U podgoričkom Domu zdravlja počinje vakcinacija protiv sezonskog gripa

Vakcinacija se preporučuje osobama sa hroničnim oboljenjima različitih vrsta, sa metaboličkim poremećajima, starijima od 65 godina i zdravstvenim radnicima... Zakazivanje se vrši pozivom ili dolaskom u Dom zdravlja

3878 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Boris Pejović
Foto: Boris Pejović

Vakcinacija protiv sezonskog gripa će u Domu zdravlju Glavnog grada početi danas, na svim punktovima, kod timova izabranog doktora za odrasle i timova izabranih doktora za djecu.

Iz ove zdravstvene ustanove saopštili su da će se prijavljivanje za vakcinaciju vršiti preko brojeva telefona izabranih timova koji su objavljeni na sajtu, kao i dolaskom u Dom zdravlja gdje je pacijent registrovan.

Vakcinacija će se sprovoditi u skladu sa preporukama Instituta za javno zdravlje.

"Preporučuje se svim osobama starijim od šest mjeseci sa hroničnim oboljenjima respiratornog sistema, kardiovaskularnog sistema i bubrega, osobama koje se liječe od metaboličkih poremećaja (kao što je šećerna bolest), licima sa smanjenom funkcijom imunološkog sistema uključujući i lica sa HIV/AIDS-om, kao i osobama koje imaju transplantirane organe i/ili ćelije", kazali su iz Doma zdravlja Glavnog grada.

Dodaju da je vakcinacija predviđena i preporučuje se svim starijim od 65 godina, hronično oboljelim osobama koje žive u kolektivnom smještaju, zdravstvenim radnicima jer na taj način značajno doprinose zdravlju onih koje liječe i o kojima brinu.

"Pored gore navedenih grupa, Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje vakcinaciju trudnica kao i djece uzrasta od 6 mjeseci do pet godina posebno imajući u vidu njihov značaj u širenju obolijevanja u opštoj populaciji. Apelujemo da stanovništvo Glavnog grada, posebno oni koji pripadaju visoko rizičnim grupama, da se vakcinišu protiv gripa, jer je to u interesu očuvanja njihovog zdravlja", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: