Borovinić Bojović predložila arhitektu Pavla Popovića za Nagradu „19. decembar”

"Veliki broj najmarkantnijih objekata u našem gradu njegova su arhitektonska djela", rekla je predsjednica Skupštine Glavnog grada

8734 pregleda 41 reakcija 4 komentar(a)
Podgorica (ilustracija), Foto: Shutterstock
Podgorica (ilustracija), Foto: Shutterstock

Predsjednica Skupštine Glavnog grada Jelena Borovinić Bojović uputila je žiriju za dodjelu Nagrade „19. decembar” predlog da se to priznanje za ovu godinu dodijeli arhitekti Pavlu Popoviću za cjelokupno životno djelo u oblasti arhitekture i urbanizma.

"Pavle Popović je svojim radom i vizijom snažno obilježio sve etape urbanog razvoja Podgorice u poslednjih više od pola vijeka. Veliki broj najmarkantnijih objekata u našem gradu njegova su arhitektonska djela. Pomenuću samo neke, počevši od zgrade Tehničkih fakulteta na kojoj je bio koprojektant, zatim zgrade Građevinskog fakluteta, poslovne zgrade Kombinata aluminijuma Podgorica, stambene zgrade – čuvene 'Šargarepe', preko Stambeno-poslovnog objekta ProMonte – Poslovnog centra 'Kruševac', sa kojim je otpočeo novi stil u arhitektonskom oblikovanju Podgorice, zatim upečatljivog projekta nadgradnje Pravnog i Ekonomskog fakulteta, stambenog naselja – Blok '18 i 19', pa sve do projekata zgrade Gradskog parlamenta i rekonstrukcije i nadgradnje Biblioteke 'Radosav Ljumović', koji su zavrijedili najviše ocjene stručne javnosti. Ovo je samo dio objekata koje je Pavle Popović projektovao u Podgorici, a osim u glavnom gradu, brojni stambeni i poslovni objekti po njegovim rješenjima izgrađeni su širom Crne Gore", navela je Borovinić Bojović.

Ona je dodala, kako je saopšteno iz lokalnog parlamenta, da je Popović autor i brojnih urbanističkih planova. Radio je na projektima finansiranih od strane Ujedinjenih nacija, bio je član radnog tima za Prostorni plan Crne Gore, a u Podgorici je autor urbanističkih rješenja za djelove Stare i Nove varoši, Zagoriča i naselja ispod Gorice.

"Napomenula bih da Pavle Popović dolazi iz inženjerske porodice, te da je njegov otac Veliša Popović prije njega ostavio trajan pečat u razvoju našeg grada, između ostalog projektujući glavnu zgradu gradske uprave u Njegoševoj ulici, kao i objekat Gimnazije 'Slobodan Škerović'. Dakle, Veliša i Pavle Popović, otac i sin, tokom perioda od cijelog jednog vijeka podarili su našem gradu najvrednije primjere arhitektonskog nasleđa kojim se danas ponosimo. Pavle Popović uživa izuzetan ugled u svom esnafu o čemu svjedoče brojne nagrade, među kojima su i dvije 'Borbine' nagrade za arhitekturu, nagradu Turističkog saveza Podgorice 'Lik grada', kao i Priznanje počasnog člana lnżenjerske komore Crne Gore. Neobično je da među svim nagradama koje je dobio još uvijek nema najvišeg priznanja Glavnog grada, Nagrade '19. decembar', imajući u vidu koliki je značaj Pavlovog djela upravo za Podgoricu. Zato vjerujem i očekujem da će žiri ove godine ispraviti propust i dodijeliti Pavlu Popović ovo priznanje koje je nesumnjivo davno zaslužio", poručila je Borovinić Bojović..

Nagrada „19. decembar” nosi ime po Danu oslobođenja Podgorice i najveće je priznanje Glavnog grada, koje se dodjeljuje na svečanoj sjednici Skupštine Glavnog grada na sam dan praznika.

Bonus video: