"Freedom drive je značajan jer nam pomaže da upravljamo svojim životima i osjetimo slobodno"

"Ako nas nema i ako ne govorimo donose se zaključci da ne postojimo i da nemamo prepreke, što su pogubni zaključci", rekla je direktorica UMHCG Marina Vujačić

5082 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Nikola Saveljić
Foto: Nikola Saveljić

Freedom drive je jako značajan događaj, jer nam pomaže da upravljamo svojim životima i osjetimo slobodno.

To je na današnjoj Vožnji za slobodu (Freedom drive) kazala izvršna direktorica Udruženja mladih sa hendikepom Crne Gore (UMHCG) Marina Vujačić.

Kako je kazala rješenje nije u institucijama već zajednici.

"Treba se pružiti podrška osobama sa invaliditetom. Neka bude da crnogorske institucije nijesu rješenja kada ne rade na način na koji treba i kada ne uključuju osobe sa invaliditetom... Danas se sprovode savremene vrste zločina tako što se osobe sa invaliditetom stihijskim odlukama ugrožavaju. U to ime crnogorske institucije nijesu rješenje ako rade na takav način", rekla je ona.

Vujačić je kazala da će vrlo rado sarađivati sa budućom Vladom ako budu bili pozvani na pravi način.

"Potreban nam je izbor na samostalno donošenje odluka, život, ali i da pogriješimo. Sve su to filosofski i životni principi.. Ni crnogorske porodice ne dobijaju podršku od institucija", rekla je.

Freedom drive
foto: Nikola Saveljić

Kazala je da će kritikovati odluke vlade kada finansiraju "projekte nasilnika, po cijenu svega".

"Ako nas nema i ako ne govorimo donose se zaključci da ne postojimo i da nemamo prepreke, što su pogubni zaključci", kazala je Vujačić.

Freedom drive
foto: Nikola Saveljić

Predsjednica Skupštine Glavnog grada Jelena Borovinić Bojović je kazala da je Freedom drive važan, jer budi svijest o zajedništvu.

"Inkluzija društva kada je riječ o osobama sa invaliditetom je napredovala, ali mnogo toga još može da se radi... Moj lični politički cilj je stvaranje društva jednakih šansi bez obzira na vjeru, naciju i pol. Nisam ovdje da vam samo dam podršku, već i da se borim sa vama. Vaši ciljevi su i moji. UMHCG je jako agilno društvo u svojoj borbi, a Skupština Glavnog grada je uvijek otvorena za vas i vaše predloge...", rekla je Borovinić Bojović.

Freedom drive
foto: Nikola Saveljić

Smatra da će se tokom današnje šetnje bolje upoznati sa problemima sa kojima se pojedinci sa invaliditetom suočavaju.

"Institucije nijesu rješenje", "Samoodređenje je moje pravo", "Personalna asistencija je naša egzistencija" i "Jaki, ponosni, vidljivi", samo su neki od transparenata. Na skupu je bilo više odbornika Skupštine Glavnog grada poput Saše Zekovića, Tanje Popović, Vojislava Šimuna..., kao i predstavnika Unicefa.

Šetnja je od platoa između Biblioteke i Skupštine Glavnog grada do Rimskog trga.

"Ministarstvo želi unaprijediti saradnju sa OSI"

Sekretar Ministarstva rada i socijalnog staranja Darko Stojanović kazao je da taj resor želi da unaprijedi saradnju sa licima sa invaliditetom.

Fredom drive
foto: Nikola Saveljić

"UMHCG poštujemo i tu smo da uvažimo sve njihove kritike i predloge. Želim da naglasim da smo kao 43. Vlada uradili sve što su složene političke mogućnosti dozvoljavale. Može više, i treba bolje", rekao je Stojanović, dodajući da crnogorske institucije moraju biti bolje.

Macanović: Otežan život za OSI u Crnoj Gori

Izvršni direktor Saveza slijepih Crne Gore Goran Macanović kazao je da OSI imaju otežan život u Crnoj Gori.

"Govorim o aktivnostima prethodne Vlade. Situcija OSI nije dobra. Na to smo svakodnevno ukazivali. Svi vrlo dobro znaju, a kad su se inatili sa nama, to im nije uspjelo. Morali su da pristupaju savremenim načinima kako da nam otupe kritike, pa su nekad pristupali obmanama, ali istina uvijek izađe na vidjelo", rekao je Macanović.

Goran Macanović
foto: Nikola Saveljić

Kada je u pitanju samostalni život, jasno se zna šta država treba da radi kako bi se tim osobama pomoglo.

"... Društvo je dužno da im omogući servise podrške za život u zajednici. Crna Gora lošim politikama ne uvode u sistem nove uslove podrške.. Neki uspješni servisi podrške ostaju bez sredstava. Zašto je sve ovo ovako? Duboko vjerujem zbog lošeg pristupa države i društva prema OSI", rekao je on.

Bonus video: