direktorice Nataše Popović zbog čega je, osim sporne fotografije, prijavila policiji tog pomoćnika u nastavi. Roditelji su tada “Vijestima” ispričali da je defektolog, koji je insistirao da prisustvuje sjednici, predočio roditeljima sve činjenice i dokumentaciju iz novembra 2022, odnosno rješenje Ministarstva prosvjete nakon sprovedenog nadzora.

Pomoćnik u nastavi u OŠ “Pavle Rovinski” u Podgorici podnio je u međuvremenu prijavu policiji zbog poziva na linč i “kastraciju” na društvenim mrežama, koji su izazvani širenjem sporne fotografije.

Početkom mjeseca, podnio je i prijavu protiv direktorice zbog lažnog prijavljivanja.

U dijelu rješenja o otkazu o radu, u koje su “Vijesti” imale uvid, Popović je navela i da zaposleni koji je na bolovanju nije dostavio potvrdu doktora medicine u skladu sa članom 90 stav 3 Zakonom o radu, a koji kaže da je “zaposleni dužan da najkasnije u toku od tri dana od dana nastupanja privremene spriječenosti za rad, lično ili preko drugog lica, dostavi potvrdu doktora medicine”.

“Vijesti” su krajem maja izvještavale o slučaju otkaza o radu dvoje zaposlenih na Policijskoj akademiji u Danilovgradu. Oni su tada dostavili nalaz inspekcije rada, koji je potpisao inspektor Vlatko Popović, a koji je naveo da se, kako još nije donesen propis koji se odnosi na način i formu izdavanja potvrde o nastupanju bolovanja, ne mogu preduzimati mjere u cilju prestanka radnog odnosa u odnosu na član 90 stav 3 Zakona o radu.

Zaposleni na Policijskoj akademiji tada su zatražili i odgovor Ministarstva zdravlja, iz kojeg su dobili potvrdu da navedeni podzakonski akt u to vrijeme nije donesen.

“Vijesti” nisu juče uspjele da dobiju odgovor resora zdravlja o tome da li je taj podzakonski akt donijet.

Takav akt nije objavljen ni na portalu Vlade, odnosno resora zdravlja, kao ni na stranicama Službenog lista.

Defektologu OŠ “Pavle Rovinski” u Podgorici ugovor o radu otkazan je bez poštovanja otkaznog roka. Ako nije zadovoljan rješenjem, prije nego pokrene postupak pred nadležnim sudom, on može da podnese predlog za mirno rješenje spora pred Agencijom za mirno rješavanje radnih sporova ili pred Centrom za alternativno rješavanje sporova.

Bonus video: