Energenti stižu, grijanja u školama će biti

Iz Ministarstva kažu da su važeći ugovori na snazi do januara i da su završene nove procedure za nabavku peleta i lož ulja

3449 pregleda 44 reakcija 3 komentar(a)
Ministarstvo nabavilo po tonu peleta za škole u 16 opština, Foto: Shutterstock
Ministarstvo nabavilo po tonu peleta za škole u 16 opština, Foto: Shutterstock

Sezona grijanja počela je u svim obrazovno-vaspitnim ustanovama u Crnoj Gori, a sve škole na vrijeme su samostalno nabavile drva.

Iz Ministarstva prosvjete “Vijestima” su odgovorili da su ugovori za isporuku uglja, peleta, lož ulja i tečnog naftnog gasa (TNG) aktuelni i važe do drugog dijela januara naredne godine.

U narednim danima, očekuju potpisivanje novih ugovora, jer su završene tenderske procedure za pelet, lož ulje i TNG.

“Prema svim pokazateljima koje imamo, sve škole će imati dovoljno energenata za predstojeću sezonu grijanja. Ugovor za pelet je potpisan na iznos od 922.000 eura, a vrijednost ugovora za lož ulje iznosi 4.270.000 eura”, piše u odgovoru Ministarstva prosvjete.

Sezona grijanja u crnogorskim školama prošle godine dovedena je u pitanje zbog blokade portala javnih nabavki usljed hakerskih napada, nedostatka sredstava, odnosno čekanja rebalansa budžeta, ali i drastičnog rasta cijena svih energenata.

Iako sezona grijanja zvanično počinje sredinom oktobra, škole na sjeveru su prije godinu koristile ograničene količine zaliha za zagrijavanje prostorija. Škole u Kolašinu tako su ostale bez grijanja već u novembru, pa su časovi skraćeni na 30 minuta, a roditelji su tada i protestovali zbog višegodišnjeg problema sa sistemom za grijanje u kolašinskoj osnovnoj, srednjoj i muzičkoj školi.

Prema tenderskoj dokumentaciji, Ministarstvo prosvjete je ove godine sredinom avgusta objavilo tender za nabavku peleta. Po jedna tona, kako piše u specifikacijama, potrebna je školama u 16 crnogorskih opština, odnosno Pljevlja, Berane, Rožaje, Bijelo Polje, Nikšić, Ulcinj, Mojkovac, Cetinje, Danilovgrad, Petnjica, Plav, Tuzi, Šavnik i Kolašin. Tenderom je tražen pelet i za podgorički Resursni centar za obrazovanje i osposobljavljanje “1. jun” i Srednju mješovitu školu “Golubovci” u najmlađoj crnogorskoj opštini.

Sezona grijanja u crnogorskim školama prošle godine otežana je zbog blokade portala javnih nabavki usljed hakerskih napada, nedostatka sredstava, odnosno čekanja rebalansa budžeta, ali i drastičnog rasta cijena svih energenata

Uprava za katastar i državnu imovinu nedavno je zaključila ugovore za centralizovanu nabavku energenata za potrebe državnih organa. Između ostalog, traženo je lož ulje u vrijednosti od oko četiri miliona za potrebe državnih organa na teritoriji Podgorice, Nikšića, Bara, Cetinja, Mojkovca, Rožaja, kao i vaspitno-obrazovne ustanova na teritioriji Crne Gore, Centar bezbjednosti Pljevlja, Centar bezbjednosti Nikšić, Centar bezbjednosti Berane, stanicu granične policije 1 Rožaje (objekat Bogaje i objekat Kula) i stanicu granične policije 2 Plav (objekat Velika).

Bonus video: