Podgorica: 7.000 besplatnih mjesečnih karata za autobuski prevoz đaka, Putevi preuzeli najveći broj linija

Građanima se sviđaju novi autobusi, žele ih više, ali žele i očigledne informacije o redu vožnje

18358 pregleda 125 reakcija 13 komentar(a)
Foto: Luka Zeković
Foto: Luka Zeković

Podgoričko preduzeće “Putevi” izdalo je 7.000 besplatnih mjesečnih karata za javni autobuski prevoz đaka, a osnovci i srednjoškolci te karte mogu da koriste u autobusima tog gradskog preduzeća, ali i za prevoz autobusima “Gradskog saobraćaja” vlasnika Harisa Alivodića.

To su “Vijestima” kazali iz Glavnog grada, uz podsjećanje da privatni prevoznik “Bulatović” (BLT), nakon što mu je 19. oktobra istekao period na koji je imao povjerene linije L1B (Zabjelo-Kakaricka Gora), L3 (Autobuska stanica - Tološi/Mareza) i L10 (Zabjelo - Burum), neće više vršiti djelatnost na teritoriji glavnog grada.

Te linije, preuzeli su “Putevi”.

foto: Luka Zekovic

Uz te, to preduzeće organizuje gradski prevoz na linijama L1 (Masline-Zabjelo), L6A (Autobuska stanica - Stara Zlatica), L9 (Zabjelo - Zagorič), L13 (Podgorica - Lijeva Rijeka - Veruša), L18 (Zabjelo - Blok VI), L19 (Konik - Blok VI), L 20 (Donji Kokoti - Rogami), L62 (Autobuska stanica - Kuči), kao i L54B/55 (Grbavci - Kokoti-Podgorica).

autobusi, Podgorica
foto: Luka Zeković

“Nedavno su počele sa saobraćanjem nove linije: L15 (Stari aerodrom - Mareza), L16 (Dahna - Autobuska stanica) L30 (Autobuska stanica - Kuća Rakića), L23 (Autobuska stanica - Velje brdo-ZIKS) i L53 (Beri - Autobuska stanica)”, kazali su iz Glavnog grada, dodajući da su one pružile dobru povezanost različitih djelova Podgorice.

Linije na kojima prevoz ogranizuje privatno preduzeće “Gradski saobraćaj” su L4 (Konik-Tološi), L5 (Konik-Gornja Gorica), L7 (Stari aerodrom - Blok 6) i L8 (Stari aerodrom - Donja Gorica).

autobusi, Podgorica
foto: Luka Zeković

Besplatan prevoz za više korisnika

U cilju popularizacije autobuskog prevoza, preduzeće “Putevi” u septembru je za đake, a potom i tokom nekoliko dana u istom mjesecu, povodom Nedjelje mobilnosti, omogućilo besplatan prevoz i za građane.

Reporteri “Vijesti” tada su na više stanica zatekli velik broj sugrađana, kako mlađih, tako i starijih, koji nestrpljivo čekaju prevoz. Pozdravili su odluku Glavnog grada o besplatnom prevozu za taj mjesec, uz očekivanje da će Podgorica nastaviti tu tradiciju i ubuduće.

Jedna od sugrađanki iz naselja Stari aerodrom za nove autobuse kazala je da su veoma dobri, ali dodaje da je loša procjena Glavnog grada to što je za to naselje obezbijeđen samo jedan.

“Trebalo je na tu rutu da ubace još jedan od novih autobusa. Ipak, Stari aerodrom je, ipak, pola grada, složićete se. I malo kroz naselje, do Fudbalskog saveza treba da se obezbijedi jedan. Tamo je najveći broj zgrada, a tamo ipak ne dolazi nijedan autobus. Vozim se stalno, a i podržala sam akciju”, kazala je ona.

Do i iz naselja Stari aerodrom ide samo jedna linija koju organizuju “Putevi”, ostale organizuje privatno preduzeće “Gradski saobraćaj”.

Još jedna od sugrađanki, Jovana Šćepanović, kazala je da su značajne promjene koje su se desile u posljednjih nekoliko godina u pogledu organizacije prevoza.

“Autobusi su savremeniji i bolji, ali treba mnogo više rada da bi se stiglo do željenih rezultata. Primjećujem da su gužve ogromne, naročito u posljednjih mjesec dana otkako je počela škola. Uslugom sam, takođe, zadovoljna, kao i savremenijom tehnologijom za plaćanje karticom, što sve znatno olakšava. Sve u svemu, imam lijepo iskustvo sa gradskim prevozom, osim tih gužvi...”, rekla je Šćepanović.

Više autobusa, vidljiv red vožnje...

Za druge sagovornike, broj raspoloživih autobusa na teritoriji Podgorice nije dovoljan, a ukazuju i na to što na stajalištima nema informacija o linijama.

“Nemamo dovoljno autobusa. Nisam nikako zadovoljna. Ljepše mi je prošetati, nego ući u bilo koji autobus. Informišem se kako mora. Preko sajta, a i pitam ljude koji čekaju. Ne planiram da koristim gradske autobuse sem kad baš moram”, rekla je Tijana Vujošević.

I ekipa “Vijesti” uočila je da stajališta u centru Podgorice nemaju red vožnje, kao i da nisu na svim stajalištima postavljene LED table sa kojima je jasno naznačen kada koji autobus nailazi, odakle kreće i gdje stiže.

Takva su dva čekališta u Ulici bratstva i jedinstva, na Bulevaru Ivana Crnojevića, kao i na Bulevaru Svetog Petra Cetinjskog.

Jedno od problematičnijih stajališta u strogom centru nalazi se u neposrednoj blizini OŠ “Savo Pejanović”.

“Podsjećamo da su na toj predmetnoj lokaciji u toku radovi i po okončanju istih pristupićemo navedenim aktivnostima”, kazali su iz Glavnog grada.

Na stajalištima u Podgorici 2014. godine postavljene su detaljne mape grada, sa linijama gradskog prevoza, a mape su se, za oko tri eura, mogle kupiti i na kioscima. Mapa, koju je tada izradila firma “Fleka”, sadržale su i pregled najvažnijih kulturnih i istorijskih lokacija u gradu, kao i važne brojeve telefona.

Iz Sekretarijata za saobraćaj “Vijestima” je rečeno da je u pripremi tender za opremanje stajališta, ali i mnoge druge novine koje bi trebalo da promovišu gradski prevoz, ali i podignu svijest o saobraćajnoj kulturi.

Uz đake, povlastice i za ranjive kategorije

Besplatan prevoz za učenike sa teritorije Podgorice predviđen je Odlukom o besplatnom prevozu u prigradskom i gradskom linijskom saobraćaju koju su odbornici u Skupštini Glavnog grada usvojili početkom avgusta. Odlukom nisu tretirani i troškovi po tom osnovu, a iz Glavnog grada ranije su “Vijestima” rekli nemaju procjene o broju đaka koji će dobiti besplatnu kartu.

Računica redakcije, na osnovu broja đaka iz prošle školske godine, bila je da bi to moglo da iznosi preko 7,4 miliona eura - ako bi svaki učenik iskoristio to pravo.

Rok za prijave za besplatne mjesečne karte produžen je do kraja oktobra. Za dosad izdat broj mjesečnih karata, 7.000, Glavni grad bi trebalo da izdvoji oko 175 hiljada, što je za deset mjeseci, koliko besplatna karta važi, iznosi 1,75 miliona eura.

U Skupštini je nedavno usvojena i informacija o potrebi održive i sveobuhvatne regulacije gradskog prevoza po povlašćenim uslovima za ranjive kategorije stanovnika.

Bonus video: